Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Polska powiatowa w większości mieszka w takich domach .. to około 10 milionów .. drugie 10 milionów mieszka w miastach w mieszkaniach ..

Porównaj te liczby do ostatnich wyborów prezydenckich.

@xmas78: xD jaki to ma związek z wyborami? co za berednie?
  • Odpowiedz
@jmuhha: ja mam dom 210m i oplaty bez kredytow z ogrxewaniem, styczen luty to ok 800 gaz, 230 prad, 70 woda, 160 smieci (k---y), z ogrzewaniem na pewno dalo by sie zejsc jak by pojsc w pompe ciepla i panele, nie grzac w garazu itp
Kwiecien-pazdziernik za gaz ok 200 zl msc
Wiec przy mieszkaniu w Lodzi, 70m gdzie sam czynsz to 1100 to i tak smiech
A jestes u siebie a nie
  • Odpowiedz
@corsa900 nie znasz się kolego, no chyba że piszesz o starych chatach. Ogrzewanie domu jest tańsze niż mieszkania we wspólnocie. Mój brat ma dom 200m2 wybudowany 15 lat temu. 3 tony ekogroszku na cały rok. Drugi brat ma mieszkanie 65m2 i ogrzewanie kosztuje go 7500zl rocznie
  • Odpowiedz
@corsa900: @jmuhha Ale chyba piszecie tutaj o starych domach? Bo ogrzewanie nowego, nawet dużego domu nie kosztuje tak dużo. Wybudowaliśmy dom w 2019 roku, jest dobrze ocieplony. Ogrzewamy gazem. Grzanie domu plus ciepła woda za cały rok kosztuje nas 3500 zł (przed podwyżkami gazu płaciliśmy 2400 zł). W domu temperatura 22 stopnie. Za wode płacimy o wiele mniej niż w bloku, bo płaci się tylko za wodę zimną. Metraż
  • Odpowiedz
W większości sprzedaż jakiegoś spadku, byle nieruchomość teraz to milion i wybudowanie domku.

@cycaty-fejm: xD raczej bym powiedział że zebranie wkładu, czasem z pracy za granicą i oszczędne życie oraz dużo pracy
  • Odpowiedz
@jmuhha kilkuletni dom 170m z działka 1000m 15 min samochodem od znaku Warszawa wyszedł mnie jakoś 20% taniej niz zakup i wykończenie nowego mieszkania 70m w średniej lokalizacji w Warszawie. Jak potrafisz włączyć YouTube i powtórzyć co pan na filmiku robi to jesteś w stanie wykonać >90% rzeczy w i wokół domu. Co do utrzymania: prądu zużyjesz niewiele w więcej, ogrzewanie jest oczywiście droższe (ale masz kominek którym możesz balansować), wody
  • Odpowiedz
@mateuszwajcheprzeloz2 Co ty za bzdury opowiadasz?
Na działce ROD nie możesz się budować, a za te twoje 50-100 tylko taka możesz kupić.
Sam posiadam ROD i widzę po ile schodzą. W swojej okolicy mam dwa różne ROD. Ostatnio ma jednym była dzialka na odstąp za 179k i wiem że poszła za 165k.

Wiec takie bajeczki o działkach budowlanych za 50k włóż sobie między bajki xD
  • Odpowiedz
@jmuhha: Pracuję ciągiem od 2012 i fakt faktem nie byłem jeszcze poniżej średniej krajowej z zarobkami. I u mnie wygląda to tak że kupiłem na kredyt mieszkanie w 2015, dziewięć lat później spłaciłem kredyt z pomocą rodziców. W tym czasei też mieszkanie zdrożało praktycznie o drugie tyle. Mieszkanie poszło na sprzedaż i za jego cenę kupiłem dom w stanie ciut lepszym niż deweloperski (143 m2 domu, 600m2 działki) w wiosce
  • Odpowiedz
@Torchlight: Całe osiedle utrzymujesz? mi się zamyka w 6k z ogrzewaniem rocznie. Woda (z nieczystościami), gaz, prąd, podatek od nieruchomości i śmieci. Toż rodzice 800zł/m-c bulą samego czynszu w spółdzielni a do tego prąd i gaz (woda, nieczystości śmieci w czynszu).
Mieszkanie własnościowe. 6k vs 11k to połowa kosztów utrzymania. Oszczędzałeś na budowie czy masz 300m2 kolosa z basenem?
  • Odpowiedz
Musieli dokupić 2 samochód . Rano guwniaki budza o 6 sami wstają przed 5. Do domu wracają ok 20 - zakupy, zajęcia dodatkowe dla dzieci.

Codziennie w samochodzie godzina dojazdu w dwie strony. Zanim guwniaki ogarną, obiad zrobią itd to jest 23.

@piteross: Z 2 samochodami, to prawda. Ale cała reszta to raczej nie ogarnięcie znajomych. Że niby mieszkając w mieście nie stoisz w tych korkach co oni? Czy może
  • Odpowiedz
@jmuhha: a zarabiają 6k? to mało, racja, ale ogarnięty człowiek tyle nie zarabia
ludzie mają majątki, wielu osobom domy/mieszkania czy jego część sponsorują rodzice, czy to normalnie jako darowizna czy w spadku

a wierzyć nie musisz, grunt, że ludzie się budują i kupują mieszkania
  • Odpowiedz
@jmuhha: kupiłem dom w stanie deweloperskim 15 lat temu. Remonty - 2 lata temu zrobiłem remont generalny środka, w mieszkaniu też bym musiał zrobić. Jak masz w miarę nowy dom, a nie jakiegoś ulepa co go budował pijany Mietek w latach 80tych, to żadnych dachów nie będzie trzeba remontować.
  • Odpowiedz