Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kill15you: za 500k mając działkę postawisz i wykończysz dom z poddaszem użytkowym o powierzchni poniżej 100m2, wszystko robiły ekipy, budowa zaczęta 1.5 roku temu, dom już zamieszkały. Dom 10km od miasta powiatowego jeżeli ma to jakieś znaczenie
  • Odpowiedz
2k+ za m2 to naprawdę minimum w ekonomicznym standardzie (np. meble z Ikea czy innego BRW albo Agata Meble), które trzeba liczyć za remont w miastach wojewódzkich. I nie mówię tutaj że coś zrobisz sam, tylko weźmiesz od tego ekipę, która za Ciebie wszystko zrobi, bo to niepotrzebna komplikacja w obliczeniach (już teraz robocizna samej łazienki/ubikacji/kuchni to jakieś horrendalne pieniądze)

85*2 = 170m2, więc może faktycznie powinienem w takim razie napisać widełki
  • Odpowiedz
@jmuhha: Mam dom i mieszkanie. Utrzymanie mojego domu jest tańsze niż mieszkania.

Ale to zależy wszystko od przypadku. Mam nowy dom, dobrze ocieplony, z rekuperacją, drzwi nie są pootwierane na dwór. Nie mam szamba tylko przydomową oczyszczalnie ścieków gdzie raz na dwa lata ma przyjechać szambiarka.

Jeśli ktoś ma gorzej ocieplony dom, bez wentylacji mechanicznej, okna zimą pootwierane, brak zysków cieplnych z okien zimą, szambo to prawdopodobnie zapłaci za utrzymanie
  • Odpowiedz
@Franzowaty: oszczędność na aucie przekłada się na mniejsze koszty paliwa i zużycie, niestanie w korkach i mniej stresu, więcej czasu dla siebie przed i po pracy i jeszcze sporo by sie znalazło. Zawsze jest coś za coś i moim zdaniem prawdziwa przyjemność z użytkowania własnego domu na obrzeżach możliwa jest tylko w weekend. Nie mówiac o tym, że od samochodu jesteś uzależniony, niech się popsuje i zajebisty problem.
  • Odpowiedz
@corsa900: co ty gadasz, ogrzewanie jest nawet tnasze niz w mieszkaniach, ja za poprzedni sezon zapłaciłem około 800zł, mam pompe ciepla + foto, dom ocieplony 15cm, okna tylko 2 szybowe i to jest 180m2, najwiekszy rachunek miałem w lutym było to 210 zł, po chacie chodze w krotkich spodenkach i koszulce,
ogólnie za co płace to podatek od nieruchomości - jakies 180zł rocznie
prad rocznie mnie wychodzi okolo 1200zł,
internet
  • Odpowiedz
po pierwsze działka od babci albo starych wydzielona z domu obok, po drugie mieszkanie w piwnicy lub na piętrze w owej chacie obok w trakcie budowania, po trzecie kredyt hipoteczny, po czwarte budowanie i robienie co się da we własnym zakresie z pomocą teścia śwagra, po piąte często zadupie 10km do pierwsze przystanku komunikacji publicznej
  • Odpowiedz
Nie masz czynszu, ogrzewanie gazowe to średnio 400/500 zł miesięcznie ( 200 w ciepłe miesiące, 700 w zimę)- masz gorącą wodę w krainie i nie palisz w piecu, regulujesz temperaturę i włączasz kiedy chcesz. Prąd to średnio 100 miesięcznie, woda i ścieki to grosze na wsi

@mateuszwajcheprzeloz2: no tak z czapy, trochę te opłaty. U mnie w małym domku pod miastem prezentuje się to tak (średnie ceny za miesiąc):
- woda +
  • Odpowiedz
@Lukardio: To wiele tłumaczy. Nie wiem czy jeszcze dostępne są środki ale "odległy" sąsiad dostał dofinansowanie podobno ok200k na ocieplenie starego domu. Może warto się rozejrzeć może tez masz możliwość. To sa duże oszczędności tylko trzeba miec nieco na inwestycję bo dofinansowanie nie pokrywa całości.
  • Odpowiedz
@Narowski877: Miałem jakoś razem z projektem domu o ile dobrze pamiętam. Musisz ustalić przede wszystkim ile anemostatów w jakim pomieszczeniu ma być i ile rur do danego ma iść. Później którędy te rury puścić, gdzie zamontować rekuperator, gdzie czerpnia, wyrzutnia i jak to połączyć. To w sumie 90% filozofii.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Uwaga - tłumaczę.

1. Ludzie bardzo wiele rzeczy robią sami. Na instagramie pełno rolek jak laska opowiada jak to jej bohaterski mąż z--------a po robocie do 22 i robi prace remontowo-budowlane. System zlecony ma tę wadę, że jest drogi i ciężko o dobrych fachowców.
2. Kupić a wybudować to dwie różne sprawy. Jak nie chcesz bawić się w budowanie mozolnie 2 lata to możesz skorzystać z oferty domów prefabrykowanych
  • Odpowiedz