Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 0
Mirki i Mirabelki, możecie polecić jakąś maszynkę do mielenia do użytku domowego o dobrym stosunku cena/jakość?
#gotujzwykopem #kuchnia #kiciochpyta
#gotujzwykopem #kuchnia #kiciochpyta
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 0
@paramyksowiroza: a mięso twardsze, ścięgniste czy z błonami dobrze się mieli? Np. rozbratel wołowy
Reakcja oleju z lodem.
Usuwanie oleju lodem podczas smarzenia.
z- 113
- #
- #
- #
- #
- 900
*Winda Bailong - Zhangjiajie, Chiny* - najwyższa na świecie zewnętrzna winda widokowa (326 m), która dowozi turystów na sam szczyt góry w zaledwie 2 minuty.
#ciekawostki #earthporn #chiny
#ciekawostki #earthporn #chiny
- bartek1354
- wolfcross
- ill_principe
- hive_king
- Fanatyk_Wedkarstwa
- +895 innych
- 0
Czy JBL TUNE 220TWS są dobrą alternatywą dla AirPods'ów? #technologia #audio #sluchawki #kiciochpyta
- 437
- Borealny
- Tfor
- konto usunięte
- konto usunięte
- konto usunięte
- +432 innych
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 0
@MiszczJoda: sprzed tygodnia
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 33
Pieczone żeberka glazurowane w korzennym sosie barbecue, podane z talarkami z batata. Wspaniałe (⌒(oo)⌒)
#gotujzwykopem #gotowanie #jedzzwykopem #kulinaria #jedzenie #foodporn
#gotujzwykopem #gotowanie #jedzzwykopem #kulinaria #jedzenie #foodporn
- 1
@Delfi: Bataty obrać ze skórki, bądź ze skórką pokroić wzdłuż na talarki/łódeczki. Na 450g batatów (ok. 2 mniejsze sztuki słodkich ziemniaków) przyprawiłem: 1 łyżeczką papryki wędzonej, 1 łyżeczką papryki słodkiej, 3/4 łyżeczki kuminu, 3/4 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki cebuli suszonej, 1/2 łyżeczki soli. Po skropieniu oliwą (ok. 1-1,5 łyżki) wymieszałem wszystko razem, rozprowadzając po powierzchni talarków przyprawy z oliwą. Dodałem 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i wymieszałem ponownie
Gram.pl bez ostrzeżenia usunęło użytkownikom ich tysiące blogów i ma to gdzieś
Krótka historia o tym, jaki burdel panuje w Gram.pl i jak ten portal traktuje swoich czytelników i współpracowników. Na moim przykładzie - od roku walczę o to, by odzyskać pliki mojej strony, która Gram mi usunął.
z- 143
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 11
Obiad: stek z kaczki saute (i krótko podpieczony), sól, pieprz.
#gotujzwykopem #gotowanie #jedzzwykopem #keto #kulinaria #jedzenie
#gotujzwykopem #gotowanie #jedzzwykopem #keto #kulinaria #jedzenie
- konto usunięte
- wwwooo
- Lutniczek
- BarkaMleczna
- Zapaczony
- +6 innych
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 1
@Megawonsz_dziewienc: jest odpowiednie. Nie jest surowe, a aromatyczne i soczyste:)
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 1
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 0
@fenis: dzisiaj bez śledzia¯\_(ツ)_/¯
- 1
- 0
@arinkao: raczej od lokalnego dostawcy. Często na promocji ostatnio widuję, a mięsko bardzo dobre:D
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 1
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 2
@mateuszjestfajny: mięso zostało dokładnie opłukane i pozbawione wody z zewnątrz.
Skóra została nacięta wzdłuż unikając rozcięcia mięsa. Filet przyprawiony solą i pieprzem. Następnie smażenie skórą do dołu na pełnej mocy, zaczynając od zimniej patelni. Z chwilą gdy tłuszcz zaczął się wystąpić intensywnie moc została zmniejszona na średnią, i tak kolejne 3-4 min smażenia. Druga strona (bez skóry) i znowu 3-4 min. Do naczynia żaroodpornego, do uprzednio nagrzanego piekarnika (temp. 200stp.) stek
Skóra została nacięta wzdłuż unikając rozcięcia mięsa. Filet przyprawiony solą i pieprzem. Następnie smażenie skórą do dołu na pełnej mocy, zaczynając od zimniej patelni. Z chwilą gdy tłuszcz zaczął się wystąpić intensywnie moc została zmniejszona na średnią, i tak kolejne 3-4 min smażenia. Druga strona (bez skóry) i znowu 3-4 min. Do naczynia żaroodpornego, do uprzednio nagrzanego piekarnika (temp. 200stp.) stek
- 4819
Wyjeżdżam na pół roku tam gdzie nie ma wirusa a jak wrócę to będzie już #ps5 a więc całe #ps4 idzie na #rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zasady takie:
1. plusujesz i bierzesz udział w losowaniu jednej losowej gry z tego zestawu - co 100 plusów dochodzi kolejna gra aż do wyczerpania gier ze zdjęć. Czyli, najwyżej 16 gier poleci do 16 osób ( ͡° ͜ʖ
Zasady takie:
1. plusujesz i bierzesz udział w losowaniu jednej losowej gry z tego zestawu - co 100 plusów dochodzi kolejna gra aż do wyczerpania gier ze zdjęć. Czyli, najwyżej 16 gier poleci do 16 osób ( ͡° ͜ʖ
- konto usunięte
- mankosky
- cyberfreak
- Miecz12
- kal_anonim
- +4814 innych
- 35
- karolinana
- TopowyJanusz
- konto usunięte
- Bobeck111
- Dev100
- +30 innych
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 2
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 45
Taki obiadek sobie popełniłem: stek smażony na oliwie, boczek, jajecznica na tłuszczu z boczku i odrobinie masła, guacamole (awokado, odrobina czosnku, szalotka, połówka chilli, kolendra, sok z limonki, sól i pieprz), połówka limonki, papryka i pomidorki (。◕‿‿◕。)
#gotujzwykopem #foodporn #kuchnia
#gotujzwykopem #foodporn #kuchnia
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 2
Ufff, prawie zapomniałem - dorzuciłem jeszcze dwa tosty, bo bym się nie najadł #pdk
- 1
- 1
@JuanZachariasz: Medium rare mi wyszedł. Już w brzuszku się grzeje (ʘ‿ʘ)
PS. następnym razem nie popełnię tego błędu i wrzucę zdjęcie środka.
PS. następnym razem nie popełnię tego błędu i wrzucę zdjęcie środka.
- 0
@JuanZachariasz: całość zeszła w kwadrans, a zdjęcie zostało zrobione z pół godziny temu:)
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 0
@Blaskun: nie dzisiaj. Dzisiaj były tościki
- 0
@qwarqq: Doprawdy? Link. Korzystałem z sansa di oliva - większa część składu stanowi oliwa rafinowana, trwała w wysokiej temperaturze. Oliwa posiada w zdecydowanej większości MUFAs (jednonienasycone kwasy tłuszczowe).
Proszę wyjaśnić mi zwrot: "zabija wszelkie właściwości oliwy". Pod jakim względem?
@Royal_Email W czym problem?:) Użyłem oliwy o praktycznie neutralnym smaku - olio di sansa di oliva. Jakie są Twoje rekomendacje?
Proszę wyjaśnić mi zwrot: "zabija wszelkie właściwości oliwy". Pod jakim względem?
@Royal_Email W czym problem?:) Użyłem oliwy o praktycznie neutralnym smaku - olio di sansa di oliva. Jakie są Twoje rekomendacje?
- 0
- 0
@qwarqq: z których źródeł korzystasz? W większości przypadków literatura wskazuje na 230+/-10deg.C dla oliwy z wytłoczyn. Oczywiście temperatura była wysoka (tak jak zazwyczaj przyrządza się stek). Dla masła temperatura dymienia jest dużo niższa, dodatkowo zawiera cząstki stałe. Nie korzystam z masła w przypadku smażenia steku. Nie mówiąc już o katalizatorach procesu - tutaj nawet patelnia ma znaczenie. Jestem świadomy kwestii dymienia i rozpadu, ale także biorę pod uwagę kwestie smakowe. Staram
- 0
@qwarqq: warto zajrzeć w publikacje. Można się zdziwić jak trwała termicznie jest również oliwa z pierwszego tłoczenia, wbrew powszechnej opinii.
- 1
@qwarqq: nie rozumiem argumentacji. Nie wiem za bardzo co masz na myśli mówiąc "prawdziwa oliwa"? Przyjąłeś za pewniak zdanie lokalnego producenta krytykującego zdanie producenta komercyjnego. Rozumiem, że kierując tak poważne oskarżenia są obecne mocne dowody. Bez tego to tylko słowo przeciwko słowu.
Negujesz podejście naukowe, badania prowadzone przez pracowników naukowych, publikacje. Na poparcie swojej tezy używasz zdania osób zajmujących się/związanych z przemysłem wytwórczym oliwy. Co ma to udowodnić? Jestem przekonany, że
Negujesz podejście naukowe, badania prowadzone przez pracowników naukowych, publikacje. Na poparcie swojej tezy używasz zdania osób zajmujących się/związanych z przemysłem wytwórczym oliwy. Co ma to udowodnić? Jestem przekonany, że
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 226
Kurczak Kung Pao (宫保鸡丁 - Gōng bǎo jī dīng) - klasyk kuchnii syczuańskiej. Bardzo popularny stir-fry także w restauracjach z chińską kuchnią na zachodzie, choć często w wersji mocno zmodyfikowanej. Danie charakteryzuje się ostrością (typowe dla kuchni syczuańskiej) za sprawą suszonych papryczek chilli, pieprzu syczuańskiego i Dou Ban Jiang (pasty z fermentowanym bobem, soją, ryżem, solą, przyprawiamy i chilli). Mięso marynowane przy wykorzystaniu techniki "velveting" i pozwala utrzymać wilgotność mięsa
- 68
@fenis:
- Alcoholic_Desacrator
- Qraape
- SweterWPaski
- takinick
- konto usunięte
- +63 innych
- 0
- 3
@Bekovsky: "Kuchnie Świata" w Galerii Krakowskiej. Jeśli nie masz w pobliżu jakiegoś sklepu z produktami azjatyckimi to polecam zaopatrzyć się przez internet
@ortofosforan smakuje jeszcze lepiej:))
@ortofosforan smakuje jeszcze lepiej:))
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 0
@Chrystus: tak, chińskie wino ryżowe do gotowania:)
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 1
@zlyczarek: niestety nie. Jak znajdę coś w ww. stylu to tam znać:)
@Arctic_Slav w takim razie nic tylko spróbowaćʕ•ᴥ•ʔ
@Arctic_Slav w takim razie nic tylko spróbowaćʕ•ᴥ•ʔ
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 1
Zainspirowany wczorajszym posiłkiem @anonymous_derp postanowiłem również spróbować swoich sił z serem. Nieco zmodyfikowałem całość, ale też wyszło pysznie. Tak oto otrzymałem mac&cheese. Podstawą do dania jest sos beszamelowy i rozpuszczony ser... bardzo dużo sera. Sos przylega bardzo ładnie do makaronu potęgując efekt. Na wierzch odrobina sera, który roztopił się w trakcie przypiekania. Mega serowe doświadczenie - zużyłem 100g żółtego Cheddar'a, 90g sera mozarella i 30g parmezanu. Efekt na zdjęciu poniżej.
#
#
Michu94 via Android
- 7
Ostatnio ponownie naszła mnie ochota na smaki Azji. Wspomnienia wracają (╥﹏╥) Mmm, Pad Thai - pychotka, powiadam wam. (。◕‿‿◕。) Polecam
#gotujzwykopem #foodporn #azja #tajlandia #jedzenie
#gotujzwykopem #foodporn #azja #tajlandia #jedzenie
- 2
@nammah: Oczywiście. Potrzebna jest patelnia z grubym dnem, a najlepiej wok. Składniki nie mogą przywierać, bo to danie typu stir-fry.
Do przygotowania:
Mięso - krewetki ok. 8 sztuk (120-140g), bądź kurczak (pojedynczy filet, ok. 260g), ewentualnie jak ktoś lubi tofu. Ja użyłem krewetek i kurczaka;
Jajka - 2 sztuki;
Makaron ryżowy - 100g;
Pasta z tamaryndowca - w zależności czy przecier, czy koncentrat (2 łyżki/1 łyżeczka);
Sos rybny - 3 łyżki
Do przygotowania:
Mięso - krewetki ok. 8 sztuk (120-140g), bądź kurczak (pojedynczy filet, ok. 260g), ewentualnie jak ktoś lubi tofu. Ja użyłem krewetek i kurczaka;
Jajka - 2 sztuki;
Makaron ryżowy - 100g;
Pasta z tamaryndowca - w zależności czy przecier, czy koncentrat (2 łyżki/1 łyżeczka);
Sos rybny - 3 łyżki
- 1
@cebulandia: cieszę się, że mogłem kogoś zainspirowałem moim wpisem:) Uwielbiam kuchnię tajską, także zachęcam do spróbowania innych klasyków - curry, Tom Yum czy Tom Kha. Czekam na porównanie z oryginałem ʕ•ᴥ•ʔ
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 10
Wyobraźcie sobie sytuację - mamy do czynienia z pandemią. Koronawirus rozpowszechnia się na świecie, w tym Polsce. Januszek z objawami zakażenia trafia do szpitala. Pierwsze o co poprosi lekarza: "Panieee Doktorze kochany, ja nie mam czasu na chorowanie. Niech mi Pan przepisze jakiś dobry antybiotyk, bo jutro mam na 7 rano do #pracbaza. Kredyt sam się nie spłaci" xDDD #takaprawda #heheszki #koronawirus
konto usunięte via Android
- 1
@Michu94 ale alkohol będę mógł pić?
Kwarantanna? Panie ja zy szwogrym sie na wódkie umówił się tydzień nie widzielim ( ͡º ͜ʖ͡º)
Kwarantanna? Panie ja zy szwogrym sie na wódkie umówił się tydzień nie widzielim ( ͡º ͜ʖ͡º)
Michu94 via Wykop Mobilny (Android)
- 10
Ostatnio robiłem Croque Madame. Dzisiaj przyszedł czas na Croque Monsieur, czyli francuską zapiekankę z mięsem, sosem beszamelowym i serem. Do przygotowania użyłem:
dwie grubo krojone kromki chleba żytnio-pszennego (200g chleba rzemieślniczego, bardzo gęsty stąd spora masa);
sos beszamelowy - 1 szklanka mleka 3,2% (250ml), łyżka masła (25g), łyżka mąki (20g), odrobina startej gałki muszkatołowej i pieprzu;
150g udka z indyka, smażonego saute na odrobinie oliwy (dzięki czemu uzyskałem chrupiąca skórkę i soczyste
dwie grubo krojone kromki chleba żytnio-pszennego (200g chleba rzemieślniczego, bardzo gęsty stąd spora masa);
sos beszamelowy - 1 szklanka mleka 3,2% (250ml), łyżka masła (25g), łyżka mąki (20g), odrobina startej gałki muszkatołowej i pieprzu;
150g udka z indyka, smażonego saute na odrobinie oliwy (dzięki czemu uzyskałem chrupiąca skórkę i soczyste
- Norkanerka
- o1zo
- Omate
- lukaszcba1989
- Ranfun
- +5 innych
Dzisiejsza luncho-obiado-kolacja, czyli drugi posiłek z dwóch. Pierwszy stanowił jogurt z odżywką i owocami.
Na fali entuzjazmu ze względu na wyjątkowo udaną redukcję (pierwszą która idzie po mojej myśli) podzielę się moim nieco większym posiłkiem na IF. Stosunek objętość do gęstość kaloryczna wypada super, bowiem mówimy tutaj o 1600kcal przy całej tacy załadowanej jedzeniem. Nie ukrywam, zwracam wielką uwagę na różnorodność i zawartość odżywczą posiłków. Podstawowe założenia: wysoki