Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mieszkam w Gdańsku i ból mnie ściska jak jadę pół godziny w korkach do domu

@kopilop: Kiedyś miałem pogadankę z koleżanką na ten temat. Ona najpierw jak to można mieszkać w bloku. A potem, że ona w zimie to zanim córkę zabierze ze szkoły, zakupy zrobi to jest w domu na 19, a musi jeszcze rozpalić w kominku i odśnieżyć pod domem i chodnik. A ja 20 minut i w
  • Odpowiedz
  • 0
@kopilop rozwiązanie to pociąg, dojazd do centrum, a potem już śmigam dalej :) poza tym obecnie faktycznie korki na obrzeżach bardzo łatwo się generują ale w perspektywie kilku, kilkunastu lat infrastruktura również się poprawi. Nie ma sensu wybierać miejsca zamieszkania pod kątem pracy bo tak jak mówisz, praca może się zmienić. Całe życie mieszkam w mieście i już mi starczy - jest coraz gorzej.
  • Odpowiedz
@joks: Na YT był taki kanał, nazwa wyleciała mi z głowy - ogarnięty gość, ale też nie jakiś budowlaniec z 10 latami doświadczenia. Notował każdy konieczny (nie dla "przyjemności") czas na prace przy samodzielnej budowie domu i wykończeniach i porównał z ofertami na te prace.

Taka zgrubna kalkulacja oszczędności dała mniej więcej 75 zł/h. Zakładając, że ekipę trzeba byłoby przypilnować czasami z jakością ich usług i jakiś margines błędu (i
  • Odpowiedz
utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni ja nie rozumiem po kiego ludzie się pchają do miasta ;)

@Franzowaty: Tylko pod warunkiem, że nic nie inwestujesz w dom, a on niszczeje. W przeciwnym razie znacznie więcej wydajesz
  • Odpowiedz
@Wight: dokładnie, wychodzę z domu 06:40 wracam do domu 15:30, dziecko dopiero planujemy ale państwowe przedszkole mam wraz z podstawówką 400 metrów od osiedla (prywatny żłobek i przedszkole 100 metrów), żabkę mam w bloku, biedronka, kebab, pizza, fryzjer wszystkie najważniejsze punkty mam w promieniu 300 metrów. Jedynie do przychodni/lekarza mam 1.5 km, ale nawet jak nie autem to autobus co 15 minut jeździ.
  • Odpowiedz
@Adwokat_Diabla: Typowa polska "ogarnięta" rodzina myśli gdzie tu sobie zbudować trzeci dom. Dzięki za poprawę humoru w ten szary poranek, bo zaraz muszę zarabiać, ale na razie na ten pierwszy :)
  • Odpowiedz
a trzeba grzać srogo

@corsa900: zimy coraz łagodniejsze. Mi za 150m2 wychodził dotychczas te 4-6k zł/rok gazem. Prąd darmowy jeszcze z 10 lat. Woda ostatnio sporo podrożała, bo te 350/m-c z kanalizacją. No ale to tyle. Podatek ze 150 zł rocznie czy coś koło tego.

A tak się składa, że mam też mieszkanie 55m2, gdzie mamusię umiejscowiłem i tam 600 zł wszystkie opłaty + prąd z ~400 zł, a to
  • Odpowiedz
  • 13
utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni

@Franzowaty: wywóz szamba jest droższy od wszystkich opłat za mieszkanie xD
  • Odpowiedz
@jmuhha: Spadki plus praca za granicą. Mogą ci tu nawijać makaron na uszy jaki to każdy jest Bob budowniczy i postawienie domu jest proste jak montaż szafy z ikei ale nie jest. Nie twierdzę, że nikt tego nie dokonał chodzi mi tylko, że wystarczy spojrzeć na medianę zarobków żeby wiedzieć skąd te domy się wzięły. No ale mitomania o taniej ziemi i samoukach inżynierach wchodzi tu jak w masło.
  • Odpowiedz
@MamCieNaHita nie 300 m tylko 800-900 zazwyczaj. Nie na zgłoszenie tylko normalnie mam 110 m. Mówię o centrum Polski, 40 minut od Warszawy, 50 od Łodzi. W promieniu 500 m mam szkołę, przedszkole, 3 x Dino, biedronkę, Lewiatan i kilka innych sklepów typu ABC i monopolowy. 300 m od autobusu, 500 mnie pociągu, 200 m do rzeki i 100 do lasu. Ale wy się dajecie dymać ( _)
  • Odpowiedz
@majk3l: 1200 na miesiąc to nie ma tragedii za taki metraż, 400 za prąd to na ile? Na miesiąc, dwa, kwartał? Jeżeli na miesiąc to trochę dużo ( ͡º ͜ʖ͡º) W 2 osobowej rodzinie w bloku przy non stop włączonych 2 komputerach rachunek za prąd na miesiąc nie wychodzi więcej niż dwie stówki uśredniając.
  • Odpowiedz
@jmuhha: no i co ile ten dach wymieniasz? co dwa lata? Byle jaka blach ma 20-30 lat gwarancji, dachówka jeszcze więcej, Okna? też spokojnie z 20 lat, chyba że rządzący za 10 lat będą Ci kazali wymienić z 3 szybowych na 17 szybowe dla Twojego dobra. Styropian z elewacji też Ci nagle nie zniknie.
  • Odpowiedz
@corsa900: Jesli masz dom blisko centrum to nie jest to nowy dom.

Jak dzis sie buduje porzadnie dom od zera to jego utrzymanie potem jest tanie a koszty ogrzewania bardzo niskie, ale inwestujesz wiecej na początku.
  • Odpowiedz
przy zarobkach 100 zł/h wzwyż samodzielna budowa i wykończenie mogą być nieopłacalne

@Townsend: zawsze mnie fascynują takie porównania, bo zakładają wymienność roboty u siebie na robotę w kołchozie
łatwiej uzyskać
8h w kołchozie + np. 4h na budowie dziennie samemu
niż
8h w kołchozie + 4h ekstra w kołchozie - 4h wynajętego ogra robotnika za ekstra piniądze z kołchozu
  • Odpowiedz
@MamCieNaHita mój brat ostatnio stawiał bliźniaki to normalnie cena była 5,5/6 k z metr w mieście powiatowym na uboczu. Za 450-500 k masz dwupoziomowy dom z ogródkiem. Na dole salon z kuchnią połączone, kotłownia, wiatrołap i łazienka. Na górze 3 pokoje i łazienka. Po drugiej stronie ulicy inny bYznesmen sprzedawał podobne faktycznie po 800-900 ale miał problemy z klientami, przy niższej cenie wszystko było wyprzedane na starcie ¯_(ツ)/¯ może wy
  • Odpowiedz
@kurt_hectic: Myślenie że dom pod miastem to środek lasu jest błędne. Pod miastem sa osiedla damków bo zazwyczaj ludzie działki budowlane dzielą na mniejsze i sprzedają. Pod miastem dzieci bawia się na placach zabaw lub miejscach w które lokalni mieszkańcy w porozumieniu z sołtysami inwestują. Nie ma żadnej izolacji a dzieci bawią się na "orlikach" na dworze (polu jeśli Kraków czyta ;) ) na rowerach itp a nie siedzą przed
  • Odpowiedz
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania

@jmuhha: Dużo tańsze. Szczególnie przez pierwsze lata gdy wszystko jest jeszcze nowe i na gwarancji.
  • Odpowiedz