Aktywne Wpisy

ChamskoCytuje +777
Ehh czemu ludzie nie optymalizują swoich czynności. Przykład z dziś. Byłem na zakupach, przede mną stara rura. Babka ją kasuje a ta stoi jak fiut w okres i czeka nie wiadomo na co. Zakupy skasowane i zaczyna się festiwal. Rura twierdzi że zapłaci gotówką, gmera i gmera w tej portmonetce i po dobrych 4-5min zorientowała się że gotówki nie ma na tyle, no to płaci jednak kartą. Zapłaciła i zaczyna pakować, kolejne

Michaald +950
Ale mnie to wnerwia... gosc ma niewyobrażalną wiedzę na temat wielu dziedzin a tu sie trafia jakieś zawistne zje#$ co i tak wyleją hejt na chlopaka ktory nic złego nie zrobił a wręcz zainponował większości w internecie... czy to jest zawiść? Nie moge tego pojąć....
#1z10 #nauka #polska #teleturnieje #ciekawostki
#1z10 #nauka #polska #teleturnieje #ciekawostki

Tydzień po zamknięciu kwartału i już nie ma nawet śladu po tamtej mocy kupujących. Rozpoczęte dynamiczne opadanie nie musi oznaczać łatwej kontynuacji. Byki są jednak mocno przyciśnięte.
Oczekiwanie na skorygowanie ruchu wzrostowego faktycznie się potwierdziło, jednak korekta nie zakończyła się odbiciem, a dalszym zjazdem praktycznie bez przystanków aż do piątku. Długa pozycja szybko została wyjaśniona, lecz rynek był na tyle szybki, że pozwolił zabrać też się po krótkiej stronie już bez czyszczenia stopa. Złamanie unoszącej się w górę krawędzi kanału było najistotniejszym wydarzeniem – z punktu widzenia techniki na H4 i D1. Kurs przeszedł jak przez masło. Dopiero w piątek zaczęło budować się odbicie, którego celem mogą być okolice złamanej bandy kanału (żółta elipsa), tam pasowałoby wejście w krótką z zastrzeżeniem akapit niżej.
Teraz przerzucając się pomiędzy interwałami, trzeba zerknąć na D1 i naruszoną, lecz utrzymaną linię trendu kreśloną od grudnia (zielona pogrubiona). Jeśli rynek znalazłby siłę do dalszego podchodzenia w górę, to nawet 500 punktowe odbicie od piątkowego dna nie byłoby czymś dziwnym, wtedy kurs wbiłby się w środek konsolidacji. Dopiero w tej strefie ustawię się z krótką pozycją po 16013, SL 140 punktów, TP1 15406, TP2 14884 – ta zagrywka zakłada, że zwyżka nie będzie mocniejsza niż wzrost z ostatniego tygodnia czerwca (inna sprawa, że korekta nawet nie musi się wydarzyć, ale jakieś założenie trzeba przyjąć). Taki pomysł pasuje mi też do całego zachowania rynku w czerwcu, które przypomina lekko zdeformowaną głowę z ramionami, której szczytem była pułapka z 16 czerwca, a maksem prawego ramienia mocne zamknięcie kwartału.
Cały zamysł dla gry po krótkiej stronie pewnie da w łeb, jeśli to tygodniówka i jej ciągnięty od kwietnia konsolidacyjny charakter nada DAXowi kierunek. Bo z tego punktu widzenia ruch do 16300 i wyżej byłby zwykłym przedłużeniem horyzontu.
Wracając do D1 można się jeszcze zastanowić nad konsekwencją złamania trendu, który w piątek się wybronił. Poniżej nie ma żadnej innej linii, która mogłaby stanowić nową ramę wolniejszej tendencji wzrostowej, dlatego wypada założyć, że po przełamaniu rynek zatrzyma się dopiero gdy popyt zacznie atakować na niższych poziomach. Na ten moment takim celem mogą być okolice 15300, a niżej przestrzeń 14630-14850 i te najniższe wartości idealnie pasowałyby do zwrotu rysowanego na interwale miesięcznym. Dla byków więc wariantem najbezpieczniejszym jest przedłużenie konsolidacji po koniecznym utrzymaniu trendu rysowanego od grudnia.
Osobiście w ubiegłym tygodniu miałem 10 zamkniętych transakcji intra, na których zarobiłem +254 punkty (3 stratne, 4 zyskowne, 3 BE). Mam też otwartą w czwartek pozycję krótką po 15919, SL 120 punktów, TP 14884.
#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax
Historia wpisów po sznurku:
Wszystkie wpisy z 2022 roku
2023: 1 stycznia 8 stycznia 15 stycznia 22 stycznia 29 stycznia 5 lutego 12 lutego 19 lutego 26 lutego 5 marca 12 marca 19 marca 26 marca 2 kwietnia 10 kwietnia 16 kwietnia 23 kwietnia 1 maja 7 MAJA 8 maja 14 maja 21 maja 28 maja 4 czerwca 11 czerwca 18 czerwca 25 czerwca 2 lipca
@a-l_d: Otwierałem, przewiozłem się od 16013 do 16153.