Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@erixon: szacowanie =/= rzeczywistość. Zrób sobie test. Pojedź autem do pracy a po pracy pojedź autem do planowanego miejsca nowego domu. Jeśli rzeczywiście wyjdzie ci 30-40 minut to spoko, ale na 90% wyjdzie ci dużo dłużej (korki).
Ja wychodzę z założenia że czas dojazdu do pracy = czas pracy, dlatego pilnuję by czas do/z pracy nie przekraczał pół godziny (1 godziny w dwie strony).
  • Odpowiedz
@jmuhha: Iwonicz pod Krosnem - słyszałeś ostatnio o czymś co działo się w Iwoniczu pod Krosnem? W ogóle słyszałeś wcześniej o takiej miejscowości?

No to dlatego ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jmuhha w sumie ci powiem jak mnie stać na bliźniaka za 750k. Kupiłem 5 lat temu mieszkanie za 300k mając 30k wkładu własnego. Teraz sprzedałem za 650k. Splacę resztę kredytu i mając 3k raty mam taki dom
  • Odpowiedz
@jmuhha: bo dom możesz stawiać na raty a mieszkanie musisz kupić całe, ot cała tajemnica. Jak ktoś jest trochę ogarnięt i nie zarabia minimalnej to może sporo zrobić za oszczędności zanim weźmie kredyt na jakieś grubsze prace, np w pierwszym roku działka, w drugim fundamenty, w trzecim mury i stan surowy itd
  • Odpowiedz
@jmuhha: wybudowali ten dom za 400k, natomiast próbują za tyle opchnąć na takim zadupiu bo:
1. nieruchomości tylko drożeją
2. skoro w wielkiej aglomeracji kosztują 1,1mln to tutaj będzie trochę mniej więc jest 900k.
Koniec końców nie sprzedadzą tego nigdy bo trochę drożej wyjdzie postawienie domu samemu w takim wykończeniu i meblach jakie się chcę
  • Odpowiedz
@jmuhha ludzie, którzy piszą, że utrzymanie domu jest tańsze od mieszkania nie mają zielonego pojęcia o temacie. Samo ogrzanie zjada masę kasy, a trzeba grzać srogo, do tego często dochodzą nieprzewidziane wydatki, które czasami potrafią rozwalić budżet domowy i to konkretnie(choćby właśnie piec). Od sześciu lat mieszkamy w domu, bardzo blisko centrum i mogę z pełną stanowczością stwierdzić - NIE, w żadnym razie utrzymanie nie jest tańsze od kosztów życia w
  • Odpowiedz
@jmuhha bo ludzie piszą że działka kosztuje 200 k. Tak kosztuje, ale jest dzielona na 20 części. Normalna działka to 50-100 i w zależności czy chcesz mieszkać między szkołą, sklepem i pociągiem czy 2 km dalej przy lesie. Koszt budowy to ze 350- 400 tys, za 500-600 brutto wybuduje ci to deweloper w ciągu kilku miesięcy z rękojmią i gwarancja na 5 lat. Nie masz czynszu, ogrzewanie gazowe to średnio 400/500
  • Odpowiedz
@jmuhha: budowa domu jeśli masz działkę i większość rzeczy robisz sam to obecnie się zmieścisz w 500k. Zwykle nie budujesz tego w rok jeśli budujesz własnymi siłami. Poza tym z reguły to sie pary decydują na budowę, więc pensje masz x2(a jak mieszkają razem to koszty nie rosną liniowo), do tego kredyt na 30 lat.
Często młodzi ludzie przez jakiś czas żyją np. u rodziców jednej z osób żeby oszczędzić.
  • Odpowiedz
@erixon: a jeszcze do obliczenia dodaj to, że za 5 lat zmienisz pracę, na taką która będzie na drugim końcu miasta (ale za to dużo lepiej płatna). Jak wtedy wyjdzie twoja kalkulacja z dojazdem do pracy? Zakładasz, że będziesz do emerytury pracować w firmach, które są akurat bliżej tego przedmieścia, na którym się budujesz... W mieście po prostu wsiądziesz w inny tramwaj, autobus. A tak pozostanie ci jazda przez całe
  • Odpowiedz
@PanPiesek2: ta jasne, do stanu deweloperskiego taki dom to około 650k, do stanu do wprowadzenia z wszystkimi meblami około 900k

Ktoś to sprzedaje za 900k (ze zdjęcia się wydaje że był zamieszkały i w środku coś jest) więc działka musi być tania w tamtej okolicy, albo to nie jest dom z WT2025 tylko wybudowany parę lat temu
  • Odpowiedz
@Franzowaty: @corsa900 nie ma opcji że utrzymanie mieszkania jest tańsze, przeprowadziłem się do domu 2 lata temu z mieszkania za które płaciłem rocznie średnio jakieś 11k, dom rocznie same rachunki wyjdą ok 15k na rok + kredyt. Wiadomo wielkościowo nie ma porównania ale utrzymanie domu jest dużo dużo droższe. W przyszłym roku będę wymieniał piec i na luzie można sobie doliczyć 20k za taką zabawę.
  • Odpowiedz