Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@MonsieurLaBoule no to wiem, ale ludzie sie kluca ze akurat ze sygnalizator nie jest wyzej niz zakaz zawracania i az musialem przyjsc tutaj to zweryfikowac, ale widze chyba ze mialem racje
  • Odpowiedz
@Mdx91: nie miałeś, ja jestem przerażony ile osób plusuje tutaj komentarze.

>Art. 5. - [Hierarchia dyrektyw] - Prawo o ruchu drogowym.

3.  Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo
  • Odpowiedz
@kels: czy zielona strzałka jest jakimś nakazem? Nie - informuje, że możesz wjechać za sygnalizator i w których kierunkach jechać. Tymczasem ruch dla zawracania jest zakazany, pewnie z powodu jakichś robót drogowych. Łatwiej zrobić tak na przykład na dzień lub dwa, zamiast zmieniać całą organizację, nie są to informacje sprzeczne. Sprzecznymi byłyby nakaz jazdy i zakaz skrętu w danym kierunku.
  • Odpowiedz
@Mdx91: Nie mozna zawracac, znak zakzu nie jest znakiem pierwszenstwa wiec dalej obowiazuje mimo swiatel. Nic nie wprowadza w blad, tak jak pomaranczka napisala. Przeciez nie beda wymieniac sygnalizatora/swiatla ja jest remont, latwiej znak postawic. Mnie bardziej przeraza ze 30pare osob zaplusowalo pierwszy komentarz.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara

@Mdx91: Nie mozna zawracac, znak zakzu nie jest znakiem pierwszenstwa wiec dalej obowiazuje mimo swiatel. Nic nie wprowadza w blad, tak jak pomaranczka napisala. Przeciez nie beda wymieniac sygnalizatora/swiatla ja jest remont, latwiej znak postawic. Mnie bardziej przeraza ze 30pare osob zaplusowalo pierwszy komentarz.

Zaraz zaraz... na pewno nie mozna zawracac? Wg mnie tu chodzi o to, że jak się zepsują światła to właśnie wtedy nie bedzie mozna
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara

A jakbyś miał zielone światło i "stop", to co, byś się zatrzymał? Po to się stopniuje, że najpierw światła a potem znaki dopiero. W
  • Odpowiedz
@Pokaczu: stop jest znakiem określającym pierwszeństwo. Przecież carbonara wypisał dokładny przepis.

Gdyby nie działały żadne znaki - nie miałyby zastosowania znaki typu przejście dla pieszych, droga jednokierunkowa, czy na przykład moglibyśmy przekraczać linie ciągłe, skoro sygnalizacja byłaby ważniejsza.
  • Odpowiedz