Małe piekarnie powstają jak grzyby po deszczu. 'Nasze pieczywo jest...
![Małe piekarnie powstają jak grzyby po deszczu. 'Nasze pieczywo jest...](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_W8SEKUKanYW4BT6qMcTdtsKT3SU1Ve1D,w220h142.jpg)
W Warszawie działa już przynajmniej kilkanaście piekarni, które wytwarzają chleb na zakwasie. Ich właściciele cieszą się, że Polacy coraz bardziej wybierają zdrowe pieczywo. Ale mają też problemy. - Nasz chleb jest po prostu brzydszy, a nie wszyscy to rozumieją - mówią.
z- 183
- #
- #
- #
- #
- #
http://przepisnachleb.pl/szybki-chleb-pszenno-zytni/ (tu można wrzucić więcej ziaren niż przepis przewiduje)
https://www.mojewypieki.com/przepis/60-40-nilsa
Generalnie warto przetestować kilka "klasyków", ocenić który smakuje najbardziej a potem dopracować przepis samodzielnie.
Ważna rzecz to zakwas: czym starszy, tym lepszy. Powyżej 6 miesięcy ma już na tyle dużą "moc", że można zupełnie zrezygnować z drożdży. Zakwas, który ma rok i więcej ma już większy wpływ na smak / aromat pieczywa.
Dodatkowa rada od mojego różowego paska:
@lavinka: Śmiechłem. Na pewno próbowałaś chleba na zakwasie? Po rozmrożeniu jest niczym świeży. Smak nie zmienia się o jotę.