Wpis z mikrobloga

@whos_your_daddy_snakegirl:

citation needed

Teraz mamy procentowy wzrost liczby diagnoz, ale o ile dobrze czytałem dane eurostatu, to byliśmy w kwestii występowalności w populacji lekką białą plamą (o czym też mówi przytoczony raport WHO, rok do roku(. Bo prawda jest taka że jeśli dziecko ma adhd, to któryś rodzic raczej też. Więc mamy teraz niespotykaną nadwykrywalność w grupie wiekowej 27-45 czy tam inne young adult (zależy jaką klasyfikacje czytasz), która powoduje
  • Odpowiedz
Po prostu bycie "innym" zawsze było cool. Kiedyś była depresja potem był border teraz jest autyzm a za jakiś czas będzie coś innego ¯_(ツ)_/¯

Każdy wygrywa. Rodzic ma w dupie wychowanie bo "hehe moje dziecko ma autyzm/ADHD" a dorośli mają w dupie pracę nad sobą bo mają etykietę xD

Mogę się założyć o każde pieniądze że diagnozę ADHD i spektrum autyzmu sobie wychodzę.
  • Odpowiedz
Powiedziałem o tym mojej siostrze - zrobiła badania i jej też wyszło. I teraz zastanawiam się, jakim cudem osoba, która zawsze była poukładana, dbała pedantycznie o porządek, co roku miała czerwony pasek na świadectwie, a teraz ma szczęśliwą rodzinę z dzieckiem, może mieć ADHD. Jakiś czas temu badania zrobiła też moja dziewczyna, która również jest dość poukładana i totalnie nie widzę w niej żadnych cech ADHD

@TheDziobaker: adhd u kobiet
  • Odpowiedz
@slawomirus: Przeciez screenshot, ktory wrzuciles dotyczy ogolu Polakow, ktorzy uwazaja pomoc specjalisty za wstyd xD Co to ma do kwestii tego, ze ktos potrafi mowic o swojej chorobie? Co jesli osoby, ktore mowia to jakis procent osob z 30%, ktore nie maja problemu z podjeciem leczenia? Co jesli te 70% uwaza to za wstyd, ale mimo to i tak czesc podejmuje sie leczenia? xD Czytasz statystyki, ktorych nie rozumiesz.

Tego juz nie
  • Odpowiedz
@Cadfael:

adhd u kobiet wygląda inaczej

Jak inaczej? Sa dwa główne typy w których główna różnica to nadpobudliwość ruchowa lub jej brak. Cała reszta jest podobna i ewentualnie różni się nasileniem.

Zresztą objawy które opisałem na początku są silniejsze właśnie w type ADHD częstszym u kobiet i skoro tego nie wyłapałeś, to pokazuje, że sam masz bardzo małe pojęcie o ADHD.
  • Odpowiedz
@Arteqq: powiedz to wszystkim tym którym leki na ADHD wyeliminowały skutecznie myśli samobójcze. @solejukowski gdzieś czytałem że neuroróznorodność to koło 10 proc populacji, w Polsce nie diagnozowano tego wcale więc teraz jest masa diagnoz rodzinnych - bo jest to genetyczne więc normalne że jest wysyp. Czy są wyniki fałszywie pozytywne ? Tak, ale lepsze to niż brak diagnoz i farmakoterapii. Leki na ADHD w wielu przypadkach ratują życie.
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: Dziękuję za cytat, nie zmienia on nic w tym że mieszasz statystykami łaczac ASD z ADHD jak ci wygodnie i wybierasz sobie kąt w zależności co chcesz "udowodnić" a "udowodnić" chcesz "modę" na ADHD i autyzm.

Ale zaraz, zignorowałes kompletnie to że liczba diagnoz wzrasta nie ze względu na system który jest do naprawy (bo system może przekłamywać w granicach ADHD/ASD - ponieważ ASD jest premiowane względem ADHD, nikt
  • Odpowiedz
Ja mam dosłownie wszystkie cechy ADHD: spóźniam się wszędzie, mam hyperfocus, brak poczucia czasu, brak koncentracji przy rozmowie, gubię rzeczy itd. Zrobiłem sobie diagnozę i faktycznie wyszło ADHD. Powiedziałem o tym mojej siostrze - zrobiła badania i jej też wyszło. I teraz zastanawiam się, jakim cudem osoba, która zawsze była poukładana, dbała pedantycznie o porządek, co roku miała czerwony pasek na świadectwie, a teraz ma szczęśliwą rodzinę z dzieckiem, może mieć ADHD.
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: Też mam silne objawy. Brak koncentracji, pomyłki, gubienie przedmiotów, problemy z pamięcią, ataki gniewu. Wkoorwia mnie jak diagnozuje się to samo u osób normalnie funkcjonujących. Gdybym w wieku 19 lat wiedział, że moje problemy są tak silne to wybrałbym inne studia i inną ścieżkę zawodową.
  • Odpowiedz
@Cadfael:

i gdzie niby można to wyłapać?

Ale co wyłapać? Opisałem objawy typowe dla typu ADHD u kobiet (ale u facetów też) a Ty mi odpisujesz, że u kobiet wyglada to inaczej. No właśnie nie wygląda.
  • Odpowiedz
a w korporacji to nawet ci pomoże

@solejukowski: Nie martwcie się, w korporacjach to tylko na plakatach się pisze "dbamy o osoby neuroróżnorodne" - niby będą szkolenia, spotkania z kołczami neuroróżnorodnymi itp., a jak tydzień później zarząd zdecyduje "wszyscy wracają do biur na hałaśliwe open spejsy pełne bodźców" to czego byś nie miał w diagnozie, to firma ma to w dupie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz