Aktywne Wpisy
Matis666 +93
olcayn +30
Trzymajcie mnie, bo ja zaraz zdechnę ze śmiechu. Mamy dobrą sytuacje gospodarczą, niskie bezrobocie, wysoką konsumpcje, opanowaną inflacje i stoimy u progu rewolucji technologicznej na miarę nowej rewolucji przemysłowej.
A jakiś pożalsięboże teoretyk codziennie ostrzega, grzmi i wieszczy krach na giełdzie lub długotrwałą bessę, bo tak mu wyszło z korelacji sp500 do miedzi i połowów łososia atlantyckiego pomniejszonych o produkcje soku pomarańczowego XD I jeszcze jak on sam siebie odurza tym szurskim kadzidłem to naprawdę #!$%@? z nim, ale jak się pojawia ktoś nowy na tagu, pyta o to jakie ETF na nasdaq czy sp500 kupić na longterm, a ten mu pisze, żeby "poczekać, aż będzie tanio, bo stoimy u progu końca hossy" to to już jest poziom bycia szkodnikiem na poziomie mickapl, który od 2020 mówi ludziom, żeby nie kupować mieszkań, bo zaraz będzie taniej XD
Już sam nie wiem z czego gnije bardziej: z przemądrzałego buca nierozróżniającego korelacji od przyczynowości i giełdy od gospodarki, z tego, że ten ekspert z bożej łaski na poprzedniej bessie(według własny słów) stracił kasę, na obecnej hossie #!$%@? zarobił i uważa, że jest mądrzejszy od innych, czy w końcu z tego, że pamiętam, że ktoś napisał mu w komentarzu, że jego posty stanowią większość wartości na tym tagu XDD W każdym razie z każdej z tych rzeczy mam większą beke niż nawet z tych szurów od shortsqueeza na jsw.
A jakiś pożalsięboże teoretyk codziennie ostrzega, grzmi i wieszczy krach na giełdzie lub długotrwałą bessę, bo tak mu wyszło z korelacji sp500 do miedzi i połowów łososia atlantyckiego pomniejszonych o produkcje soku pomarańczowego XD I jeszcze jak on sam siebie odurza tym szurskim kadzidłem to naprawdę #!$%@? z nim, ale jak się pojawia ktoś nowy na tagu, pyta o to jakie ETF na nasdaq czy sp500 kupić na longterm, a ten mu pisze, żeby "poczekać, aż będzie tanio, bo stoimy u progu końca hossy" to to już jest poziom bycia szkodnikiem na poziomie mickapl, który od 2020 mówi ludziom, żeby nie kupować mieszkań, bo zaraz będzie taniej XD
Już sam nie wiem z czego gnije bardziej: z przemądrzałego buca nierozróżniającego korelacji od przyczynowości i giełdy od gospodarki, z tego, że ten ekspert z bożej łaski na poprzedniej bessie(według własny słów) stracił kasę, na obecnej hossie #!$%@? zarobił i uważa, że jest mądrzejszy od innych, czy w końcu z tego, że pamiętam, że ktoś napisał mu w komentarzu, że jego posty stanowią większość wartości na tym tagu XDD W każdym razie z każdej z tych rzeczy mam większą beke niż nawet z tych szurów od shortsqueeza na jsw.
Dlaczego ten wpis powstał? Ponieważ uważam ze Krzysztof Bosak to obok Zbigniewa Ziobry prawdopodobnie najgroźniejszy polityk w Polsce, a oddanie mu władzy w jakiejkolwiek formie skończy się tragicznie.
To piąty, ostatni, z serii wpisów o Bosaku, poprzednie tutaj:
https://www.wykop.pl/wpis/51173859/czy-krzysztof-bosak-jest-faszysta-czesc-pierwsza-w/
https://www.wykop.pl/wpis/51196951/czy-krzysztof-bosak-jest-faszysta-czesc-druga-kole/
https://www.wykop.pl/wpis/51216483/czy-krzysztof-bosak-jest-faszysta-czesc-trzecia-de/
https://www.wykop.pl/wpis/51233303/czy-krzysztof-bosak-jest-faszysta-czesc-czwarta-or/
Podsumujemy tu pare rzeczy, popiszemy o tej słynnej definicji faszyzmu i zadamy zwolennikom Krzyśka kilka pytań.
Jak zobaczyliśmy w poprzednich wpisach – Bosak od zawsze otaczał się osobami o pogladach skrajnie nacjonalistycznych, ksenofobicznych i często wręcz neonazistowskich. Jednocześnie oskarżony o faszyzowanie zasłania się katolicyzmem i konserwatyzmem, które w jego mniemaniu są sprzeczne z faszyzmem.
Czym jest faszyzm? No cóż, definicji jest wiele i jak już wielokrotnie wspominałem – rozbieranie wypowiedzi Bosaka na czynniki pierwsze i dopasowywanie ich niczym klocki do elementów faszyzmu wymienionych w tych definicjach nie jest czymś co specjalnie mnie fascynuje. Zawsze skończy się to tak samo – przyjdzie ktoś kto twiedzi że gadam głupoty, Bosak tak wcale nie mówił, a jak mówił to żartował.
Problemem jest też sam fakt potrzeby posiadania definicji. Czyjś światopogląd to kwestia na tyle złożona że ciężko dopasować poglądy do jednego modelu i powiedzieć „tak to w 100% się pokrywa”. Stąd też te słynne testy typu 8values pokazują nasze poglądy na skali procentowej i z pewnym marginesem błędu dopasowania.
Na pewno najsłynniejszą definicją faszyzmu jest ta opracowana przez Umberto Eco w eseju Ur-Fascism. Wyodrębnił on tam kilka cech charakterystycznych, które wiążą się z faszyzmem. Zanim do nich przejdziemy pragnę zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
- Esej pochodzi z roku 1995, czyli sprzed 25 lat. Faszyzm przez ten czas ewoluował, wniknął w kulturę internetu i przystosował się do nowoczesnego otoczenia, trafiając na podatny grunt i ciekawe czasy.
- To że nie spełniasz wszystkich punktów na 100% nie sprawia że automatycznie nie jesteś faszystą czy osobą faszyzującą. Nie da się też na tej podstawie określić czy ktoś jest faszystą w 78% czy może 81%. Życie to nie matematyka.
Ok, to zaczynamy. Jak już wspomniałem nie będę dopasowywał tego do konkretnych wypowiedzi Bosaka i robił cherry-pickingu. Pozostawię to wam, ufam że podołacie.
1. Kult Tradycji.
Faszyści odrzucają to co nowe jako z natury złe i zdeprawowane. Ma to swoje korzenie jeszcze w XVIIIw. i czasach Odrodzenia, które są przez nich postrzegane jako początek zepsucia i upadku moralnego. Faszyzm z jednej strony chce iść w technokrację, jest dumny z osiągnięć industrializmu, z drugiej – pragnie by kultywować tradycję, wiecznie odwołuje się do korzeni.
Tradycja i korzenie mają dla faszystów nadrzędne znaczenie. Wręcz fanatycznie bronią oni „swojej cywilzacji” przed innymi. Sztuka nowoczesna, inne kultury, multikulturowość? Po co to komu, komu to potrzebne? Faszyści wręcz fetyszyzują kulturę klasyczną, czy po prostu „swoją” nawet jeśli w gruncie jest ona niezgodna z ich poglądami, ekhm khe Wiedźmin khe khe, sorki, kaszel, obiecuje że to nie COVID.
2. Irracjonalizm.
Faszyści nie lubią się z nauką. Zwłaszcza lewacką, taką która obala ich tezy czy wystawia ich przekonania na próbę. Oczywiście nauka jest fenomenalnym narzędziem tam gdzie potwierdza ich przypuszczenia czy teorię, ale w gruncie rzeczy jest głupia.
„Masz na to jakieś badania?”- ta fraza zaczyna paraliżować normalną dyskusję w obdarzonej inteligencją młodszej części społeczeństwa. Ludzie w wieku +-20 lat zaczynają pozować na znawców nauki,a zarazem przestają samodzielnie używać rozumu. Roztropność i zdrowy rozsądek w odwrocie.
Yes indeed panie Bosak, yes indeed. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
3. Kolektywizm, obsesja wspólnoty, oblężona twierdza, elityzm.
Jesteśmy silni razem. My, kontra oni. Oni czyli tamci. Atakują z zewnątrz, ale również od wewnątrz. Atakuje nas Unia, narzuca nam. Atakuje nas LBGT, narzuca nam. Atakuje lewactwo, narzuca nam. Wróg czai się wszędzie. Jest jednocześnie potężny, bogaty niczym Bill Gates albo Soros i ma nad nami przewagę, ale również słaby, pełen idiotów, durnych lewaków, to bezrefleksyjna dzicz bez wyrazistych poglądów, bez celu w życiu. Większość ludzi to durnie, dlatego głosują na nich, nie na nas. My jestemy elitą, jest nas niewielu, ale za to jesteśmy potężni, bo potężna jest nasza wiara i nasza walka o jedyne, słuszne ideały. Ach i nie zapominajcie – bycie z nami oznacza szczególny przywilej. To nie jest byle co.
4. Militaryzm, kult siły i broni, pogarda dla słabszych.
Oryginalny faszyzm Włoski narodził się jako ruch weteranów wojennych, odwołujących się do tradycji wojskowej i militarnej. Czasy jednak uległy zmianie i pewne klocki trzeba było przestawić. Nie zmienia to jednego – zamiłowania do militariów, broni i męskości, znienawidzenia kobiecości, homoseksualizmu i innych objawów „słabości”. Jedyni akcpetowalni chłopcy bez koszulek to tacy którzy mają na sobie tatuaże, łyse głowy i krzyczą o honorze i tradycji. Obowiązkowa służba wojskowa powinna wrócić by zrobić z chłopców mężczyzn. Kobiety są głupie i słabe bo są słabe i głupie. Broń palna powinna być ogólnodostępna, a chodzenie na strzelnicę powinno być obowiązkiem patrioty.
5. Selektywny populizm, niechęć do demokracji.
Faszyści zawsze muszą stać w opozycji do „zepsutej więszkosci” lub „zepsutych elit”, czy to lokalnych czy na przykład Europejskich. Faszysta nie może też zapomnieć o jednym – niemal każdy temat poruszany przez parlament to bzdura. Parlament już od dawna nie reprezentuje ludzi, te rzeczy ludzi nie interesują, to nie są palące problemy. Faszysta nie jest cześcią „zepsutego ukadu”. Jest ponad tym, ponieważ nie reprezentuje on grup interesów czy grup społecznych a NARÓD. Naród jako taki jest wartością nadrzędną do jakiejkolwiek innej i to jego interes jest najważniejszy. Jeśli interes ten (w oczach faszysty) jest sprzeczny z prawem, konstytucją czy umowami międzynarodowymi, to tym gorzej dla tych umów.
6. Nowomowa
Tak ta od lewaka Orwella. Faszysta jest jak łowca. Nie dlatego że ściga lewaków. Raczej dlatego że wiąż poszukuje nowych wrogów i nowych określeń na starych wrogów, co pomoże mu w nieustannym prowadzeniu wojny i nagonki. Była ideologia dżender, jest ideologia LGBT. Zostać w dzisiejszych czasach socjalistą jest dużo łatwiej niż być oszukanym na Romskim osiedlu. Ideologia to w ogóle słowo wytrych, jak chcesz na kogoś szczuć to nazwij jego poglądy ideologią i jazda. Nie zapomnij dodać że ich działania to propaganda (twoje nie) i są oni powiazani z międzynarodowym lobby. Jak trzeba to wdaj się w wielopłaszczyznowy spór semantyczny by kompletnie rozmyć istotę debaty. Nie zapomnij przy tym 3 razy wspomnieć o narodzie. Lewak zaorany.
Po powyższym mogą nasunąć się dwa pytania (przynajmniej mnie, innym może więcej).
1. Czy to nie czyni każdego konserwatysty faszystą?
2. Przecież wolność gospodarcza idzie w sprzeczności z faszyzmem, gdzie gospodarka? Gospodarka jest najważniejsza.
Po pierwsze primo – nie każdy konserwatysta wpisuje się w te punkty. Tylko że musimy spojrzeć gdzie mamy punkt wyjścia. Debata publicza w Polsce jest przesunięta MAKSYMALNIE na prawo. Tutaj Trzaskowski czy Sikorski to lewacy. Otóż muszę was zawieść – na zachodzie Europy Trzaskowski to centrysta, a Sikorski to centroprawicowy konserwatysta. Wiem, nie do pomyślenia. W UK konserwatyści zalegalizowali śluby homoseksualne i adopcję dzieci przez pary nieheteronormatywne. Lewaki co nie? To nie Zachód jest #!$%@? jak chieliby tego Polscy faszyści. To Polska jest odchyłem od normy. Przykro mi, hard to swallow pill, wiem.
Po drugie primo – Faszyzm znajduje się na osi ideologicznej, nie gospodarczej. Wolność gospodarcza jest powiązana z wolnością osobistą jedynie częściowo i to że kuce bardzo pagną by było inaczej tego nie zmienia. A faszyzm to ideologia w której gospodarka jest narzędziem, a nie celem. Gospodarki można użyć by zdobyć władzę, lub by tą władzę utrzymać, nie jest ona jednak tym co faszystę szczególnie interesuje. Przecież hasło „gospodarka jest najaważniejsza” to już niemal mem w stosunku do Bosaka i Konfederacji, którzy jakieś 90% swojej retoryki opierają o spory ideologiczne i przepychanki słowne. Gospodarka jest im potrzeba tylko wtedy gdy trzeba bezrefleksyjnie krytykować wrednych socjalistów i umacniać swoją pozycję jako alternatywy dla ciemiężących lud elit.
No dobra to może zanim przejdziemy do pytań to może podam wreszcie tą MOJĄ definicję faszyzmu. Przyznaje że nie jest ona idealna i nie jestem badaczem akademickim, więc no ten. Elo.
Powiedziałbym że faszyzm XXIw. to ideologia oparta na czterech filarach. Są to:
- Kult tradycji, narodu i radykalizm światopoglądowy
- Wykluczenie
- Populizm
- Oblężona twierdza
W skrócie – Faszyzm to ideologia opierająca się o bardzo silny kult tradycji i narodu oraz radykalizm światopoglądowy, prowadzący do wykluczenia elementów nieporządanych z narodu/społeczeństwa. Osiąga to poprzez opieranie swojej retoryki o populizm i budowanie poczucia winy lub krzywdy oraz umyślne tworzenie efektu „oblężonej twierdzy”.
Celem jest oczywiście władza, oraz jej utrzymanie, oraz stworzenie społeczeństwa „zdrowego”, wolnego od elementów nieporządanych (niekoniecznie ludzi, również ideologii, ideii czy pogladów zagrażających władzy, przynajmniej w jej mniemaniu).
Faszyzm to ideologia utopijna – nie da się nigdy osiągnąć idealnego faszyzmu, tak jak nigdy nie da się osiągnąć „prawdziwego komunizmu”. Zawsze istnieje jakaś prawda etapu, kolejny wróg i kolejne zagrożenie, którego faszyści użyją aby unifikować swoich popleczników i używać do osiągania swoich celów politycznych.
Proszę bardzo. Wiem że słabe, na pewno potraficie lepiej, zapraszam do komentowania.
Skoro to wy pytaliście mnie pod poprzednimi wpisami o sporo rzeczy (głównie o to żebym w końcu podał definicję faszyzmu oraz czy usunę konto albo zamkne wreszcie ryj oraz kto mi płaci) to teraz ja zapytam was o coś.
Czy uważacie że osoba, która:
- Za młodu była członkiem neonaizstowskiej, homofobicznej organizacji
- Zapraszała do Polski faszystowskich terrorystów
- Regularnie spotykała się z neonazistami i faszystami z całej Europy
- Jest katolickim fundamentalistą
- Wiecznie odwołuje się do narodu i jego woli
- Uważa zachowanie czystości etnicznej za priorytet w polityce, również gospodarczej
- Uznaje naszą tradycję i wiarę za nadrzędną względem innych
- Jest ignorantem naukowym
- Od lat straszy imigrantami, LGBT, Unią Europejską i upadkiem obyczajów
Jest faszystą? Jeśli nie faszystą, to kim? Ankieta pod spodem.
Dziękuję serdecznie za te wspólne pięć wpisów, komentarze, PW w których mi dziękujecie jaki te w których mnie wyzywacie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po co to wszystko i kto mi płaci? Mam nadzieję że tą serią odwiodę chociaż kilka osób od oddania głosu na Bosaka lub jego otoczenie. Dużo młodych ludzi dopiero wchodzi do polityki i jest podatna na propagandę i sztuczki stosowane przez niego i jego kolegów. Jeśli mi się to uda to uznam to za swój mały sukces.
Polecam się na przyszłość. Ciao.
#neuropa #4konserwy #polityka #konfederacja #polska
Czy uważasz że Krzysztof Bosak to faszysta?
Obosieczna broń w tym wpisie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Ciekawe jaki fikołek by był, szczególnie ze to w głównej mierze przez to poza granicami kraju nazywa się ten marsz marszem faszystów (przynajmniej ja takie odnoszę wrażenie), a z tego co wiem większość
W której części o tym było?
winniczek i b0sak in a nutshell
a jak dla kogoś gospodarka jest najważniejsza, to przecież powinien trzymać się od Krzysztofa jak najdalej, chłop to przeciwieństwo wolności gospodarczej
(。◕‿‿◕。)
N A J G R O Z N I E J S Z Y P O L I T Y K W P O L S C E
[Zobacz]
Ale pewwnie większość jego wyborców nie jest świadoma, jaki z niego zamordysta. Przyznam że mnie też na początku urzekł elokwencją i postulatami gospodarczymi. Im głębiej się zaznajamiałam z jego poglądami, tym bardziej mnie to zniechęcało.
@ziumbalapl: Faszyzm to zło. Cieszę się, że Konfederacja i Bosak się takim poglądom przeciwstawiają.