Aktywne Wpisy

notakjakbytotalnie_ +105
obiadokolacja chłopska
źródło: temp_file628766008230610877
Pobierz
nutsheell +10
Co mam zrobić, jak chce wziąć ślub, a nie mam świadków?
Świadomie z niebieskim izolujemy się od ludzi i nie mamy żadnych znajomych. Już jeden termin nam przepadł bo nie mieliśmy świadków, USC mówił że absolutnie nie ma opcji żeby urzędnicy nimi byli
Pisałam na lokalnych grupach, że szukam świadka na ślub, płacę 200zł każdemu bo to przecież 15 minut roboty to były same heheszki
Co za gówniany archaiczny przepis o świadkach
Świadomie z niebieskim izolujemy się od ludzi i nie mamy żadnych znajomych. Już jeden termin nam przepadł bo nie mieliśmy świadków, USC mówił że absolutnie nie ma opcji żeby urzędnicy nimi byli
Pisałam na lokalnych grupach, że szukam świadka na ślub, płacę 200zł każdemu bo to przecież 15 minut roboty to były same heheszki
Co za gówniany archaiczny przepis o świadkach

Ten oczywisty clickbait zaczyna tylko próbę odpowiedzi na pytanie o naturę średnioterminowego trendu na DAX. Kilkumiesięczna oczywistość trendu bocznego i kwartalna nieoczywistość trendu wzrostowego daje chwilę na szukanie ewentualnego „triggera”, po którym wykres zawinąłby się mocno w dół.
Świece miesięczne w sierpniu i lipcu to dwa dolne cienie, z których popyt wygrzebał się na wyższe poziomy. O ile lipiec z miesięcznych minimów doleciał na nowe maksy, to już sierpień przeważył podażowo. Tuż przed załamaniem rynku w lutym 2022 również widzieliśmy dolny cień, którego kupujący nie zdołali obronić. Obecnie mamy dwa miesiące, w których podaż dociskała bardzo nisko i najciekawsza rozgrywka mogłaby się toczyć przy próbie pokonywania dolnych cieni. Gdyby przy okazji łamania miał się powtórzyć scenariusz znany z lutego 2022, to rynek mógłby zapuścić się do okolic 14600 lub kierować jeszcze niżej - w stronę trzyletniej linii trendu.
Tygodniówka od marca też nieco przypomina konsolidacyjny układ poprzedzający spadek z lutego 2022, choć w bardziej skondensowanej czasowo formie – bo tamten horyzont trwał prawie rok, a obecny 6 miesięcy. Ostatnie dwa wyjścia w górę były też częściowo gaszone, ale nie w tak mocnym stylu jak pierwsze tygodnie lutego 2022. Gdyby rynek osunął się poniżej 15588.5 to pojawiłby się pierwszy sygnał utraty gruntu pod nogami byków, a dalsze losy zależałyby od determinacji stron na łamaniu dolnego cienia z sierpnia.
O ile łatwo sobie rozpisać „co by było gdyby”, to handel pod to już wcale nie musi być tak prosty bo świece tygodniowe są dość wysokie i stopowanie drogie. Na pewno będę przyglądał się zachowaniu kursu gdyby schodził pod 15588.5 i tam szukał krótkiej pozycji z krótszych interwałów.
Zanim doczekam się do 15588.5, to na najbliższe sesje ustawię taniego shorta z m30 – S przy 15841, SL 15898, TP 15642.
Osobiście w ubiegłym tygodniu byłem bez pozycji.
#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax
Historia wpisów po sznurku:
Wszystkie wpisy z 2022 roku
2023: 1 stycznia 8 stycznia 15 stycznia 22 stycznia 29 stycznia 5 lutego 12 lutego 19 lutego 26 lutego 5 marca 12 marca 19 marca 26 marca 2 kwietnia 10 kwietnia 16 kwietnia 23 kwietnia 1 maja 7 MAJA 8 maja 14 maja 21 maja 28 maja 4 czerwca 11 czerwca 18 czerwca 25 czerwca 2 lipca 9 lipca 16 lipca 23 lipca 30 lipca 6 sierpnia 20 sierpnia 27 sierpnia
źródło: DAX_FUT-03-09-2023_multi
Pobierz