Wpis z mikrobloga

• 11
@Lukardio: kupiłem 8 lat temu w Wałbrzychu mieszkanie pod wynajem za 45 tysięcy zlotych, 50 metrow, spokojna okolica, remont 20 na kredyt. Ale teraz jest warte 300, więc trochę nie aktualna ta tabela, juz nie ma takich niskich cen
  • Odpowiedz
  • 15
#elblag i #walbrzych i #bytom

@Lukardio: same miasta w których ludzie nie chcą mieszkać, dlatego też stosunek ceny jest jaki jest - to tak jak byś napisał że w Gminie Kłonienko gdzie jest elektrownia i ludzie zarabiają średnio 10 tysięcy miesięcznie, siedliska kosztują 100 tysięcy złotych i uznał to za ogromny sukces tej gminy.
  • Odpowiedz
@Lukardio: Coś tu nie gra bo Tarnów zawsze mial dość dobre zarobki, chyba że to wina cen mieszkań. Od developera drogie ale z rynku wtórnego da sie kupić taniej.
  • Odpowiedz
@Pnnn: z calym szacunkiem, ale dlaczego twoje mieszkanie jest teraz warte 4,5 raza wiecej niz 8 lat temu? Spojrz jaki wzrost cen przez 8 lat zanotowaly Krakow czy Warszawa i jest on bardzo duzy, ale to nie jest 4,5 raza. WIec czemu na tak malo atrakcyjnym rynku twoje mieszkanie mialoby byc warte teraz 4,5 raza drozej. Myslenie zyczeniowe? Mega okazja?

Przykladowo wzrost dla takiej zielonej gory ceny transakcyjnej przez 8
  • Odpowiedz
@Pnnn: "Dane o transakcyjnych cenach nieruchomości w Wałbrzychu nie są publikowane bezpośrednio przez Narodowy Bank Polski (NBP), ale dostępne w publicznych rejestrach, takich jak Rejestr Cen i Wartości Nieruchomości. Według analiz z października 2025 roku, średnia cena za m² mieszkania na rynku wtórnym w Wałbrzychu wynosi około 4469 zł, co stanowi spadek o 1,69% w porównaniu z poprzednim miesiącem. "

Nie twierdze, ze twoje nie moze byc warte 300k obecnie,
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: ale ty jesteś głupi. Dolicz sobie ze przez te 8 lat dostałem z czynszów ponad 120 tys zlotych. Mieszkania w tej okolicy tyle kosztują, kumpel kupił w tym roku taki sam metraż na parterze za 305 tysięcy, trzy bloki obok w duzo niższym standardzie. Zresztą taka mam wycenę przez rzeczoznawcę. A mieszkania w tej dzielnicy, Rusinowa, schodzą od ręki.
Dostałem 8 lat temu spadek po dziadkach ponad 100 tysięcy
  • Odpowiedz
@Pnnn: xD Ja ci podaje dane a ty zaczynasz od inwektyw. Ja ci po prostu nie dowierzam, bo gdy w Polsce ceny mieszkan urosly przez ten czas 2,5 raza to w dziurze jaka jest Walbrzych twoj kwadrat jest warty 4,5 raza wiecej i dlatego pytam z czego to wynika. Nikt nie twierdzi, ze zrobiles zly interes typie, ale widze ze jestes na poziomie dziecka i przerasta cie logiczne zrozumienie kilku
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: trzeba znac ten rynek a nie pisać wyciągnięte z d--y raporty. Ceny mieszkań w dzielnicach Podzamcze czy Piaskowa zaczynają sie od 5 do 9 tysięcy za metr, wystarczy sprawdzic na olx czy otodom.
Ta okolica jest jedną z droższych w Wałbrzychu.
Trzy ze kupiłem te mieszkania do.remontu bez pośrednika, tylko samemu łażąc po ludziach, pytając sie, z gotówką w ręku, dra razy kupiłem taniej niż cena rynkwwa ówczesna, bo
  • Odpowiedz
@Pnnn: To sa oficjalne raporty cen transakcyjnych NBP typie.
Skoro to dobra okolica, ze mieszkania chodza tam w dobrych cenach to jak kupowales 8 lat to chyba tez byla to dobra okolica, tak ? Co sie stalo stalo ze wtedy kupiles za grosze a dzis schodzi 4,5 raza drozej? O to pytalem.

razy kupiłem taniej niż cena rynkwwa ówczesna, bo wtedy takie mieszkania do zamieszkania by po 90-100 tysięcy.

No
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: w tamtym czasie 8 a juz prawie 9 lat temu w Wałbrzychu bylo.slabo z kredytami, z pracą i zarobkami ogólnie, mając kapitał mozna bylo mocno sie obkupić za bezcen bo starzy ludzie którzy sie wyprowadzali czy osoby które dostaly w spadku mieszkania chciały sie ich szybko pozbyć.
Czy obecną cena 6 tys za metr to jest dużo? Jak na taką okolice, ocieplony budynek, Nowy dach, droga chodniki, cisza i
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: obecnie nie ale to byly trochę inne czasy,.mieszania do.remontu nie byly aż tak atrakcyjne bo drugie tyle musiałeś wyłożyć na materiały. Jakby doliczyć oszczędność 20-25 tys za robotę to by wyszło bardzo podobie. Co. NIe znaczy ze po programach z dopłatami wystrzeliły ceny nawet w Wałbrzychu
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: sądzę że nawet kupując po 90 tysięcy i tak by byl to dobry deal, miałem co miesiąc gwarantowany dochod, w obydwu mieszkaniach zyja ci sami ludzie, z uczciwym czynszem, plus w razie jakiejś katastrofy jest to jakies zabezpieczenie. Nawet jak banka pęknie to i tak cena nie spadnie to niższego poziomu niz i lat temu plus inflacja
  • Odpowiedz
  • 1
@Njal w przypadku Elbląga dokładnie tak jest. Co z tego, że średnio ceny mieszkań wahają się między 6 a 7 tys. zł/m2 skoro w tym mieście nie ma żadnych perspektyw zawodowych? Młodzi wyjeżdżają, społeczeństwo się starzeje. W ciągu ostatnich 10 lat Elbląg stracił około 10% mieszkańców, a rządzący nie widzą w tym problemów. Przewiduje się że do 2030 Elbląg będzie miało poniżej 100 tyś mieszkańców, a liczba urodzeń będzie wynosiła jakieś
  • Odpowiedz
  • 0
@IbraKa Jedyna nadzieją na rozwój i lepszą przyszłość dla tego miasta będzie linia kolejowa Elblag-Nowy Dwór Gdański-Gdańsk bo przez wiele lat Elbląg stał się noclegownią dla osób pracujących w Gdańsku. Ale niestety to narazie jest tylko koncepcja, może za 30 lat taka linia powstanie, jak będzie już za późno
  • Odpowiedz
. A twoje mieszkanie w Walbrzychu wzrost 4,5 raza xD

Sprzedales juz to mieszkanie za 300k czy na sucho oszacowales zysk?

@HexenHeretic: zobaczył że w Karpaczu i Szklarskiej Porębie są "apartamenty" po 20k za metr więc uznał że jego jest warte 13k za metr
A no i jeszcze jest godzina do Wrocławia, więc jak na dzielnicy jagodno we Wrocławiu jest godzina do centrum i tam jest też 13k za metr
  • Odpowiedz
@Lukardio: roczne wynagrodzenie netto to okolo 70tys zl, rzekomo można kupić za to 20m2 (wychodzi 3500zl za m2). Nie ma szans, za 3600 mozna kupic to cos ze zdjecia i tylko dlatego, ze jest to okolo 100m2. Gowno mieszkanie w kamienicy to 5tys za m2. Nie uwlaczajac nikomu, za srednia roczna pensje to mozna kupic w E-g 10m2.
coby182 - @Lukardio: roczne wynagrodzenie netto to okolo 70tys zl, rzekomo można kupi...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz