Mam szczoteczkę Oral B Pro 3 3500. Używam ją jakieś dwa lata i tak się zastanawiam czy wyzionęła ducha czy coś innego jest popsute. Zasadniczo problem jest taki, że się nie ładuje. Tzn. nie świeci się taka zielona dioda. I nie wiem czy to jest problem ładowarki czy problem ze szczoteczką. Znalazłem w domu ładowarkę z takiej starej szczoteczki z serii Vitality, która ma na luzie +10 lat i też się nie
- 0
Znów wzięłam się za robienie chleba i znów nie ogarniam zakwasu.
Jeszcze kilka dni temu zakwas był w miarę normalny, bąbelkował oraz ładnie pachniał. Odlałem sporą porcje do chleba (który wyszedł), dokarmiłem i wsadziłem do lodówki.
Otwieram po trzech dniach, w środku bąbelki, zapachu brak za to smak wręcz ostro octowy, dosłownie sam kwas.
I kurde ja już nie wiem co robię źle. Póki dokarmiam codziennie to wszystko jest dobrze, ale jak
Jeszcze kilka dni temu zakwas był w miarę normalny, bąbelkował oraz ładnie pachniał. Odlałem sporą porcje do chleba (który wyszedł), dokarmiłem i wsadziłem do lodówki.
Otwieram po trzech dniach, w środku bąbelki, zapachu brak za to smak wręcz ostro octowy, dosłownie sam kwas.
I kurde ja już nie wiem co robię źle. Póki dokarmiam codziennie to wszystko jest dobrze, ale jak
koraki via Wykop
- 0
@K-S-: to jeszcze opisz jak odświeżasz zakwas, bo często ludzie to robią tak jak robiły nasze babcie, a jest to błędem.
koraki via Wykop
- 0
@K-S-: spróbuj robić na początku w proporcji 1:2:2 (stary zakwas:mąka:woda). Jak nie robisz chleba, to możesz robić małe ilości np. 5g:10g:10g. Spróbuj tak codziennie przez tydzień i obserwuj jak się będzie zachowywał. Jak będziesz chciał robić chleb, to wtedy robisz więcej zaczynu i też mogą być proporcje 1:2:2. Generalnie proporcje mogą być nawet 1:10:10, tylko wtedy zakwas będzie dłużej dochodził do max aktywności.
koraki via Wykop
- 0
@K-S-: jak już będziesz pewny, że masz zdrowy, aktywny zakwas, to możesz go po osiągnięciu max aktywności przechowywać w lodówce i używać do zrobienia zaczynu. Do tygodnia w lodówce możesz używać prosto z lodówki. Jak posiedzi dłużej, to trzeba go raz, dwa razy odświeżyć zanim zrobisz zaczyn.
- 1
Tak spektakularnie to jeszcze nigdy nie #!$%@?łem. Najgorsze że nawet nie wiem gdzie tu popełniłem błąd. Zakwas miał bąbelki, wszystko według przepisu ważone wagą. Co prawda w przepisie gościu kazał trzymać ciasto w lodówce a później pod brytfanką, zamiast tego trzymałem w kuchni i dałem na kamień.
#bojowkapiekarska #chleb
#bojowkapiekarska #chleb
Pogoda dziś nie rozpieszcza ale pracować trzeba
Napieklem sporo teraz tylko trzeba sprzedać;)
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #belgia #bruksela #chlebdomowy
Napieklem sporo teraz tylko trzeba sprzedać;)
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #belgia #bruksela #chlebdomowy
- wybryk_natury
- hoszin
- Tytanowy_Lucjan
- chilon
- Damasweger
- +63 innych
koraki via Wykop
- 0
@wykopowy_brukselek: pieczesz tez bagietki? bo od jakiegos czasu mam ochote zrobic jakaś dobra bagietę i szukam sprawdzonego przepisu.
#gotujzwykopem #chleb #bojowkapiekarska Jak przeniesc chleb po garowaniu do naczynia w ktorym bede piekl? Bardzo ladnio mi urosl w lodowce po garowaniu 10h, ale przy przenoszeniu do goracego naczynia niestety opadl ( chyba, ze tak ma byc :D ).
Jakies tipy?
Jakies tipy?
koraki via Wykop
- 0
@krzykrzy1995: robisz "babkę" jak z piasku na docięty papier do pieczenia. i później wkładasz chleb z papierem do garnka
no raczej nie powinno tak być. A ile czasu robisz chleb przed garowaniem?
przy przenoszeniu do goracego naczynia niestety opadl
no raczej nie powinno tak być. A ile czasu robisz chleb przed garowaniem?
koraki via Wykop
- 0
@krzykrzy1995: a ile dodajesz procentowo zakwasu do ciasta. procent wzgledem wagi mąki w cieście? no i jaka hydracja ciasta?
koraki via Wykop
- 0
@krzykrzy1995: a ile dodajesz drożdży, bo może za dużo i Ci chleb przerasta? Ile białka ma mąka, której używasz?. Patrząc po czasach wyrastania i garowania, to nie powinien tak się zachowywać, ale czynników wpływających na zachowanie ciasta jest sporo. Hydracja, czas wyrastania, temperatura przy wyrastaniu, temperatura w lodówce, czasy wyrastania/garowania, ilość drożdży/zakwasu, siła mąki, wyrabianie, składanie...trochę tego jest i ciężko stwierdzić gdzie coś nie pykło.
Naostrz nóż jak japoński szef kuchni
Mój niebieski myśli, że jest młody i że zostanie jutuberem. Mimo wszystko polecam to wideo, jeśli lubicie mieć w kuchni ostre noże.
z- 115
- #
- #
- #
- #
- 255
Maria Procenko – ostatnia twórczyni Prypeci
Prypeć stanowi podręcznikowy przykład „idealnego socjalistycznego miasta”. Zbudowane w kilka lat miasto mogło się poszczycić niezwykle spójną i komfortową architekturą tworzoną od początku do końca z myślą o mieszkańcach i ich potrzebach (ewentualnie partii i jej potrzebach). Za tym osiągnięciem stała dwójka „naczelnych architektów miasta Prypeć” - Giennadij Iwanowicz Oleszko, któremu zawdzięczamy narodziny miasta, i Maria Władymirowna Procenko, która asystowała po jego śmierci. Jak się często
Prypeć stanowi podręcznikowy przykład „idealnego socjalistycznego miasta”. Zbudowane w kilka lat miasto mogło się poszczycić niezwykle spójną i komfortową architekturą tworzoną od początku do końca z myślą o mieszkańcach i ich potrzebach (ewentualnie partii i jej potrzebach). Za tym osiągnięciem stała dwójka „naczelnych architektów miasta Prypeć” - Giennadij Iwanowicz Oleszko, któremu zawdzięczamy narodziny miasta, i Maria Władymirowna Procenko, która asystowała po jego śmierci. Jak się często
- darek-jg
- Dziadekwnuczek
- deptacz_gnoju
- BibulaBibi
- Luck_89
- +250 innych
koraki via Wykop
- 0
Za swój udział w akcji likwidacyjnej Maria Procenko dostała zgodę na przystąpienie do partii komunistycznej Związku Radzieckiego.
@Sweet-Jesus: łaskawcy.....
- 3
Kuchnie polowe wróciły na ulice. Tysiące Rosjan bez ogrzewania
Tysiące Rosjan żyje bez ogrzewania podczas mroźnej zimy, która niszczy infrastrukturę kraju pochodzącą z czasów sowieckich.
z- 75
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Czy w #lublin gdziekolwiek stacjonarnie można kupić porządną wołowinę z mięsnych ras krów?
koraki via Wykop
- 0
@BarkaMleczna: selgros antrykot z wolowiny argentynskiej. zwykle jest, ale trzeba kupić koło kg albo i więcej. tani nie jest, ale warto i zawsze można zamrozić
- 1334
Byłem wczoraj w muzeum
#stepujacybudowlaniec
#stepujacybudowlaniec
- KladzSie
- aamk
- zdrajczyciel
- krystal_Tri_tapik
- wezsepigulke
- +1329 innych
- magnes125
- powsinogaszszlaja
- cor1sto
- Mark666
- konto usunięte
- +4 innych
koraki via Wykop
- 0
@POPCORN-KERNAL: kiedy taka powódź była?
- 1
Czy warto skorzystać z usług firm odzyskujacych odszkodowania? Dostałem właśnie decyzję od ubezpieczyciela i ogarnął mnie śmiech xD
Jeśli tak to jakie firmy działające na terenie #lublin lub ogólnopolsko polecacie?
Chodzi o szkodę z polisy na życie.
#kiciochpyta #pytanie
Jeśli tak to jakie firmy działające na terenie #lublin lub ogólnopolsko polecacie?
Chodzi o szkodę z polisy na życie.
#kiciochpyta #pytanie
koraki via Wykop
- 1
@bizmutx: jeśli jest jakieś ewidentne niedoszacowanie, to pisz sam odwołanie. Firmy ubezpieczeniowe zwykle na dzień dobry odrzucają, albo mocno zaniżają wypłatę, taką mają politykę. Jak napiszesz merytoryczne odwołanie, to często bez żadnego postepowania rozpatrują to na korzyść ubezpieczonego.
- 121
#lublin Jakiego polecacie dostawce internetu do mieszkania w bloku?
koraki via Wykop
- 0
@blueranger: ja mam enterpol po światłowodzie i jest spoko
- 3
Ciekawe czy wiecie, ale w Lublinie rośnie sobie w najlepsze na pewnym osiedlu między blokami najprawdziwsza sekwoja. Wiecie gdzie?
#lublin #ciekawostki #sekwoja #drzewa
#lublin #ciekawostki #sekwoja #drzewa
- 0
Mirki
Kupiłem wreszcie koszyk do garowania #chleb.
Z lnianą wyściółką.
Posypałem mąka i kleił się jak cholera.
Jak to zrobić?
Wyciągacie tuż przed pieczeniem?
Bo jak kilka minut przed a i tak mi się rozjechał.
Hydro ba poziomie 65 procent
#bojowkapiekarska
Kupiłem wreszcie koszyk do garowania #chleb.
Z lnianą wyściółką.
Posypałem mąka i kleił się jak cholera.
Jak to zrobić?
Wyciągacie tuż przed pieczeniem?
Bo jak kilka minut przed a i tak mi się rozjechał.
Hydro ba poziomie 65 procent
#bojowkapiekarska
- 1
#bojowkapiekarska pytanie do speców ekspertów z tagu. Pierwszy raz robię zakwas. Żyje pracuje on sobie już od tygodnia i wygląda dobrze, więc przymierzam się żeby upiec z niego chleb. Zastanawia mnie jednak jego zapach. Jak powinien pachnieć poprawny zakwas? Mój ma taki aromat powiedziałbym lekko fermentowanych jabłek lub innego kwaśnego owocu. Zastanawiam się czy tak powinno być, bo myślałem że będzie to bardziej żurowy kwaśny zapach.
Kiedyś piekłem, ale poleglem przez brak czasu. Jakie maszyny ułatwiające ten proces są dostępne (automat do pieczenia chleba Kenwood mam, ale to się nadaje tylko do drozdzowych). Pewnie jakiś sprzęt do wyrabiania ciasta ? Są jakieś automaty do wyrastania chleba z timerem na dwa dni ?
#bojowkapiekarska #chleb