Aktywne Wpisy
czarrny +3
Czy Waszym zdaniem opłaca się brać AC do auta o wartości 26k? Auto będzie użytkowane w dużym mieście.
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
źródło: temp_file1182500063809495684
Pobierz
dos_badass +83
źródło: 20251130_113723
Pobierz

https://wykop.pl/wpis/76965131/tldr-zrobilem-to-przed-czym-ostrzega-kazdy-powazny
TL;DR wpisu powyżej: W wieku 25 lat (lato 2023) wrzuciłem wszystkie oszczędności w krypto, a w ciągu kolejnych 18 miesięcy dołożyłem jeszcze 130k PLN (łącznie 230k wkładu).
PODSUMOWANIE z perspektywy 18.11.25
Celem było wykręcenie 1-2 mln PLN zysku. Tego nie udało się osiągnąć, ale i tak wyszło naprawdę dobrze. Większość zysków zrobiły kryptowaluty z pierwszej transzy 100k - sama Solana urosła mi o jakieś 2000%. Druga transza 130k to absolutna tragedia, większość altów sprzedawałem na stracie. Ta hossa okazała się niesamowicie trudna do rozegrania na mniejszych projektach.
W szczytowym momencie moje portfolio miało wartość 630k PLN przy wkładzie 230k. Po tym ATH portfel spadł w 3 miesiące o 400k PLN, wracając praktycznie do poziomu wkładu własnego. Emocji było dużo, ale nie robiłem żadnych panicznych ruchów i trzymałem się cały czas strategii.
Problemy z emocjami pojawiły się jednak niestety niedawno - coraz mniej wierzyłem w sensowny risk-to-reward. Po wielu tygodniach analizy uznałem, że sprawdzanie kursu kilka razy na godzinę, ciągłe rozdrażnienie i brak wiary w strategię to prosta droga do głupich decyzji. Dlatego zdecydowałem się wyjść z rynku przy wartości portfela 420k PLN (190k zysku netto). Przysięgam, chyba nigdy w życiu tak trudno nie było mi kliknąć w mysz- miałem wrażenie, że przycisk SELL ma jakieś pole siłowe nie do przełamania.
Skonsolidowałem też swoje inwestycje giełdowe - z 100k PLN wrzuconych w ETF S&P 500 + ETF półprzewodniki zrobiłem 10% w 4 miesiące.
Finalnie wziąłem kredyt 600k PLN i kupiłem mieszkanie 85 m² w centrum Wrocławia w naprawdę dobrej cenie (1 mln PLN w stanie deweloperskim).
EPILOG: Czy podjąłem dobrą decyzję? Ciężko powiedzieć. Moim zdaniem krypto nie jest już tak atrakcyjne jak kiedyś, ale możliwe, że wrzucenie wszystkiego w ETF półprzewodniki było by lepszą decyzją niż kupienie mieszkania na kredyt. Tak, Bańka AI na pewno kiedyś pęknie, ale według mnie jeszcze nie teraz - do tego czasu spokojnie można tam zrobić 30-100% w 1-2 lata, a przy takim kapitale robi to różnicę. Z drugiej jednak strony: jeśli mogłem teraz kupić wymarzone mieszkanie, to może nie ma sensu kusić losu. Za 10 lat znowu zbiorę kapitał i wtedy będę grał już z dużo bezpieczniejszej pozycji. Miałem o tyle presję, że nigdy nic nie dostałem od rodziny, więc gdybym przewalił tą kasę to bym musiał zaczynać od zera.
Czy kupiłem mieszkanie na górce? Może, ale po 2 latach w krypto mam dosyć ryzyka XD
Czy to co zrobiłem było rozważne? Absolutnie nie.
Czy komuś bym polecił takie zagranie? Tymbardziej nie.
Czy wyszedłem na tym dobrze? Tak, ale cały czas do momentu sprzedaży akceptowałem 100% straty kapitału.
Jeśli jednak chciałbyś wejść na rynek to rada odemnie jest taka, żebyś zanim wykonasz jakiś ruch dużo się do edukował w zakresie finansów. Jako filar skupił się na giełdzie klasycznej. A kryptowaluty dotykał tylko w głębokiej bessie kiedy nikt nie widzi szans na jakiekolwiek wzrosty w przyszłości. Najlepiej tylko BTC ponieważ alty są zbyt nieprzewidywalne.
To tyle, w razie pytań piszcie. A ja świętuje może nie best ending, ale chociaż good ending tej mojej przygody.
#kryptowaluty #bitcoin #gielda
Jeszcze około
Komentarz usunięty przez autora
@Tonawetnielogin, @Giga_Przegryw, @d.....d, @L.....1, @pikachu-pikachu-2137, @Krap81, @maly1234, @okolicznosciowy, @jotest, @rochto, @dymek630, @JanTadeusz, @Aserehehaehe, @Mcmm21, @bialowieska12345, @Sitwa, @Spokoloko666, @Cykmyk, @byferdo, @adiko333, @Ruzgjaasz, @babicz99
Jeszcze około