Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysięcy złotych netto złotych miesięcznie.

Bardzo dobry chirurg w USA zarobi 600 tysięcy dolarów rocznie. Co daje netto około 350 000 tysięcy (około 29 000 USD miesięcznie), czyli w przeliczeniu 106 tysięcy złotych. Same studia medyczne to tam koszt około 300 tysięcy dolarów.

W Polsce w Bielsku-Bialej pani chirurg za taką stawkę nie będzie pracować, bo to prowadzi do problemów ze snem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#lekarz #medycyna #zdrowie #praca #pracbaza #polska #nfz #sluzbazdrowia
ArtBB - Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysi...

źródło: 1000015666

Pobierz
  • 142
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to że jest 1200 osób w kraju to efekt ograniczeń przez lobby lekarzy.

Na jesieni 2024 r. były 263 miejsca na medycynie ratunkowej. 53 osoby rozpoczęły rezydenturę w tej dziedzinie. Te ~210 wakatów to jakiś spisek lobby lekarskiego? WOW.

Odpowiedzialność? Dobre sobie xDDD

No,
  • Odpowiedz
@zmadrzalempo30 xD no to nieźle, wrzuciłeś lekarzy do jednego worka z politykami i złodziejami?
I wy się dziwicie, że są potem takie kolejki do lekarzy? Mam nadzieję, że chociaż pisząc takie komentarze nie zajmujesz nikomu miejsca do specjalisty? Z automatu powinno się podawać wasze imiona i nazwiska do opinii publicznej i wykluczyć was z nfzu. Banda j------h gamoni po g---o kierunkach IT (ofc macie "szersze horyzonty" XDDD),ma bóldupy bo na biol-chem
  • Odpowiedz
@ArtBB Zdajesz sobie sprawę jak trudny potrafi być dyżur na sorze? Dyżury po 25,26 godzin, często bez chwili snu, ogromna odpowiedzialność bo w końcu odpowiadasz za czyjeś życie i zdrowie. Jeden z trudniejszych oddziałów o ile nie najgorszy. Ale tak wykopki, obetnijmy im pensję o połowę, co się stanie zobaczy sie później xx
Większość z was w całym swoim życiu nie przepracowała więcej niż 12h w jakimś kołchozie więc w sumie
  • Odpowiedz
@ArtBB a nie wpadło do pustego łba jaki tam musi być r--------l i k--------k skoro za te 80k na rękę nikt tego nie chcę tknąć nawet kijem z dystansu?
  • Odpowiedz
@przyk: XD wam się wydaje że Wykop to cały świat? Na 25 pacjentów dziennie 24 mnie szanuje i wychodzi zadowolonych a jeden to jakiś wykopek nienawidzący lekarzy który zachowuje się jak banda blackpilowcow któryśmy są tak zacietrzewieni że mogli by spotkać Judyma a i tak by im nie pasował ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ArtBB: nie rozumiecie głąby że lekarze tyle zarabiają bo ratują życie? Gdyby zniknęli wszyscy informatycy albo budowlańcy to nic by się nie zmieniło. Najwyżej nie powstawałyby nowe gierki na xboxa i patodeweloperka. A bez lekarzy mamy dosłownie koniec świata, ludzie umieraliby z powodu raka, zawałów itp.
  • Odpowiedz
  • 2
Rzeczywiście, jest to porównywalne z sytuacją, gdzie odpowiadasz za czyjeś życie swoim majątkiem, masz dyżury po 24h i jesteś jedną z ~1200 osób w kraju, które mogą to robić. Rzeczywiście.

@Kulturozofia_pl: Ile lekarzy w ciągu ostatnich 10 lat straciło majątek za błędy w sztuce?
  • Odpowiedz
@ArtBB: nie wiem. Jak rozumiem, ty masz dostęp do takich danych i wiesz, że jest to 0, prawda?

Pewnie lobby lekarskie (to samo, co zmusza ludzi, by nie szli na określone specki pomimo limitów) jest dogadane z lobby sędziowskim. W zamian leczą ich poza kolejką.
  • Odpowiedz
Na jesieni 2024 r. były 263 miejsca na medycynie ratunkowej. 53 osoby rozpoczęły rezydenturę w tej dziedzinie. Te ~210 wakatów to jakiś spisek lobby lekarskiego? WOW.

@Kulturozofia_pl: Prawdziwa przyczyna jest taka że zdecydowana większość nie idzie na studia bo mażą o pracy jako lekarz (a o takiej specjalizacji najbliżej potrzebujących ludzi, czyli najbliżej temu po co lekarze są) jest słabo płatna i nikt nie będzie sobie brudził rąk ciężką pracą
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl: Nie, studiowałem ze spadochroniarzami którzy na studia się nie dostali od razu, a dziś są lekarzami. W Warszawie jest ulica Banacha - po jednej stronie ulicy jest WUM, a po drugiej kierunki ścisłe na UW. I ci wszyscy olimpijczycy potem lądują po jednej stronie ulicy. Zgadnij po której? Ja to znam z doświadczenia życiowego. W rodzinie mam lekarzy i takie cuda jak się działy tam przy przyjmowaniu na uczelnie
  • Odpowiedz
@zmadrzalempo30: Ja wiem od kogo wy są ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Harnaś mocno wszedł? Przychodzisz i od razu pretensje domagacie się natychmiastowego przyjęcia nie przyjmujecie do wiadomości że potrzebna jest doagnostyka i bycie na czczo, i pisk że lekarze się wymądrzają i są wyniośli rzekomo.
  • Odpowiedz