Aktywne Wpisy

pewnie-kaczka +21
mogę dać na pw link do strumyka #cloutmma
piszcie pw i plusujcie to wyżej będzie wisiał wpisik
//edit na mobilce kiepsko działa, najpewniej na pc odpalić
piszcie pw i plusujcie to wyżej będzie wisiał wpisik
//edit na mobilce kiepsko działa, najpewniej na pc odpalić

Wydaje się, że duszny, konsolidacyjny klimat mamy za sobą bo kierunek północny został obrany na podwyższonej zmienności. Popyt ma wszystkie argumenty, żeby próbować dociągnąć co najmniej do 16850, a na drodze tylko naruszony opór z maksów.
Nuda zakończyła się w środę wzrostem zmienności na spadkowej świecy, ale podaż nie poszła za ciosem i teren został szybko oddany. Wisienką na byczym torcie był czwartek i piątek prowadzący kurs do okolicy historycznych szczytów. Zagranie teraz longa to mocno kusząca perspektywa, choć nawet na H4 stosunek zysk/ryzyko przy celu 16850 jest słaby. Wchodząc na obecnym poziomie wypadałoby dać stopa co najmniej na 16360, czyli stosunek zysk/strata na poziomie 3:1 robi się dopiero przy 17096, gdzie po drodze jest jeszcze wcześniej górna krawędź kanału. Jeśli więc rynek ruszy od poniedziałku w górę, to zostanę tylko obserwatorem, ewentualnie poszukam jakiegoś tańszego wejścia na krótszym interwale.
Tygodniówka nie przesądza jeszcze o rozbiciu ram konsolidacji, a raczej wskazuje, że kurs jest przy jej górnej krawędzi. Do tej pory za każdym razem gdy kontrakt wychodził zdecydowanie poza linię nachylenia wzrostu, to w kolejnym tygodniu był sprowadzany w dół. Mocny obraz z H4 trochę z tym kontrastuje i byłbym raczej zdziwiony, gdyby nadchodzący tydzień faktycznie skończył się spadkową świecą.
Przy okazji tygodniówki wraca wspomniany pierwszy raz w styczniu poziom 17124 – dojście do tej wysokości oznaczałoby wypełnienie technicznego zasięgu odwróconej RGR z W1. W tym kontekście pomysł z H4 jakoś się broni, choć zysk/strata wynosi tylko 3,15:1.
Osobiście w ubiegłym tygodniu miałem 1 transakcję, na której straciłem 52 punkty - short z poprzedniego wpisu został wysypany. Przyjmując założenie, że short wyłącza wejście w długą wysadziłem się też podpięcia do L przy 16342.
#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax
Historia wpisów po sznurku:
Wszystkie wpisy z 2022 roku
2023: 1 stycznia 8 stycznia 15 stycznia 22 stycznia 29 stycznia 5 lutego 12 lutego 19 lutego 26 lutego 5 marca 12 marca 19 marca 26 marca 2 kwietnia 10 kwietnia 16 kwietnia 23 kwietnia 1 maja 7 MAJA 8 maja 14 maja 21 maja 28 maja 4 czerwca 11 czerwca 18 czerwca 25 czerwca 2 lipca 9 lipca 16 lipca 23 lipca
Powodzenia na rynku! Ja mam stratę inwestycyjna w akcjach i na BTC :)
@asmus: Plany na trejd są zawsze przed faktem, ale oczywiście nie zmuszam do czytania.
@ekspertzxc: Gdyby się miało stać tak jak piszesz, to perspektywa zjazdu sięgałaby do okolic 14600 i czas na (co najmniej) kilka tygodni. Pożyjemy, zobaczymy.