Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 182
@jmuhha: komentarze pod tym wpisem to tylko podsumować „just wybuduj dom bro” xD
Jacy niektórzy są oderwani od rzeczywistości to głowa mała.
  • Odpowiedz
@jmuhha Ale remont dachu to bardziej sprawa domu odziedziczonego po babci niż nowo wybudowanego - i tak generalnie z innymi remontami - przy nowo wybudowanym domu jednak na jakiś czas ma się spokój.
  • Odpowiedz
@testokrol dlatego nienawidzę polskiego kraju, kraju mojej mamy, i wstyd mi jest, jak ludzie w polsce zarzynają się i nic z tego nie mają, rozumiem. Zdaje sobie sprawę bo bylem kilka razy w polen i szanuje ludzi, którzy szarpią się tam z życiem zeby coś mieć a spadkowicze udają cwaniakow jakby sami zarobili te siano.
  • Odpowiedz
Tak, dom jest tańszy niż mieszkanie w Warszawie czy Krakowie.

@xmas78: Chyba że to dom budowany w promieniu 30km od Krakowa to nie. Chyba, że ktoś dostał działkę w spadku, wtedy to może ją sprzedać i kupić 2-3 mikrokawalerki inwestycyjne.
  • Odpowiedz
@jmuhha: duży dom i dojeżdżasz godzinę do miasta do pracy, potem dzieci odebrać. Statystycznie wychodzi, że ludzie w dużych domach na przedmieściach spędzają w tych domach mniej czasu niż ludzie w mieszkaniach w mieście. Najcenniejszy jest nasz wolny czas. Co z tego, że masz dom w obwarzanku jak i tak musisz jeździć do miasta do pracy by cię było stać na mieszkanie w tym domu. Nie rozumiem ludzi, którzy za
  • Odpowiedz
@Franzowaty: Odpowiedź na twoje pytanie to niewydolność infrastrukturalna miast. W dużym mieście łatwiej o pracę, ale w niektórych metropoliach dojazd jest niewspółmiernie czasochłonny. Jest to jeden z powodów dlaczego Wrocław rośnie, a Łódź nie - dwie pełne pętle oraz klarowna siatka ulic pozwalają wjechać i wyjechać z polskiego Manchesteru w pół godziny, w mieście będącym symbolem pruskiego ordnungu przy dobrych wiatrach to godzina.
  • Odpowiedz
  • 0
@jmuhha ten akurat widac ze byl jeszcze tanszy, bo nie ma drugiego stropu, ale samo ogrzewanie PC jest juz tansze domu 130m2 niz 40m2 mieszkania
  • Odpowiedz
wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe

@jmuhha wytłumaczę Ci na przykładzie dwóch cen: droga (!) gładź gipsowa gotowa do domu kosztowała mnie 2400 zł, a wykonanie tej gładzi kosztowało po BARDZO preferencyjnej cenie 15k.

Najwięcej w budowie domu kosztuje praca.
  • Odpowiedz
Nie rozumiem ludzi, którzy za wszelką cenę budują się poza miastem a codziennie do tego miasta muszą jeździć

@kopilop: Ja np. planuję się budować poza miastem i szacuję dojazdy do pracy na obrzeżach miasta na 30 - 40 minut. Obecnie dojeżdżam 20 min tramwajem + 7-10 min pieszo. Dla mnie to będzie wielka różnica, a komfort mieszkania kolosalnie polepszony gdyż zwyczajnie mam już dość sąsiadów, którzy nie respektują innych lokatorów,
  • Odpowiedz