Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysięcy złotych netto złotych miesięcznie.

Bardzo dobry chirurg w USA zarobi 600 tysięcy dolarów rocznie. Co daje netto około 350 000 tysięcy (około 29 000 USD miesięcznie), czyli w przeliczeniu 106 tysięcy złotych. Same studia medyczne to tam koszt około 300 tysięcy dolarów.

W Polsce w Bielsku-Bialej pani chirurg za taką stawkę nie będzie pracować, bo to prowadzi do problemów ze snem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#lekarz #medycyna #zdrowie #praca #pracbaza #polska #nfz #sluzbazdrowia
ArtBB - Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysi...

źródło: 1000015666

Pobierz
  • 142
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wstanczyk: To wynagrodzenie jest brutto, ja podałam netto.

Nie masz pojęcia o czym mówisz, średnia wynagrodzenia na kontrakcie to około 20/25 k.

Jakie śmiecie zarabiające po 100k? Ta niewielka gruba tysiąca w skali kraju która wykonują najtrudniejsze operacje ratujące życie?
  • Odpowiedz
@wstanczyk: plujemy tak na ten beton w izbie lekarskiej ale oni akurat mają łeb na karku i pilnują, by do zawodu nie wpuszczać masówki, bo się skończy 100 000 miesięcznie. Nawet 50 się skończy. Będzie dobrze jak 20 zostanie.

Tak było z IT. Debile zamaist siedzieć cicho to się afiszowali że hehe fajna pracka 15 000 wpada a sobie gram w gierki z domu hehe no nic nie trzeba robić
  • Odpowiedz
@uriel_ck: moim zdaniem to normalna stawka za 7 lat nauki (6lat + staż), ani bardzo mało ani dużo. zależy od specjalizacji, za wypisywanie leków na katar - spoko stawka. za znieczulanie na anestezjologii - mała.
  • Odpowiedz
w szkole wyższej na etapie studiów tam gdzie inżynierów, informatyków, przyszłych kierowników budowy po budownictwie gdzie nie ma kast na kilka miejsc. Dlaczego lekarski który polega na wkuwaniu książek przez parę lat traktujemy tak elitarnie rozbijając program na wiele lat?

@Alfiarz: widzisz, znowu pokazujesz, że nie masz pojęcia o czym mówisz.
1) Specjalizacje nie odbywają się na uniwersytetach, tylko w szpitalach po stażu.
2) Lekarski nie polega na wkuwaniu książek. Masz zajęcia praktyczne.
3)
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl to że jest 1200 osób w kraju to efekt ograniczeń przez lobby lekarzy.

Odpowiedzialność? Dobre sobie xDDD

I chyba ominąłes clue problemu pewnie większość Polaków by się z nią zamieniło. Znam nawet ludzi po studiach którzy pracują na 3 zmiany lub 4 brygadowce i też mają sporą odpowiedzialność np w branży spożywczej gdzie błąd może doprowadzić np. wypuszczeniem na rynek czegoś z Legionella
  • Odpowiedz
Chcesz żeby podatnik płacić miliardy za kształcenie specjalistów tylko po to żeby na produkować lekarzy i przełamać monopol?

@dr_Batman @wstanczyk: koszt wykształcenia lekarza to ok. 200k zł. Jeżeli dzięki temu zamiast 100k będziemy płacić 50k to już po 4 miesiącach pracy taki lekarz nam się zwróci :)
  • Odpowiedz
@Antorus: A jak jesteś taki oczytany to jak izba lekarska kogoś nie wpuszcza do zawodu? Serio? Skoro mamy ustawy ze jak izba komuś nie da PWZ bo ma możliwie fałszywy dyplom to da mu minister?
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Jakie 200k obecnie to bliżej 400zł. I to do lekarza bez specjalizacji ¯\(ツ)/¯

Potem 5 lat szkolenia specjalizacyjnego.

W Hiszpanii zrobili to samo, chcesz być oczytany doradź jak u nich się to skończyło, czy lekarze mniej zarabiają i jak zmieniła się sytuacja pacjentów ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
W Hiszpanii zrobili to samo, chcesz być oczytany doradź jak u nich się to skończyło, czy lekarze mniej zarabiają i jak zmieniła się sytuacja pacjentów ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@dr_Batman: a jeżeli chodzi o lekarzy to mam nadzieje, że AI szybko wejdzie na ten rynek. AI jest już w wielu miejscach lepszym kompanem. Wystarczy, że AI zabierze 20% rynku usług lekarzy to ogromnie wpłynie na konkurencję
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Sorry, ale was nikt nie szanuje. Wam sie tylko tak wydaje. Po prostu obywatele nie mają wyjścia. Nie słyszałem dobrego słowa o lekarzu od wielu, wielu lat. ChatGPT ma większą skuteczność w diagnostyce od 98% lekarzy i do tego jest miły
  • Odpowiedz
@zmadrzalempo30: zapomniałeś jeszcze o nadużywaniu różnych substancji i nie mówię tu o alkoholu, chociaż lekarze, których znam są mega w porządku to coś tam się dowiedziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz