Wpis z mikrobloga

Mirki, jest mały sukces! Ministerstwo zdrowia przyjrzy się astronomicznym zarobkom lekarzy, fakturom typu 100-200k zł miesięcznie - i co by tu mówić, okradaniu nas wszystkich. Oczywiście lobby lekarskie już zapiera się rękami i nogami. Wytrwałości Panie Ministrze!
https://www.money.pl/gospodarka/resort-zdrowia-idzie-na-zwarcie-z-lekarzami-szykuje-dwie-kluczowe-zmiany-7182129350466304a.html
#praca #pracbaza #medycyna #lekarz #patologia #zarobki #medycyna #korposwiat #studbaza #lekarski
  • 332
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mbasasello problem ogólnie jest taki że ludzie chcieliby żeby na każdej wsi była medycyna nuklearna z specjalistami 5 stopnia. Niestety ale szpitale powinny być tylko w miastach wojewódzkich albo powyżej 50 tys a tak to transport dowożący i tyle.
  • Odpowiedz
  • 1
@fffffffff porównanie nie jest bez sensu, każdy powinien odpracować bo powinna być równość. Niech prawnik od pracuje w prokuraturze albo w gminie, informatyk niech klepie dla rządu albo samorządu niech biolog odpracuje na uczelni albo w sanepidzie
  • Odpowiedz
@ly000 Moja partnerka jest lekarzem. Nikt nie patrzy na to na ile jest wyceniana jej specjalizacja, ile czasu musiała poświęcić na studia i praktykę, jakie koszty musi ponosić z uwagi na pracy na kontrakcie, na odpowiedzialność która na nia ciąży zarówno materialną jak i prawną. Bardzo dużo mitów i legend powstało na temat pracy lekarza, jak i jego zarobków. Uwierzcie mi, te kwoty w stylu 100, 200 tysięcy, to zarabiają lekarze
  • Odpowiedz
  • 0
Moja partnerka jest lekarzem. Nikt nie patrzy na to na ile jest wyceniana jej specjalizacja, ile czasu musiała poświęcić na studia i praktykę, jakie koszty musi ponosić z uwagi na pracy na kontrakcie, na odpowiedzialność która na nia ciąży zarówno materialną jak i prawną.

@Enso_: czym te poświęcenia różnią się od poświęceń innych osób, np. inżynierów, którzy za to wszystko co wyżej napisałeś dostają 6k brutto bez możliwości znaczącego zwiększenia
  • Odpowiedz
@ly000 Bo ratują ludzkie życia, a dodatkowo nierzadko tym którzy sami sobie swoim postępowaniem do tego doprowadzili. Myśle, że to jest wystarczająca odpowiedz.
  • Odpowiedz
@Enso_: inzynierowie tez ratuja zycie konstruujac tomografy, rezonanse magnetyczne, projektujac samoloty ktore nie spadaja z nieba czy budynki ktore sie nie zawalaja, to tez odpowiedzialnosc za zycie ludzkie.
  • Odpowiedz
W jakim AI ty pracujesz co? Już widzę jak szpitale stać na AI ¯\(ツ)/¯ albo jak ktoś bierze odpowiedzialność za produkt IT. A jestem radiologiem wiem co mówię.

@dr_Batman: A jak dzisiaj małe firmy stać na własne serwerownie, jak stać je na flotę pojazdów i kierowców, aby wysyłać produkty sprzedawane przez Internet? ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie stać, bo nie muszą posiadać własnych serwerów, aby mieć np. stronę www, nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Enso_: chyba sobie żartujesz? Powszechna służba zdrowia i współcześnie rozumiany zawód lekarza istnieją od niedawna. Stosunkowo niedawno ludzie musieli sobie radzić bez lekarzy i jakoś żyli. Ludzie leczyli się sami ziołami lub z pomocą wiejskich bab. Coś na kształt współczesnych lekarzy było dostępne tylko dla najbogatszego promila społeczeństwa i bardzo często szkodzili zamiast leczyć. Natomiast inżynierowie wybudowali cały współczesny świat, bez którego powszechna służba zdrowia nigdy by nie nie zaistniała.
  • Odpowiedz
@massejferguson: naiwny wykopu, myślisz ze oni tego nie wiedzą? Xd przeciez oni nie mają zamiaru im zapłacić a nawet gdyby chcieli to ci lekarze nie mają gdzie pracowac. Większość szpitali w Polsce nie szuka nikogo do pracy.
  • Odpowiedz
Dziwne, że jeszcze u żadnego lekarza na wizycie prywatnej nie otrzymałam paragonu, ani nie było możliwości zapłaty kartą, tylko gotówka lub blik na telefon. :)
  • Odpowiedz
@dr_Batman: zresztą piszesz, że jesteś radiologiem, przecież w radiologii już od dawna korzysta się z AI, i to już nawet w Polsce (wiem na pewno o Lux Med i Medicover). W Holandii nawet standardem jest używanie AI jako asystenta radiologa, który sprawdza wyniki na drugą rękę, a wytyczne europejskie ECIBC rekomendują wykorzystanie w radiologii AI.

Radiolodzy akurat jako jedni z pierwszych zamienią się z lekarzy w operatorów AI :), bo
  • Odpowiedz