Wpis z mikrobloga

@nie_umiem_inwestowac: no z takim wyglądem jaki ma Amazon to ja się w ogóle dziwię, że on gdziekolwiek odniósł sukces. xD

Tam się kupuje tylko jak ktoś konkretną okazję na Pepperka wrzuci, bo inaczej to nic tam nie idzie znaleźć.
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: Najlepiej dla nas, żeby oba serwisy działały, konkurencja robi swoje. Podejrzewam, że gdyby nie to, to smart/prime byłyby dużo droższe, a teraz to grzech nie korzystać z tego. Poza tym są rzeczy, których nie kupisz na allegro a są na amazonie i vice versa, albo ceny się mocno różnią.
  • Odpowiedz
Nie jestem sobie w stanie wyobrazić jakie WTF w głowie mieli ludzie z Amazona wchodząc do Polszy. Przecież taki InPost to dla nich plankton który mogą wyciągnąć jedną dziurką od nosa a z którym trzeba było się poustawiać bo nikt by nic nie kupił. xDDD
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: Najlepiej dla nas, żeby oba serwisy działały, konkurencja robi swoje. Podejrzewam, że gdyby nie to, to smart/prime byłyby dużo droższe, a teraz to grzech nie korzystać z tego. Poza tym są rzeczy, których nie kupisz na allegro a są na amazonie i vice versa, albo ceny się mocno różnią.

@omicronns: no nie wiem czy najlepiej patrząc, ze to praktycznie duopol xd
  • Odpowiedz
@jayfly: niby tak, ale odkąd allegro wprowadziło grupowanie to też jest syf. W ogólnie nie wiem jak to niby działa, że pokazuje mi że najtańszy produkt X jest w cenie przykładowo 100zł, wchodzę w grupę tego produktu, sortuje po cenie i znajduje dokładnie ten produkt np. za 90zł... No to jest jakaś magia
  • Odpowiedz
  • 21
@jayfly spokojnie, allegro już nad tym pracuje żeby mieć równie s---------ą wyszukiwarkę. Choć poprzeczka jest postawiona bardzo wysoko.
  • Odpowiedz
szczerze nie mam pojęcia jak można używać Amazona, kosmos jakiś dla mnie

@Jamniki2: Wyszukanie czegokolwiek na amazonie to rzeczywiście dramat, ale np klocki lego mają często w dobrych cenach.
No i darmowa wysyłka z prime niezależnie od ceny produktu. Potrzebowałem kupić uchwyt szklanej pokrywki garnka. Na allegro są , ale wraz z wysyłką wychodziło dość drogo za kawałek plastiku. Na Amazonie kupiłem 5 sztuk za 13 zł wraz z wysyłką
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: Pracuje zagranicznym korpo w sektorze e-commerce i jak czasami na spotkaniach z centralą z zagranicy tłumaczę im że u nas w PL jakieś 80% udziału całego rynku e-commerce ma Allegro (taki polski Amazon) a sam Amazon praktycznie nic nie znaczy to nie mogą kompletnie zrozumieć jak to Amazon nic nie znaczy i jakaś polska platforma ma większość rynku.
A jeszcze lepsze jest to gdy kontynuuję i tłumaczę że Allegro
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Duopol jest lepszy od monopolu - żeby być szkodliwym, to muszą się dogadać.

@omicronns: tak średnio. Duopole się aż tak mocno nie różnią od monopoli nawet jak ze sobą ostro rywalizują. W zasadzie jedyna krótkowzrocznie "korzystna" sytuacja to jak jeden gigant chce wejść na rynek gdzie jest monopol bo wtedy musi stosować ceny dumpingowe by sobie jakkolwiek pozycję na rynku wywalczyć. Amazon już to robił u nas.
  • Odpowiedz
@omicronns:

grzech nie korzystać z tego

Jeśli ktoś może sobie pozwolić, to raczej lepiej wspierać swoje lokalne sklepy, dopóki w ogóle są jakieś lokalne sklepy ;) Albo chociaż przy większym zakupie pisać bezpośrednio do producenta, czy dopasują cenę do ceny z Amazona.
  • Odpowiedz
@jayfly: @Jamniki2

Z Amazona nie kupuje sie uzywajac wyszukiwarki tylko ustawiajac alert na pepperze i czekajac az bedzie promka np na dysk do kompa czy chusteczki do d--y. Oraz w przypadku gdy np s-------i nam sie kabel za 10zl a nie oplaca sie ani jechac do sklepu ani zamawiac z dostawa, bo tylko tam maja za darmo bez limitu zamowienia.

W kazdym innym wypadku allegro mogguje amazona mimo wiecznego
  • Odpowiedz
A jeszcze lepsze jest to gdy kontynuuję i tłumaczę że Allegro miażdży Amazona pod względem user experience xD

@Zabi96: no właśnie, Amazonowi się opłaca mieć taki ui jak ma czy jak to wygląda? To daje jakieś stosowne perki? Przecież mogliby coś super wprowadzić, stać ich
  • Odpowiedz