Wpis z mikrobloga

Mirki, jest mały sukces! Ministerstwo zdrowia przyjrzy się astronomicznym zarobkom lekarzy, fakturom typu 100-200k zł miesięcznie - i co by tu mówić, okradaniu nas wszystkich. Oczywiście lobby lekarskie już zapiera się rękami i nogami. Wytrwałości Panie Ministrze!
https://www.money.pl/gospodarka/resort-zdrowia-idzie-na-zwarcie-z-lekarzami-szykuje-dwie-kluczowe-zmiany-7182129350466304a.html
#praca #pracbaza #medycyna #lekarz #patologia #zarobki #medycyna #korposwiat #studbaza #lekarski
  • 332
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wo_luk: Człowieku, moje ulubione przedmioty były zawsze przedmiotami teoretycznymi, wymiatałem na naukach przedklinicznych i wszelkie analityczne/mikroskopowe przedmioty były tym z czego mi szło najlepiej (diag lab, patomorfologia, histologia, farmakologia, anatomia <3), więc totalnie nie trafiłeś. Zawsze ganiłem znajomych, którzy szczuli na przedkliniczne że p------ą głupoty bo dzięki temu człowiek uczy się ROZUMIEĆ. W pełni się zgadzam z tym co piszesz i sobie opatrzenie nie interpretuj mojej wypowiedzi. Po prostu uważam,
  • Odpowiedz
1. Jestem lekarzem, właśnie przygotowuję się do jesiennego egzaminu specjalizacyjnego z kardiologii. Moje opinie, jeśli ktoś ciekaw, poniżej. Jeśli jakiegoś tematu nie poruszyłem, chętnie odpowiem.
2. To prawda, że dużo jest patologii w wielu obszarach ochrony zdrowia. Nie wydaje mi się żeby aktualne pomysły rządzących zmniejszyły jej ilość.
3. Pół etatu minimum wydaje się, że nic nie rozwiąże lub pogorszy. Nie wiem też tak naprawdę co chcą osiągnąć tą zmianą i co złego jest
  • Odpowiedz
@morisson-kaspini-jakub: Pewnie, najmądrzejsi są ci co ledwo wykręcili 60% z biolki XDDDD Dla twojej wiadomości w liceum nie zmarnowałem ani trochę czasu, zacząłem się uczyć czegokolwiek na 9 miesięcy przed maturą dalej super się bawiąc. Po czym rozwaliłem maturki na historyczny wynik a na studiach nie miałem ani jednej poprawki z żadnego egzaminu. Jak myślisz dlaczego najwięcej ludzi odpada na niestacjo lol. Uwielbiam to pitolenie że matura nic nie warta
  • Odpowiedz
@morisson-kaspini-jakub: Żeby nie było - ja nie mówię że każdy lekarz powinien mieć 90% z rozszerzonej matematyki. Można być dobrym lekarzem w wielu dziedzinach i bez tego. Ale sorry, to są przedmioty które sprawdzają logiczne myślenie jak nic potem na studiach i jeśli ktoś je napisał na wysoki wynik to oznacza że jest bardzo spostrzegawczy i inteligentny, bo po prostu zauważył rzeczy których inni nie zauważyli, i dlatego ma lepszy
  • Odpowiedz
@wo_luk: Mnie pokonały imprezy i choroba, życie nie jest takie zerojedynkowe - Ty uczyłeś się 9 miesięcy przed, a ja 2 tygodnie i co? Takie życie. Miałem na studiach ludzi, którzy wykręcili dużo lepsze wyniki z matur ode mnie, a byli SKRAJNIE głupi, nie umieli czytać ze zrozumieniem i dalej nie wiem jak zdawali egzaminy - może to wyjątki potwierdzające regułę, ale z moich doświadczeń nie mogę się zgodzić z
  • Odpowiedz
@morisson-kaspini-jakub: Tak, najmądrzejsi są ci co minimalnym wysiłkiem wykręcają wyniki, ale nie rzędu 50% tylko 90. Mówisz że umiejętność rozwiązywania redoksów ma się nijak do analizowania badań. A jak myślisz po co w szkole jest matematyka czy te redoksy? Po to bo robienie takich zadań rozwija umiejętność rozwiązywania problemów, w tym stawiania diagnoz. Jak rozumiem jesteś jedną z osób które uważa że algebra nie jest potrzebna bo jej się potem
  • Odpowiedz
@ly000: Do ciebie na pewno dużo dotarło zacietrzewiony smutasie. Dosłownie każdy kto zna się w jakikolwiek sposób na temacie tego wątku gasi cię jak peta bo po prostu mało wiesz, nawet ziomek którego teraz bronisz ci napisał że nie zgadza się z tobą w 90%, weź już się nie kompromituj.
  • Odpowiedz
@wo_luk: Pracuje nad nią rzesza pedagogów i wszyscy płaczą, że trzeba ten temat reformować - poza tym z tego co się orientuje niedawno wprowadzano w maturach jakieś zmiany - taka jest zajebista xD - o czym Ty bredzisz człowieku? XD To relikt zamierzchłych czasów nie zmieniany nie dlatego, że jest dobry tylko dlatego że rządzący tym krajem od X lat nie mają pomysłu na to jak rozwijać edukacje. Głupszych ''argumentów''
  • Odpowiedz
@morisson-kaspini-jakub: Przestrzeliłeś o dwa boiska. Wiem że musisz sobie teraz wmówić że jestem kujonkiem który musiał się ciągle uczyć żeby mieć sukcesy żeby poczuć się lepszy, niestety prawda jest taka że robiłem absolutne minimum a z dwóch najbardziej ścisłych przedmiotów osiągnąłem najlepsze wyniki w szkole xd. Tak, moje niecałe 100% z fizyki rozszerzonej mam bo jestem głupi jak but XDDD A fizykę teoretyczną studiuję bo jestem niespecjalnie inteligentny. Akurat nikt
  • Odpowiedz
@wo_luk: Jakieś pięć razy napisałem, że matura z perspektywy studiowania medycyny jest bezsensu ze względu na to że w żaden sposób nie sprawdza zdolności do przyswajania informacji, których następnie student ma się na tych studiach nauczyć, nie jest egzaminem który jakkolwiek determinuje to jakim studentem medycyny, a następnie lekarzem będzie dana osoba - to już nie moja wina, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. To Ty snujesz jakieś bajki
  • Odpowiedz
@morisson-kaspini-jakub: Nie wiedziałeś że w polsce można studiować dwa kierunki naraz? Wcześniej miałem akurat na myśli maturę, ale to w sumie ciekawe że nie uczyłeś się do żadnego 9 miesięcy. Opanowałeś całą anatomię w takim razie w ile? 2? Ciekawe co to za uczelnia była. Co to w ogóle jest za kompletny idiotyzm że matura nie sprawdza zdolności do przyswajania informacji. To co według ciebie sprawdza? Umiejętności recytacji? "Bajki o
  • Odpowiedz