Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysięcy złotych netto złotych miesięcznie.

Bardzo dobry chirurg w USA zarobi 600 tysięcy dolarów rocznie. Co daje netto około 350 000 tysięcy (około 29 000 USD miesięcznie), czyli w przeliczeniu 106 tysięcy złotych. Same studia medyczne to tam koszt około 300 tysięcy dolarów.

W Polsce w Bielsku-Bialej pani chirurg za taką stawkę nie będzie pracować, bo to prowadzi do problemów ze snem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#lekarz #medycyna #zdrowie #praca #pracbaza #polska #nfz #sluzbazdrowia
ArtBB - Powiedzcie mi, że to nie jest kasta xD

108 tysięcy na B2B to jakieś ~85 tysi...

źródło: 1000015666

Pobierz
  • 142
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dr_Batman: To Tobie się tak wydaje. Gdyby nie poniósł konsekwencji to naplułby Ci w twarz. Znam wasze towarzystwo aż za dobrze. Sporo u was ćpunów i alkoholików. Degeneraci, którzy wierzą, że są lepsi od innych. Społeczeństwo ma was za wielkie G, tylko nie raz od was zależy ich zdrowie i życie, więc sie do was uśmiechają. Empati zero, zero zrozumienia i chęci pomocy u 9/10 lekarzy. Z medycyny zrobiliście maszyne
  • Odpowiedz
@kukold: ?? chyba nie rozumiesz różnicy między tymi zawodami, albo nie rozumiesz jak działają ludzie postawieni pod ścianą
ciężko jest być postawionym pod ścianę przez informatyka bo szeroko patrząc możesz znaleźć innego, jak przez miesiąc Twoja firma będzie miała nie 4 osoby z IT tylko 3 bo któryś się zwolni i musisz znaleźć nowego, nic się nie stanie. w szeroko pojętej budowlance jest podobnie, nawet jak rura pęknie od czapy
  • Odpowiedz
@Mitur: czyli wyciągnąłeś to sobie z d--y, rozumiem. Dobrze, że się przyznałeś. Szanuję.

@KakaowyTaboret

Lobby lekarskie przez lata ograniczało nie tylko liczbę specjalizacji, ale również na limity przyjęć na studia. To efekty wcześniejszej polityki lobby lekarskiego.

Zobacz ile było przyjęć na tych kierunkach przez lata i jest to regulowane przez organy państwowe. Więc tak to lobby lekarskie wpływa na niedobór lekarzy bo to
  • Odpowiedz
@przyk: Hahahaha lekarze niby empatii zero, zero zrozumienia czy chęci pomocy, a piszesz o tym że naplułby mi w twarz. To jest po prostu klasyczne wykopowe złoto, patologia i chamstwo oskarża kogoś o brak empatii ¯\(ツ)/¯

Sam siebie kwalifikujesz swoim zachowaniem. Dokładnie jak pisałam, nie ważne co zrobisz, nie wasz w co powiesz jak bardzo chcesz pomóc przyjdzie ci taka agresywna patologia i nic nie zrobić ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
czyli wyciągnąłeś to sobie z d--y, rozumiem. Dobrze, że się przyznałeś. Szanuję.

@Kulturozofia_pl: Czyli znam tych ludzi. Przykro mi, ale taka jest prawda. Przykro mi że czujesz się jako "gorszy sort" intelektualny, ale tak to wygląda w praktyce. A jak chcesz mieć więcej tej specjalizacji o której wspomniałeś to należałoby wprowadzić parytety płci na tych studiach - wtedy i ludzie się szybko znajdą do robienia tego.
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl:

Czekaj. Czyli to, że jesienią 210 miejsc nie zostało obsadzonych to wynik działań "lobby lekarskiego" sprzed X lat? O cholera. Musisz nam dokładnie wytłumaczyć tę zależność, bo mamy tutaj aferę grubszą niż lista Epsteina.
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: Ty masz problemy z logiką? Zostało 200 miejsc rezydenckich bo żaden młody lekarz ich nie chciał. Było więcej miejsc niż chętnych lekarzy.

Chcesz zwiększyć ilość lekarzy którzy nie będą chcieli zająć tych miejsc? Co? XD
  • Odpowiedz
Czyli znam tych ludzi. Przykro mi, ale taka jest prawda.

@Mitur:
Znasz tych ludzi? Tych ludzi, których w PL jest jakieś... 140 tysięcy? Niesamowite. Jaki jest twój sekret? Ja znam może 1/140 tego, a i tak mam problem przypomnieć sobie wszystkie osoby z podstawówki.

Typie, poznałeś kilka osób, może kilkanaście i myślisz, że na tej podstawie już wiesz wszystko o ~140 tys. A co gorsza, masz takie mniemanie o sobie, że
  • Odpowiedz
@ArtBB: nie wiem jak lekarze, ale mi żebym pracował z ludźmi po nocach to musieliby dorzucić tak do 100k netto na uopie a nie b2b. Jest to ochydna niewdziecna robota
  • Odpowiedz
Zasadniczo lekarze jak znasz kilku to głąby w wielu kwestiach, bardziej oczytani, z szerszymi horyzontami są ludzie wśród wielu innnych branż od it po finanse.

@zmadrzalempo30: Bo jak się studiuje medyczne to nie ma się za bardzo czasu na poszerzanie horyzontów. Medycyna to praca na etat + nadgodziny; Biznesówka to kilka zajęć w tygodniu (pomijam tutaj, że wymienione finanse dużo czerpią z wydarzeń bieżących i bardziej się skupiają na wiedzy
  • Odpowiedz
@ArtBB No popatrz, niby takie miliony, a jakoś ciągle szukają chętnych, bo brakuje. Może dlatego że jest to nieziemski zapieprz, a te widełki są dla pracy 300-400h/miesiąc. Co daje ci jakieś 200-250 zł BRUTTO za godzinę na B2B. No niebotyczne pieniądze...
  • Odpowiedz
@ArtBB pół roku z-----------a i generalnie życie sobie ustawiasz bo spłacisz za to kredyt, jeśli takowy masz i wtedy prywatna praktyka 10k
  • Odpowiedz
@ArtBB niestety zarówno Ty, jak i większość komentujących, nie wie jak wygląda sytuacja wewnątrz szpitali z SORem. Mówiąc krótko: SOR jest cholernie ciężkim oddziałem do pracy i nikt nie chce tam pracować. Znam osobiście przypadki, gdzie lekarz dostawał 500 zł/h, godził się z wielką łaską wziąć dyżur w weekend, po czym rezygnował i za tydzień SOR znowu nie miał obsady.
Też uważam, że uwolnienie miejsc na studiach i nasycenie rynku pracy
  • Odpowiedz
Załóżmy, że to, co mówisz jest prawdą. Przez tajemne lobby lekarskie ograniczano liczbę specjalistów od medycyny ratunkowej. Jednak mamy rok 2025. Czy potrafisz wytłumaczyć dlaczego rok temu było 210 miejsc rezydenckich nieobstawionych na medycynie ratunkowej? To też jest efekt lobby lekarskiego, że zglosiło się tylko ~50 osób?

@Kulturozofia_pl:

Jakie tajemne? Dostales linki wprost na działania organizacji
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Już Ci pisałem znam wasze towarzystwo, lepiej niż bym chciał. Słoma z butów u 9/10. Tak ludzie nie lubią lekarzy. Macie trochę szacunku wsrod dziadków. Im młodzsze pokolenia tym zaufanie i szacunek mniejszy. Sami sobie wystawiacie laurke chciwościa, coraz gorszą wiedzą i brakiem zaangażowania w leczenie pacjentów.

Są wsród was w porządku ludzie ale to wyjątki (może do nich należys, nie znam Cie nie będę Cię oceniał)

Jeszcze troche i
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: Co Roku zastają setki miejsc niezależnie od ilości studentów. Więc chcesz do szklanki ze węża strażackiego nalewać tylko po to że jak się więcej rozleje to się więcej naleje?

Jest w tym tyle logiki co prawdy we wszystkim co piszesz ¯\(ツ)/¯

Na wykopie można sobie napisać każdo kłamstwo i ludzie to czytają. Ty po prostu kłamiesz. Lobby lekarskie nie ma żadnego wpływu na przyjęcia na studia.
  • Odpowiedz