@whos_your_daddy_snakegirl: Modne chyba tylko wśród idiotów, adhd to totalne g---o i z własnej woli nikt by tego nie chciał jakby faktycznie doświadczył takiego życia. A liczba rośnie bo rośnie świadomość i wykrywalność. Nawet jak masz podejrzenie to właśnie po to jest proces diagnostyczny żeby się dowiedzieć czy masz a nie być cool. Bo adhd to praktycznie inny system operacyjny w mózgu i całym ciele, dość ważna rzecz raczej. Może jestem
@whos_your_daddy_snakegirl: Co to znaczy, ze "są modne"? Ludzie chcą mieć problemy z relacjami i komunikacją, być nadwrażliwi na dźwięk i światło, stresować się z powodów, które dla innych są błahostką, żyć w ciągłym napięciu, mieć problemy z emocjami, być przywiązani do rutyny itp.?
123% wzrost diagnoz ADHD u dorosłych w ciągu 10 lat. Częstość diagnoz autyzmu wzrosła dwukrotnie między 2011-2019. W Polsce liczba uczniów z autyzmem wzrosła o 68% między 2015-2019. Ale pewnie to tylko przypadek, że za diagnozą idą pieniądze. Tylko w 2019 roku subwencja oświatowa na uczniów z autyzmem i zespołem Aspergera wyniosła 1,39 mld zł. To biznes, a popyt napędza podaż xD
"O nadrozpoznaniach oficjalnie mówi Ministerstwo Edukacji Narodowej, przyznając, że 'jest
@slawomirus Trudno żeby gadali skoro w naszym społeczeństwie leczenie się psychiatrycznie jest traktowane na równi z osobami co są świrami czy innymi którzy powinni być zamknięci na oddziale.
@whos_your_daddy_snakegirl: Dlaczego manipulujesz pisząc o diagnozach ADHD u dorosłych. a potem przeskakując na temat subwencji eduakcyjnej związanej z autyzmem u dzieci? Dlaczego próbujesz zbudować kretyńską narrację że szkoły nakręcają ilość diagnoz (bo to one teoretycznie są jedynym beneficjentem tych "kokosów")? Co daje Ci mandat do decydowania kto jest faktycznie chory a kto modny? Jakie kryteria przyjmujesz dla określenia "cierpienia legitymizującego" a jakie dla prawdziwego?
To nie jest poszukiwanie pomocy. To jest poszukiwanie alibi w formie diagnozy.
Jedną z pomocy są leki a te dostaniesz tylko jak masz diagnozę. Której się nie znajduje w chipsach ale dostaje po spełnieniu określonych kryteriów i po opinii od specjalisty
@solejukowski: tyle osób z depresją, autyzmem, ADHD ale nigdy nie widziałem, żeby ktoś w internecie u siebie diagnozował histroniczne zaburzenia osobowości czyli w uproszczeniu chorobliwe parcie na atencję ( ͡°͜ʖ͡°)
@whos_your_daddy_snakegirl: czekam z niecierpliwością na wyopowy chohoł-wysryw o zdrowej wartości merytorycznej podlany pseudointelektualnym sosem z dodatkiem tanich retorycznych chwytów manipulacyjnych.
Odmowie sobie przyjemności prowadzenia dalszej polemiki, ewentualnie zoutsourcuję ja do chatagpt bo będzie to zdecydowana oszczędność mojego czasu.
@solejukowski ja się zgadzam z tym, że jest to teraz modne. Poszedłem na jogę to babka mówiła, że zdiagnozowano jej ADHD, w robocie, szkole kolejne osoby są diagnozowane. Każdy zna kogoś z depresją, lub sam ma/miał.
Zaburzenia, choroby psychiczne to standard teraz. Nie ma co ubolewać nad chorymi.
@slawomirus Trudno żeby gadali skoro w naszym społeczeństwie leczenie się psychiatrycznie jest traktowane na równi z osobami co są świrami czy innymi którzy powinni być zamknięci na oddziale.
Tam skąd ja jestem to normalne, że się mówi " mam depresję", "zdiagnozowano mi ADHD"
Polemizuje, żeby przypadkiem ktoś czytający te pisaninę nie pomyślał, że nie ma na to co piszesz odpowiedzi. Ale to nie jest żadna poważna rozmowa, już nie przesadzaj.
@whos_your_daddy_snakegirl: wow ilość diagnoz się zwiększyła xD nie ma to absolutnie nic wspólnego z tym, że w końcu pójście do psychiatry przestało być aż tak stygmatyzujące. Kiedyś w ogóle nie było desperacji, autyzmu i adhd- był tylko sznur na gałęzi i kabel od odkurzacza. Dawaj już to wyjaśnianie, bo nie mogę się doczekać tego spektaklu chłopskiego rozumu
#psychologia #depresja #adhd
źródło: temp_file6093753318769144616
PobierzTaka prawda. Teraz autyzm czy ADHD są modne
czekam na czasy, kiedy w cenie będzie zwykle, chłopskie s----------e
123% wzrost diagnoz ADHD u dorosłych w ciągu 10 lat. Częstość diagnoz autyzmu wzrosła dwukrotnie między 2011-2019. W Polsce liczba uczniów z autyzmem wzrosła o 68% między 2015-2019. Ale pewnie to tylko przypadek, że za diagnozą idą pieniądze. Tylko w 2019 roku subwencja oświatowa na uczniów z autyzmem i zespołem Aspergera wyniosła 1,39 mld zł. To biznes, a popyt napędza podaż xD
"O nadrozpoznaniach oficjalnie mówi Ministerstwo Edukacji Narodowej, przyznając, że 'jest
Dlaczego manipulujesz pisząc o diagnozach ADHD u dorosłych. a potem przeskakując na temat subwencji eduakcyjnej związanej z autyzmem u dzieci?
Dlaczego próbujesz zbudować kretyńską narrację że szkoły nakręcają ilość diagnoz (bo to one teoretycznie są jedynym beneficjentem tych "kokosów")?
Co daje Ci mandat do decydowania kto jest faktycznie chory a kto modny?
Jakie kryteria przyjmujesz dla określenia "cierpienia legitymizującego" a jakie dla prawdziwego?
Jedną z pomocy są leki a te dostaniesz tylko jak masz diagnozę. Której się nie znajduje w chipsach ale dostaje po spełnieniu określonych kryteriów i po opinii od specjalisty
Komentarz usunięty przez moderatora
Odmowie sobie przyjemności prowadzenia dalszej polemiki, ewentualnie zoutsourcuję ja do chatagpt bo będzie to zdecydowana oszczędność mojego czasu.
Zaburzenia, choroby psychiczne to standard teraz. Nie ma co ubolewać nad chorymi.
Tam skąd ja jestem to normalne, że się mówi " mam depresję", "zdiagnozowano mi ADHD"
Polemizuje, żeby przypadkiem ktoś czytający te pisaninę nie pomyślał, że nie ma na to co piszesz odpowiedzi. Ale to nie jest żadna poważna rozmowa, już nie przesadzaj.
Poczekam aż się więcej aktorów zbierze