Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysięcy złotych netto złotych miesięcznie.

Bardzo dobry chirurg w USA zarobi 600 tysięcy dolarów rocznie. Co daje netto około 350 000 tysięcy (około 29 000 USD miesięcznie), czyli w przeliczeniu 106 tysięcy złotych. Same studia medyczne to tam koszt około 300 tysięcy dolarów.

W Polsce w Bielsku-Bialej pani chirurg za taką stawkę nie będzie pracować, bo to prowadzi do problemów ze snem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#lekarz #medycyna #zdrowie #praca #pracbaza #polska #nfz #sluzbazdrowia
ArtBB - Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysi...

źródło: 1000015666

Pobierz
  • 142
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chirurgiem w tym kraju może zostać każdy chętny z dwoma rękami.

@dr_Batman: hehehe... tak, tak samo jak niektórym wydaje się że na medycynę idą najzdolniejsi co byli finalistami olimpiad przedmiotowych XD
  • Odpowiedz
  • 0
@Furox krzyk to nie bariera. Proces nostryfikacja wymaga egzaminu z języka w każdym kraju. Lekarze to lata, tak jak wiele innych lat w tym kraju. Za stary jestem, żebym się na takie bajki nabierał i za dużo w życiu przeżyłem n sytuacji, z lekarzami w rolach głównych.
  • Odpowiedz
@ArtBB: Należy jako społeczeństwo wywierać presję na rządzących i gdzie się da w kierunku uwolnienia tego zawodu. Popyt i podaż sobie szybko poradzi z cenami lekarzy, tak samo jak zrobił z programistami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ArtBB: trzeba ten zawód zderegulowac zamiast tworzyć kasty z limitami. Prawnik jest c-----y idziesz do innego. Informatyk czy geodeta też, a lekarz trafisz na słabego to nie ma wyjścia żeby znaleźć innego na szybko
  • Odpowiedz
  • 23
@ArtBB: lekarz na SOR to najbardziej obciążający psychikę zawód na świece. Zwłaszcza w Polsce, gdzie triaż to horror. Poziom czerwony (natychmiastowa pomoc) wywala cały system albowiem angażuje za mały personel medyczny. Przez co bardzo pilne przypadki poziom pomarańczowy i pilne żółty wypadają mają dłuższy niż powinny czas oczekiwania. A o lekkich niebieski już nawet nikt nie myśli. A potem wielkie oburzenie, że pacjent na SOR czekał i umarł. A bezmyślny
  • Odpowiedz
W Polsce w Bielsku-Bialej pani chirurg za taką stawkę nie będzie pracować, bo to prowadzi do problemów ze snem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ArtBB: lol, masz 15 lat? Od pewnego poziomu zarobków pieniądze przestają mieć większe znaczenie, a zaczyna ci zależeć na innych rzeczach. Teoria użyteczności krańcowej się kłania.

>To co proponujesz? Zamknąć SORy? Skoro kogoś ponad 100 tysięcy miesięcznie nie motywuje to co jeszcze trzeba,
  • Odpowiedz
@ArtBB: Oczywiście się okazuje, że te widełki to był missclick (stawka roczna, nie miesięczna), a zawistna społeczność wykopu i twittera połknęła jak pelikany i znalazła okazję do rzucenia się na kolejną grupę społeczną, której nie darzy sympatią.
  • Odpowiedz
  • 1
@zmadrzalempo30

Zasadniczo lekarze jak znasz kilku to głąby w wielu kwestiach, bardziej oczytani, z szerszymi horyzontami są ludzie wśród wielu innnych branż od it po finanse.

Mają być specjalistami w swojej dziedzinie. W dupie mam czy mogę z nimi porozmawiać o hodowli jedwabników czy o japońskim teatrze Kabuki.
  • Odpowiedz
@Kulturo zofia_pl: w szkole wyższej na etapie studiów tam gdzie inżynierów, informatyków, przyszłych kierowników budowy po budownictwie gdzie nie ma kast na kilka miejsc. Dlaczego lekarski który polega na wkuwaniu książek przez parę lat traktujemy tak elitarnie rozbijając program na wiele lat?
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl możesz równie dobrze sam sobie wziąć ten kalkulator do ręki, bo ja policzyłem. A co do opiekunów, których rzekomo brakuje - gdyby kształcono więcej specjalistów, to i opiekunów potencjalnych byłoby więcej, nie uważasz? Jakoś kurde w większości zawodów się da, a w medycynie cudownie nie xd
  • Odpowiedz