Małe piekarnie powstają jak grzyby po deszczu. 'Nasze pieczywo jest...
![Małe piekarnie powstają jak grzyby po deszczu. 'Nasze pieczywo jest...](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_W8SEKUKanYW4BT6qMcTdtsKT3SU1Ve1D,w300h194.jpg)
W Warszawie działa już przynajmniej kilkanaście piekarni, które wytwarzają chleb na zakwasie. Ich właściciele cieszą się, że Polacy coraz bardziej wybierają zdrowe pieczywo. Ale mają też problemy. - Nasz chleb jest po prostu brzydszy, a nie wszyscy to rozumieją - mówią.
![rybak_fischermann](https://wykop.pl/cdn/c3397992/rybak_fischermann_JEK0HTz92c,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- 184
- Odpowiedz
Komentarze (184)
najlepsze
To jakiś debil pisał?
@dyniox: Stażysta :v
Komentarz usunięty przez moderatora
@pitertys: Bo to się z tego wzięło.
Co do wyglądu pieczywa istotne jest też może to że oni robią ręcznie a duże przemysłowe piekarnie robią wszystko maszynowo więc może tu jest też istotna różnica.
@krzysiek_14:
To jest wina sytuacji na rynku piekarniczym w Polsce. W Polsce 20+ lat po transformacji rynek producentów był bardzo rozdrobniony i liczba piekarni dochodziła bodajże do 8-10 tys w Polsce (sic!) i do ponad 20 w Warszawie, robiących jedno i to samo gówno na tych samych proszkach. 99,9%
http://przepisnachleb.pl/szybki-chleb-pszenno-zytni/ (tu można wrzucić więcej ziaren niż przepis przewiduje)
https://www.mojewypieki.com/przepis/60-40-nilsa
Generalnie warto przetestować kilka "klasyków", ocenić który smakuje najbardziej a potem dopracować przepis samodzielnie.
Ważna rzecz to zakwas: czym starszy, tym lepszy. Powyżej 6 miesięcy ma już na tyle dużą "moc", że można zupełnie zrezygnować z drożdży. Zakwas, który ma rok i więcej ma już większy wpływ na smak / aromat pieczywa.
Dodatkowa rada od mojego różowego paska:
źródło: comment_TkEZGHnd8oYQKSNZvNKlrZFNIV3brUZr.jpg
Pobierzźródło: comment_cUE6vAytXbaGTg5fPTDDkEVakaddURwv.jpg
PobierzAle kierowanie się chwilową modą przy zakładaniu biznesu nie wróży dobrze na przyszłość.
Zwłaszcza, że takie małe sklepiki nie będą mogły liczyć na efekt skali przy produkcji i będą musiały konkurować nie tylko z klasycznymi piekarniami ale także ze sobą.
W dodatku coraz więcej osób piecze chleb w domu.
Włącznie ze mną.
Chleb na zakwasie dobrze się mrozi więc mogę od razu dużo
@lavinka: Śmiechłem. Na pewno próbowałaś chleba na zakwasie? Po rozmrożeniu jest niczym świeży. Smak nie zmienia się o jotę.
teraz jem tylko na zakwasie i 100% żytni
drogi ale jaki dobry, polecam
źródło: comment_GR4FcDmAEzGLa0XmLJ9VABVlaEKqDBnF.jpg
Pobierzźródło: comment_Ksmynl5Q1I3AHQv2L5Cg3n0059xNmVO5.jpg
Pobierz