Aktywne Wpisy

donfallo +69
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
Cedrik +1
Kto się zna i powie mi do czego są takie-takie?
Zostałem sam na korytarzu. Ja i... To.
#sor #szpital #nocnazmiana
Zostałem sam na korytarzu. Ja i... To.
#sor #szpital #nocnazmiana
źródło: temp_file3068456148586770554
Pobierz

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
źródło: 1000021065
Pobierz@kopilop: Kiedyś miałem pogadankę z koleżanką na ten temat. Ona najpierw jak to można mieszkać w bloku. A potem, że ona w zimie to zanim córkę zabierze ze szkoły, zakupy zrobi to jest w domu na 19, a musi jeszcze rozpalić w kominku i odśnieżyć pod domem i chodnik. A ja 20 minut i w
Taka zgrubna kalkulacja oszczędności dała mniej więcej 75 zł/h. Zakładając, że ekipę trzeba byłoby przypilnować czasami z jakością ich usług i jakiś margines błędu (i
@Franzowaty: Tylko pod warunkiem, że nic nie inwestujesz w dom, a on niszczeje. W przeciwnym razie znacznie więcej wydajesz
@corsa900: zimy coraz łagodniejsze. Mi za 150m2 wychodził dotychczas te 4-6k zł/rok gazem. Prąd darmowy jeszcze z 10 lat. Woda ostatnio sporo podrożała, bo te 350/m-c z kanalizacją. No ale to tyle. Podatek ze 150 zł rocznie czy coś koło tego.
A tak się składa, że mam też mieszkanie 55m2, gdzie mamusię umiejscowiłem i tam 600 zł wszystkie opłaty + prąd z ~400 zł, a to
@Franzowaty: wywóz szamba jest droższy od wszystkich opłat za mieszkanie xD
@mateuszwajcheprzeloz2: zapomniałeś dodać, że na wsi i normalna to dla ciebie 300m2
Jak dzis sie buduje porzadnie dom od zera to jego utrzymanie potem jest tanie a koszty ogrzewania bardzo niskie, ale inwestujesz wiecej na początku.
@Townsend: zawsze mnie fascynują takie porównania, bo zakładają wymienność roboty u siebie na robotę w kołchozie
łatwiej uzyskać
8h w kołchozie + np. 4h na budowie dziennie samemu
niż
8h w kołchozie + 4h ekstra w kołchozie - 4h wynajętego ogra robotnika za ekstra piniądze z kołchozu
@jmuhha: Dużo tańsze. Szczególnie przez pierwsze lata gdy wszystko jest jeszcze nowe i na gwarancji.