Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uj_do_upy: Ludzie dla ktorych czas ma wartość konstruuja swoje zycie tak, zeby miec go duzo a wiec i sporo zarabiaja.

Jak maja dom to sprząta go sprzątaczka, podjazdu nie trzeba odśnieżać, bo od tego sa kable grzejne i snieg sie roztopi na biezaco pradem zrobionym z paneli, ogrod kosi robot za parę k a ewentualne naprawy, ktorych przy dobrze zrobionym domu nie uświadczysz zlecasz zaufanej osobie, ktora ci to ogarnie.
  • Odpowiedz
serii jest taniej? Jak? Remonty to w ciul kasy np dachu

@jmuhha: taki dach wytrzyma 20++ lat bez remontu, mieszkam w moim domu ~18 lat i w sumie nic poważnego jeszcze nie remontowałem
  • Odpowiedz
@Franzowaty

utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni

Ohuj xd szczegolnie ogrzanie tego domu albo za prad gdzie same oplaty stale(trojfazowe) sa duzo wieksze. Dawno takiej bredni nie slyszalem.
  • Odpowiedz
wybudowanie domu jest tańsze niż zakup mieszkania w dużym mieście, utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni ja nie rozumiem po kiego ludzie się pchają do miasta ;)

@Franzowaty: Nie każdy ma działkę po rodzicach czy dziadkach. Jak ktoś nie ma, to dolicz do kosztów budowy 200-300k na dzień dobry i to w jakimś powiatowym grajdołku.
  • Odpowiedz
@L24D: Jak to oderwani od rzeczywistości?
Zakup mieszkania 4-pokojowego dla rodziny 2+2 w dużym mieście to wydatek min 800k w stanie deweloperskim aktualnie. Wyremontowanie tego 'pod klucz' w miarę sensownym standardzie to kolejne ~ 200-300k.
Zakup działki w rejonie przedmieść lub okolicznych miejscowości + wybudowanie domu to podobna kwota.

Kto tutaj jest odklejony bo czegoś nie rozumiem?
  • Odpowiedz
@jmuhha: odpowiadam. Od początku roku mieszkamy w swoim domku. 140 M2 koszty rachunków i internetu - mieszczą się ze spokojnym zapasem w 900 zł. Mieszkanie w spółdzielni 40m2 które ma iść do sprzedania stoi puste a co miesiąc i tak płacimy 460 zł. Pewnie z tego będzie zwrot za zimna i ciepłą wodę. Szwagierka kupiła mieszkanie 70m2. Nawet jeszcze nie mieszka a opłat ma na 700 zł, a tam nie
  • Odpowiedz
@jmuhha Jak jak? Dostali spadek po dziadkach, jakiś domu, mieszkania czy 15 działek i sprzedali.

Nie uwierzysz ile ludzie potrafią dostać ziemi.
Sam znam osobiście gościa co dostał taki kawałek ziemi i zrobil z niego 11 działek. Część sprzedal, wystawił dom i kupił dwa auta ¯_(ツ)

W mojej okolicy działki zaczynają się od 340zl za metrze, a takie sensowne zaczynają sie
  • Odpowiedz
@piteross: dom poza centrum jest fajny jeśli przynajmniej jeden dorosły pracować może zdalnie i nie ma problemu z odległością dowozu gówniaków do/z placówek.
  • Odpowiedz
@Filip3k91: ile kosztuje zatem wybudowanie domu 100mkw oraz wykończenie go w sensownym standardzie? Skoro wykończenie mieszkania to 200-300 k to wykończenie większego domu ile będzie kosztować? A sama budowa domu? A sama działka budowlana, pod np. Gdańskiem, ile myślisz, że kosztuje 100 tys? xD
  • Odpowiedz
@damienbudzik: tak jest, niby są opłaty typu podatek gruntowy czy jakieś przeglądy kominiarskie/gazowe raz do roku ale to i tak dużo mniej niż złodziejski czynsz i opłaty typu serwisowanie windy gdy ktoś mieszka na parterze..
  • Odpowiedz