Wpis z mikrobloga

Mirki, jest mały sukces! Ministerstwo zdrowia przyjrzy się astronomicznym zarobkom lekarzy, fakturom typu 100-200k zł miesięcznie - i co by tu mówić, okradaniu nas wszystkich. Oczywiście lobby lekarskie już zapiera się rękami i nogami. Wytrwałości Panie Ministrze!
https://www.money.pl/gospodarka/resort-zdrowia-idzie-na-zwarcie-z-lekarzami-szykuje-dwie-kluczowe-zmiany-7182129350466304a.html
#praca #pracbaza #medycyna #lekarz #patologia #zarobki #medycyna #korposwiat #studbaza #lekarski
  • 332
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dr_Batman: tak sprywatyzuja szpitale , bo kur... ktoś sie bierze za chore zarobki pier...... darmozjadów, zeby jeszcze faktycznie ludzi leczyli, a te sku..... nie dość ze zarabiają krocie, to jeszcze maja ludzi zupełnie głęboko w d... , tak antyspoelcznej z brakiem współczucia dla drugiej osoby spaczone jednostki moralnie jak lekarz, nie ma drugiej w Polskim społeczeństwie.

W kazdym zawodzie czasami zerygnujesz z poniesionych kosztów, bo chcesz zwyczajnie komuś pomóc, a
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: moja żona pracowała na kontrakcie i robiła dodatkowo dyżury na pomocy doraźnej. Godzin trzaskała trochę, ale znów byli lepsi zawodnicy od niej. I w końcu przeszła do prywatnej placówki gdzie pracuje 6 godzin dziennie 5 dni w tygodniu i zarabia więcej niż wcześniej. Owszem jakby jeszcze dołożyła do tego teraz dyżury to by dopiero kasy było. Ważnych kwestii jest jednak więcej, które często są pomijane. Pierwsze z brzegu biurokracja
  • Odpowiedz
Łoooo panie! Znów szkalujo lekarzy, że zarabiają krocie? Śmiechłem z czarnego polskiego luda co krzyczy w niebogłosy, że przez lekarzy jest okradany. Ale jak murarz, glazurnik czy inny hydraulik bierze grubą kasę za swoje usługi to jakoś nikt nie krzyczy a tego i tego wykształciło i dało uprawnienia państwo polskie. Powiecie za chwilę, że lekarz powinien odpracować swoje wykształcenie na państwowej placówce? To ja się pytam dlaczego glazurnik nie powinien odpracować swojego
  • Odpowiedz
@massejferguson w it robite obecnie dostają najlepsi. Zobacz sobie jak wygląda przetarg w szpitalu. Kryteria:100% cena. I takim sposobem moja znajoma bardzo dobra anestezjolog i spec medycyny ratunkowej nie dostała kontraktu na jednym znajwiekszych sorow w polsce, bo ukr ledwo mowiacy po polsku będzie robił za połowę jej stawki. Dodam że ukr beż żadnej nostryfikacji, któremu ministerstwo przyznało prawo wykonywania zawodu na podstawie przestawienia papierowego dyplomu z ukrainy;D było ostatnio w
  • Odpowiedz
@ly000: na jednym z instagramowych profilow medycznych odezwał sie facet, któremu lekarz kazał iść na prywatna wizytę po której znalazł sie termin na nfz. Rzucili sie na niego lekarze i pielegniarze, ze kłamie i na pewno tak nie było, a poza tym nikt go do wizyty nie zmuszal. ¯\(ツ)/¯ Chyba tylko lekarze mogą powiedziec, ze taka praktyka nie istnieje, by bronić siebie nawzajem
  • Odpowiedz
@Makavlani: Mamy jedną z najwyższych liczb endokrynologów w Europie, po co ci więcej? Po prostu Polacy leczą u endokrynologa niedoczynność tarczycy ¯\(ツ)/¯ która da się leczyć w POZ.

Skoro ktoś jeździ do pracy w powiecie to wynagradzany jest jak praca w powiecie. Co za problem pojechać do miasta pójść do innego lekarza lub poczekać na NFZ? Chcesz wygody to masz cenę wygórowaną, w mieście wojewódzkim wizyta jedynie 200zł
  • Odpowiedz
@voot: W jakim AI ty pracujesz co? Już widzę jak szpitale stać na AI ¯\(ツ)/¯ albo jak ktoś bierze odpowiedzialność za produkt IT. A jestem radiologiem wiem co mówię.
  • Odpowiedz
@ly000: ale z tym że ma być płacone za godzinę a nie za procedurę to przypał- po co lekarz ma się starać zrobić więcej jak może zrobić mniej i dostanie tyle samo? Kolejki się wydłużą i pacjent dostanie po dupie, oczywiście w imię jego dobra.
  • Odpowiedz
Ja nie mam problemu z tym żeby lekarz dużo zarabiał, serio - odpowiedzialna robota, ważna dla społeczeństwa - niech sobie zarabia. Tylko właśnie- za mało lekarzy, mała konkurencja, ceny z d--y, jakość niska, kolejki długie.
  • Odpowiedz
gadanie typowego narzekacza, że “system ochrony zdrowia w tym kraju to dramat” - pewnie gadasz tak o każdym aspekcie życia w Polsce dla Ciebie tak wygląda

@vejnn: pewnie sobie dorabiasz historie i przypiujesz cechy ludziom na podstawie wlasnych urojen, prawda? ;) System jest niewydolny, kazdy skladnik tego systemu poza lekarzami jest niedoplacony, ludzie czekają na specjalistow latami (sam czekam), to nie jest narzekanie a stwierdzanie faktów.

Polecam mniej p-------ć

polecam
  • Odpowiedz
Skoro tak fajnie to zdaj mature na 95% z rozszerzeniem, studia licencjat + doktorat, rezydentura i specka. Do zobaczenia za 15 lat.

@Desire22: hm cała sprawa jest chyba o to, że nie da się tego "uczciwie i dla każdego" zrobić bo jak ci nie otworzą miejsc to 95% z matury i studia możesz sobie wsadzić w dupe
  • Odpowiedz
@krzysztof2033: To było siedzieć na dupie i się uczyć to może też byś w willi mieszkał nieudaczniku. A w wyborach pewnie poszło na Mentzena, prawda zawistny komuszku? Wolny rynek tylko wtedy kiedy ktoś zarabia mniej niż ja! Bo jak to tak ktoś dostaje pieniądze za ciężką pracę, przecież tylko recepty wypisuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Bardzo nie lubię podawania suchych kwot brutto jako wyznacznika bogactwa. OK, kwota typu 200000zł miesięcznie to gruba przesada, ale ważniejsza jest ilość przepracowanych godzin lub wyrobienia procedur i stawka godzinowa/proceduralna za jaką się pracuje. Lekarze z racji wolnego zawodu i w większości pracy na tzw. kontrakcie mogą pracować w wielu miejscach nawet 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Mając stawkę specjalisty na poziomie 300-400zł za godzinę i przepracowując w
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000 za mało to mamy wszystkich pracowników poza urzędasami. Zgadza się że z lekarzami problem jest najbardziej widoczny i powinno ich być dużo więcej, PiS co by o nim nie mówić to zwiększył ilości miejsc na studiach, niestety nie na stomatologii dlatego ceny jeszcze wzrosną a nie spadną i nie polepszy się dostępność w powiatowej Polsce. Natomiast za mały jest tak samo kafelkarzy i kuchniarze, ceny za kuchnię są masakryczne
  • Odpowiedz
Zamiast miec 10 specjalistow zarabiajacych po 20tys my mamy jednego lekarza zarabiajacego 200k. Mysle ze pomysly lewicy zeby zwiekszyc zarobki tego jednego lekarza rozwiaza problemy, nie sadzicie?
  • Odpowiedz