@dzieju41: pewnie, dziki jest po prostu lekko chrupiący co dobrze pasuje, ale radę da każdy. Grunt to, by sosem, który zalega na dnie, całość okrasić.
W sumie danie szybkie i proste: -krewetki, -cebulka dymka/zwykła, -oliwa/olej/masło, -natka z pietruszki, -czosnek, -sól, -pieprz, -limonka/cytryna, -ryż.
1.Grzejesz tłuszcz z posiekaną cebulką i czosnkiem aż się zeszkli 2. Dodajesz umyte i oczyszczone krewetki po 2-3 min na stronę 3. Pod koniec sól, pieprz, natka i
@dzieju41: W zależności jakie kupisz to masz mniej lub więcej czyszczenia, brązowo krewetki mają pancerzyk (chitynowy, łatwo schodzi), nóżki (urywasz), łeb z czułkami (obcinasz), i przewód pokarmowy który warto usunąć (rozcinasz wzdłuż i wyjmujesz).
Na jewtubie znajdziesz na bank. Warto kupić już bez łba i nóg (mniej roboty) i im większe tym lepiej (mniej roboty). Czyścisz pod kranem potem osuszacz ręcznikiem papierowym.
Krewetki jak wszystkie owoce morza smazysz na mocno rozgrzanym
Marek G.
Trochę normik, trochę programista15k, finalnie chyba wygryw z żoną i dziećmi.