Wpis z mikrobloga

zrobiła badania i jej też wyszło

@TheDziobaker: jakie badania?

Może jestem dziwny ale według mnie identyfikacja tego to priorytet.

@onepnch: wielu ludzi nie stać, czas oczekiwania na diagnozę z NFZ w wielu miastach to lata
  • Odpowiedz
wielu ludzi nie stać, czas oczekiwania na diagnozę z NFZ w wielu miastach to lata

@mvmxks: bez przesady, ja na nfz zrobiłem w około 2 miesiące od zgłoszenia się z podejrzeniem. słyszałem że na terapię mogą być terminy ponad roczne ale po ok 6 miesiącach była opcja u mnie. nie słyszałem jeszcze żeby się latami czekało na coś, które to niby miasta?
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: tak? a z którego zdania to wynika?

z tego?

I teraz zastanawiam się, jakim cudem osoba, która zawsze była poukładana, dbała pedantycznie o porządek, co roku miała czerwony pasek na świadectwie, a teraz ma szczęśliwą rodzinę z dzieckiem, może mieć
  • Odpowiedz
Oficjalna wypowiedź padła: „W Polsce jest prawdopodobnie ok. 3× więcej osób w spektrum niż wynika z danych WHO” – Jan Kosiński‑Gortych, Wydz. Edukacji Włączającej, posiedzenie zespołu ds. ADHD.

@whos_your_daddy_snakegirl: czyli oficjalna wypowiedź znaczy coś zupełnie innego niż implikujesz. ( ͡° ͜ʖ ͡°) dobrze, dziękuję za samokrytykę z twojej strony.

ja mówię o autyzmie u dzieci który teraz jest modny a co do dorosłych to przecież nie jest tajemnicą że niektórzy wyłudzają medikinet
  • Odpowiedz
@Nedifie: W nowej klasyfikacji chorób Zespół Aspergera to odmiana Autyzmu. Podczas badań grup o różnych diagnozach zauważono, że podział na Aspergera i Autyzm jest sztuczny bo większość lekarzy uzależniała kategorię od IQ. Jeśli występowały trudności w uczeniu, socjalne, nadwrażliwość, myślenie konkretne itd. a IQ było poniżej 80, to wpisywano autyzm, a jak objawy były identyczne ale IQ było wyższe, to wpisywano Aspergera. Różnica paru punktów w teście dawała inną diagnozę
  • Odpowiedz
Dziękuję za cytat, nie zmienia on nic w

@MacAron: w zasadzie zmienia, bo znaczy coś innego niż typ twierdzi ( ͡º ͜ʖ͡º) ciekawe czy manipulacja, czy brak rozumienia tekstu.
  • Odpowiedz
@Tamerlan: ja sobie daję spokój na dziś, widzę że z wykopkami jeszcze nie jest tak tragicznie żeby samotnie wyjaśniać manipulatorów, miłego wieczorku i smacznej kawusi
  • Odpowiedz
nie słyszałem jeszcze żeby się latami czekało na co

@onepnch: z latami przegialem, ale często jest to nawet do ponad roku. Do tego często leczeniem jest leczenie metylofenidatem, gdzie ludzie z ADHD zdiagnozowani w życiu dorosłym juz z tą grupą substancji mieli inne doświadczenia.
  • Odpowiedz
Do tego często leczeniem jest leczenie metylofenidatem, gdzie ludzie z ADHD zdiagnozowani w życiu dorosłym juz z tą grupą substancji mieli inne doświadczenia.

@mvmxks: co?
  • Odpowiedz
@onepnch: ale wiesz że idiotów jest tylko więcej, ludzie zrobią sobie znamię na całym Ciele, na całe życie bo to modne, to myślisz że nie wmówią sobie "bycia ze spektrum" teraz co druga osoba z n-----------m mózgowym zastanawia się czy nie ma tej ciekawej przypadłości co widzieli na tiktoku
  • Odpowiedz
@KubaGrom: Ale ja nie twierdzę niczego takiego i pewnie masz całkowitą rację. Nie jestem specjalistą- po prostu w artykule kobieta wspomniała Aspergera, więc pretensje kieruj do niej xD
  • Odpowiedz
@onepnch:

no ale problem jest taki że nie każdy rodzi się w rodzinie gdzie sobie może pozwolić na eskpresji swojej tożsamości w pracy bo mają bogatych starych. a adhd sprzyja patologii typu uzależnienia

tak dlatego w pierwszym zdaniu napisałem

ogólnie masz rację, ale myślę że osoby bardzo bogate i prowadzące prace która jest
  • Odpowiedz