Wpis z mikrobloga

@Cebulaczan: no mogę się nie wypowiadać bo faktycznie mogę nic nie wiedzieć na ten temat xD

Ale o ile korelacja nie oznacza przyczynowości, tak ja wciąż będę za tym że nie tylko podłoże genetyczne wpływa na rozwój adhd i autyzmu. Wiele czynników się nakłada i kilka z nich wymieniłem wcześniej.
  • Odpowiedz
Przy zaburzeniach tego typu mówimy o inaczej działającym mózgu. To nie coś co widzisz gołym okiem jak brak nogi. Jednak stosując tę analogię - osoba bez nogi wymaga innych ćwiczeń, żeby nauczyć się chodzić i dodatkowo wspomagania protezą. Tak samo osoba z ADHD wiedząc o tym w jaki sposób funkcjonuje może dostosować do swoich potrzeb to jak sobie radzi z życiem.

Najważniejsze w rozpoznaniu ADHD jest to, że ADHD jest dosyć dobrze
  • Odpowiedz
@GregPelka nikt nie daje takiego fejmu jakimś wykrętom co tacy troglodyci jak Ty. Siedzisz w jakiejś bańce, gdzie sociale Ci podrzucają jakieś ragebaity, żebyś mógł się utwierdzić, że cywilizacja się rozpada i ludzie się okaleczają dla fejmu, kiedy tymczasem to Ty ten fejm generujesz, bo korporacji zależy żebyś klikał dalej. Żyd Ci kręci korbą we łbie jak Julce na tiktoku

Poza tym abstrahując już od absurdu tego co piszesz, to ADHD
  • Odpowiedz
@Tamerlan:

Przecież w tym linku jest dokładnie to samo co ja napisałem a jeszcze @Cadfael Ci to plusuje. Weź przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem a nie wyciągasz fragment z kotekstu i mi dupe zawracasz. To @Cadfael na listę cech ADHD występujących w inattentive ADHD odpisał, że u kobiet jest inaczej bo typ nie ma pojęcia o czym mówi.
  • Odpowiedz
@TheDziobaker:

Powiedziałem o tym mojej siostrze - zrobiła badania i jej też wyszło. I teraz zastanawiam się, jakim cudem osoba, która zawsze była poukładana, dbała pedantycznie o porządek, co roku miała czerwony pasek na świadectwie, a teraz ma szczęśliwą rodzinę z dzieckiem, może mieć ADHD. Jakiś czas temu badania zrobiła też moja dziewczyna, która również jest dość poukładana i totalnie nie widzę w niej żadnych cech ADHD - a też dostała
  • Odpowiedz
@Cadfael: są dwa typy adhd a blednie założyłaś, że są one zależne od płci, co jest nieprawdą. Masz adhd z pobudzeniem ruchowym i bez.
Typowe adhd jest z pobudzeniem ruchowym
A drugie nazywa się ADD

@Tamerlan nie nie wygląda inaczej
Masz badania i nawet ich zrozumieć
  • Odpowiedz
są dwa typy adhd a blednie założyłaś, że są one zależne od płci, co jest nieprawdą. Masz adhd z pobudzeniem ruchowym i bez.

@Jakis_Leszek: niczego błędnie nie założyłam, doucz się.
  • Odpowiedz
A nie że w KAŻDYM przypadku u nich choroba wygląda inaczej niż u mężczyzny.

@Jakis_Leszek: oczywiście, że nie w każdym, bo u każdej osoby, nienależnie od płci, różne symptomy będą nasilone w różnym stopniu. Dziękujemy za tą zbędną oczywistość. Szkoda, ze nic nie wniosła do tematu.

Z badań wynika, że kobiety częściej
  • Odpowiedz
Nadal nie sugeruje to, że kobiety mają jakieś specyficzne adhd tylko są różnice w częstotliwości typu adhd jak i objawów.

@Jakis_Leszek: no super, super, a jak to stoi w kontrze do tego co napisałam?

adhd u kobiet wygląda inaczej
  • Odpowiedz
@Tamerlan:

na ADHD/ASD się nie "zapada". Zaraz usłyszę, że to skrót myślowy etc. ale no najwyraźniej można też pewnie "zapaść" na tourette'a czy syndrom downa.

A wybacz jeszcze nie wziąłem swoich leków na ADHD
  • Odpowiedz