Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 226
Kurczak Kung Pao (宫保鸡丁 - Gōng bǎo jī dīng) - klasyk kuchnii syczuańskiej. Bardzo popularny stir-fry także w restauracjach z chińską kuchnią na zachodzie, choć często w wersji mocno zmodyfikowanej. Danie charakteryzuje się ostrością (typowe dla kuchni syczuańskiej) za sprawą suszonych papryczek chilli, pieprzu syczuańskiego i Dou Ban Jiang (pasty z fermentowanym bobem, soją, ryżem, solą, przyprawiamy i chilli). Mięso marynowane przy wykorzystaniu techniki "velveting" i pozwala utrzymać wilgotność mięsa jednocześnie nadając miękkość i aksamitną konsystencję. Do przygotowania korzystałem z tego przepisu. Użyłem 12-14 suszonych papryczek oraz pełną łyżkę pieprzu syczuańskiego, notabene przyprawy o unikalnym smaku. Ostra, lekko cytrusowa, daje uczucie drętwienia i mówienia (mentolowa ostrość) - polecam spróbować. Muszę przyznać, że mimo dobrej tolerancji na ostrą kuchnie danie było dla mnie naprawdę ostre. Nawet spociłem się troszeczkę. Zalecam więc na początku dodać 5-6 papryczek i łyżeczkę pieprzu syczuańskiego. Spróbujecie, nie pożałujecie( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #foodporn #jedzenie #jedzzwykopem #chiny #kuchnia
Michu94 - Kurczak Kung Pao (宫保鸡丁 - Gōng bǎo jī dīng) - klasyk kuchnii syczuańskiej. B...

źródło: comment_1581333406GYGdh8XwnimIGDzU4ydfkm.jpg

Pobierz
  • 22
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Michu94: a nie masz może przepisu na wieprzowine słodko pikantną jak w oriental express? Bardzo podobnie wygladalo do tego co masz na talerzu, nie moge znalezc czegos podobnego, nie wiem czy to wietnamskie, chinskie czy co ( ͡° ʖ̯ ͡°)