Aktywne Wpisy

curiousboi +64
Wydanie z 1966 roku, napisz stronę w komentarzu do 611 strony to wysyłam przepis #glupiewykopowezabawy #gotujzwykopem #polskiedomy
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Ten_spod_piatego +496
Przedsiębiorcy ciągle się tłumaczą, że wszystko jest legalne, bo robili dywersyfikację. Czy ja też tak mogę? Pracuje na etat, jakbym stracił pracę to nie mam z czego żyć. Poproszę 500 tys., kupię łódź i będę ją wynajmować. Może zrobić to, bo nie wiadomo czy „moja” firma wytrzyma np. kolejną pandemię. Czym różni się moja sytuacja od sytuacji przedsiębiorców?
#kpo
#kpo

https://www.money.pl/gospodarka/resort-zdrowia-idzie-na-zwarcie-z-lekarzami-szykuje-dwie-kluczowe-zmiany-7182129350466304a.html
#praca #pracbaza #medycyna #lekarz #patologia #zarobki #medycyna #korposwiat #studbaza #lekarski
A druga rzecz ma w rodzinie kuzyna który został lekarzem własnej woli. W sensie nikt z rodziny nie był lekarzem.
Ożenił się z dziewczyną lekarką która miala rodziców lekarzy.
Na początku kariery widać było różnice w stosunku do pracy. Kuzyn
@dr_Batman a może tak zwróćcie za swoje studia pieniądze do budżetu skoro chcecie leczyć tylko prywatnie? A może ustawa, w myśl której lekarz leczący tylko prywatnie traci prawo do wykonywania
Skoro tak fajnie to zdaj mature na 95% z rozszerzeniem, studia licencjat + doktorat, rezydentura i specka. Do zobaczenia za 15 lat.
@ly000: to nie jest sukces, tylko zagrywka pod sondaze ;) defacto bardzo malo lekarzy tyle zarabia:
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9649981,ponad-100-tys-zl-miesiecznie-ilu-lekarzy-ma-taka-pensje-w-polsce-d.html
A olbrzymia wielkosc zarabiających kilkadziesiat tysiecy robi w ciul godzin, funkcjonując na granicy mega zmeczenia i wypalenia. Trzeba zniesc limity, a nie brac sie za tematy nośne medialnie, ale defacto nie rozwiazujace niczego.
Problemem jest to, że to jest trudne do policzenia, bo lekarze pracują w wielu placówkach jednocześnie. Oficjalna średnia pensja w szpitalu wynosi 24k, ale nie uwzględnia tego, że lekarz może pracować (i zwykle to robi) w kilku placówkach jednocześnie + prywatnie.
@Desire22: i lekarzowi nic się nie stanie, bo lekarze nie ponoszą żadnej odpowiedzialności w tym kraju dopóki sprawa nie jest ogólnopolską aferą.
btw. dobrze, że inne zawody, od których zależy ludzkie życie, zarabiają równie dobrze co lekarze - a nie czekaj,
@ly000: to jest bardzo latwe do policzenia, urząd skarbowy jest w stanie to zrobic w chwilę ;)
@ly000: no nie do konca. Znam paru lekarzy i no często nie mają wyboru. Jasne, są ludzie ktorzy robia gownogodziny w gabinetach przyjmujac co 15min za