Znacie jakieś inne miasto w Polsce, gorsze od Nowego Targu? Brzydsze, śmierdzące, zapuszczone, pełne patologii, powycinanych drzew?
Proszę to komentować z szacunkiem xD, tubylcy o nim mówią Stolica Podhala, a mając je na myśli, piszą o nim zawsze z dużej litery, także w prasie, np: - Dziś rano w Mieście zesrał się gołąb na betonie.
@arinkao no i po co ja mam z tobą prowadzić konwersacje jak usuwasz komentarze nie pasujące do twojej narracji? Uwialbiam twoje wały z ziemniaków, ale nie ucz się robić takich postów, bo to ci w niczym nie pomoże.
Borowiki można dziś było policzyć na palcach jednej ręki ale sosik wyszedł palce lizać ʕ•ᴥ•ʔ. Reszta grzybów to wielka ilość rydzów, które jutro zawiozę do rodziny ( ͡°͜ʖ͡°)
Krupówki dziś, 29.10.22 Szok i niedowierzanie (ʘ‿ʘ) Przez całe życie pamiętam że o tej porze roku, na tym deptaku było co najwyżej 5 osób i 10 ton bryi śniegu z błotem.
Obiad w 10 minut. Bywa że i ja nie mam czasu na gotowanie a lodówka stoi pusta. Ryż jaśminowy, sałata z granatem, tuńczyk z puszki, kimchi ze słoika - brzuch zadowolony ( ͡°͜ʖ͡°) Sos zrobiłam z kleiku ryżowego i pasty Tom Yum Kanokwan.
Krem z dyni z na bulionie wg. sławnej receptury kanału kulinarnego ( ͡°͜ʖ͡° )つ──☆*:・゚ Od siebie dodałam imbir, sok pomarańczowy, cynamon, ciutkę trawy cytrynowej i olej sezamowy na sam finisz. #arinkaofood
@arinkao: Na patelni przysmażyłam marchewkę, selera, koncentrat pomidorowy, paprykę, czosnek, lubczyk suszony, imbir, cebulę, rozmaryn, tymianek, cynamon. Do gara dojdzie jeszcze sok z pomarańczy i sie zobaczy co dalej ( ͡°͜ʖ͡°)
@moll: Skończyłam, gdzie jesteś? Wyszedł taki krem 5 litrów, że pitoki spadają z nieba! Część chyba zaraz zapasteryzuję w słoiczkach i będę miała na kanapkę, w tajemnicy przed innymi ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Wszystko tu jest inspirowane ( ͡º͜ʖ͡º): Kura zawijana z szynką i serem żółtym, makaron jajeczny z boczkiem, kiełbasą żywiecką, pecorino i relishem paprykowym, nasza pyszna surówka zimowa z kimchi. Zapro na taga: #arinkaofood
@RamtamtamSi: Od niego się uczyć trzeba robić makarony i sosy https://www.youtube.com/watch?v=6Oy5ITdDQ3o. Ja jak napisałam, dodałam zwykły boczek, do niego po czasie żywiecką (super aromat, polecam tą kiełbasę do sosów). Było mi mało wiec dosypałam lubczyku, majeranku i słodko kwaśną paprykę z przetworów które robiłam w tym roku.
Doenjang habak jjigae czyli popularna, codzienna zupa koreańska z pasty sojowej. Takie koreańskie miso. Zrobiłam ją na wczorajszym bulionie z kurczaka (na co dzień robią ją po prostu na wodzie), z dynią (oryginalny składnik, zamiennikiem jest cukinia), shitake, ziemniakami, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym, gochugaru. W wielu wersjach posiada tofu. Jada się ją z ryżem jednak nie odważyłam się jeść ziemniaków z ryżem. Wersja mniej codzienna, premium zawiera koreańskie dashi czyli
Kuźwa, uwielbiam takie wynalazki, kuchnia tajska, wietnamska, chińska czy japońska. #!$%@?ąc od "dań głównych", to ogromne wrażenie robią na mnie ichniejsze zupy, które mógłbym jeść codziennie. Łączą mega ciekawe, słodko-kwaśno-ostre smaki, zajebiste są te kontrasty.
Nie gardzę oczywiście pomidorową, ogórkową, jarzynową, grochówą, kapuśniakiem, żurkiem czy rosołem, no ale zupy kuchni dalekowschodniej są po prostu genialne.
Problem polega na tym, że często trudno o składniki, albo są po prostu cholernie drogie
@bezpardonowy_skunks: Nawet potwierdzałoby to, że w dawnej Polsce głównym "wypełniaczem" żołądka nie były wcale ziemniaki, a właśnie... groch. Stąd grochówa była daniem samym w sobie, poszła do wojska, robi się na gęsto i jest w smaku zazwyczaj wyraźna (zrobiona dobrze). W przeciwieństwie na takich robionych rosołowo warzywnych.
To się nawet zaczyna sklejać w jakąś spójną całość ;)
Szynkę doprawiłam papryką, solą, usmażyłam konkretnie jak widać i piekłam w piekarniku z rozmarynem, cytryną i czerwoną cebulą przez godzinę w niewielkiej temperaturze. Cebulę w tym zestawie uważam za zbędną, zrobił się z niej glut bez smaku także możecie dobie darować ;)
Zamierzam kupić w tym roku folię termoizolacyjną na okna i nałożyć ją sama. Jakieś rady? Niestety filmików na YT nie znalazłam, piszą jedynie że nie nakleja się ją na szybę tylko na ramę oraz poprawia suszarką. Folie różnią się parametrami, zależy mi żeby była przeźroczysta. Ktoś z Was to robił?
@moll: Tak, dokładnie, producenci piszą że dodatkowo sprawia że nie tworzy się para wodna. Nie mam rolet zewnętrznych i nie będę mieć, wynajmuję, mam dużo wielkich okien, niektóre są stare i nieocieplony dom, także ten...Trzeba coś myśleć.
@arinkao: kraciach nie rozumie fizyki, dodatkowa wartwa foli i powietrza zmienia wszystko, sprawia ze okna nie beda zawilgocone, a temperatura od strony miekszkania kilka stopni wyzej, manipuluje parametrami ktore opacznie rozumie
RUSKI TROLL ALERT! @m__b @a__s Jako że panel moderacyjny działa prawidłowo tylko w 20%, byłam zmuszona poczynić ten post. Cała działalność na wykopie hejtera @zdrpkamil ogranicza się do obrażania ludzi, wyzywania, mieszania z błotem Polaków, Ameryki, Ukraińców, przeklinania i obrony ruskiego miru. Wszystko sobie wisi od miesięcy do dziś ヽ( ͠°෴°)ノ
To tylko szczątkowa, niewielka ilość treści niedozwolonych regulaminowo na wykopie. Mocno anty amerykańska i anty
Też robicie takiego placka z resztek po składnikach na panierkę? Do tego smażonego na patelni po schabowych? U mnie ten "produkt uboczny" jest hitem, muszę go dzielić miedzy domowników. Do jajka, mąki, bułki (czasem nie ma bułki) dodane jest mleko.
@tylko_na_dole: Tak jakby ale nie smakuje jak omlet bo jest bardziej niezanieczyszczony bułką i olejem, w dodatku niezbyt puchaty, i lekki. Omlet to jednak smak jajek.
Proszę to komentować z szacunkiem xD, tubylcy o nim mówią Stolica Podhala, a mając je na myśli, piszą o nim zawsze z dużej litery, także w prasie, np: - Dziś rano w Mieście zesrał się gołąb na betonie.
#nowytarg #zakopane #podhale #patologiazmiasta