Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 308
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 20
@jmuhha kredyt na 500k, wybudowanie takiego domu jesli jestes sprawny i cos umiesz zrobic to nagle wyniesie Cie koszt materialu i ewentualnie zrobienie mebli itd. Moj znajomy w calym domu zamowil tylko gosci od wylewki bo mu taniej wyszlo niz by mial poswiecic swoj czas + meble. Cala reszte od fundamentow do zamieszkania zrobil sam.
  • Odpowiedz
@jmuhha: wybudowanie domu jest tańsze niż zakup mieszkania w dużym mieście, utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni ja nie rozumiem po kiego ludzie się pchają do miasta ;)
Jedyne co daje mieszkanie w centrum miasta to lokalizacja i oszczędność na aucie.
  • Odpowiedz
@jmuhha jesli żyjesz z kimś - partnerem/partnerką i oboje macie głowę na karku a nie rozpieprzacie kasę na lewo i prawo, to na prawdę dużo łatwiej się żyje i wieeeele można osiągnąć. Nie będę podawał siebie za przykład ale znam ludzi, którzy mają 2 domy i chcą 3 kupować i nie są lekarzami, normalni ludzie. Trzeba tylko mieć w główce
  • Odpowiedz
@jmuhha coś już dżmucha napiszę, ja to sie na tym nie znam, ale mam takich kolegów co wszystko potrafią zbudować, zrobić w domu, jakie siano? Przyjedzie do mnie dobry ziomek z żoną i działamy bo się zna, ostatnio kominek robiliśmy u mnie w salonie a jego żona malowała ścianę. A potem ja przyjadę do nich do domu "na robotę" jak ostatnio jak garaz stawiał. Jeszcze mi gosciu konserwatorium/ogrod zimowy postawił a
  • Odpowiedz
  • 28
@jmuhha Polska powiatowa w większości mieszka w takich domach .. to około 10 milionów .. drugie 10 milionów mieszka w miastach w mieszkaniach ..
Porównaj te liczby do ostatnich wyborów prezydenckich.
Tak, dom jest tańszy niż mieszkanie w Warszawie czy Krakowie.
  • Odpowiedz
wybudowanie domu jest tańsze niż zakup mieszkania w dużym mieście, utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni ja nie rozumiem po kiego ludzie się pchają do miasta ;)

Jedyne co daje mieszkanie w centrum miasta to lokalizacja i oszczędność na aucie.

@Franzowaty: Jeśli masz działkę, to może faktycznie wybudowanie jest tańsze, jak nie masz i dopiero musisz kupić no to już średnio.
Nie wspomnę o tym, że przechodzisz
  • Odpowiedz
  • 119
@Franzowaty czyli sam sobie odpowiedziałeś. Też się kiedyś zastanawiałem nad domem i dobrze że odpuściłem. natomiast znajomy zakupił. Musieli dokupić 2 samochód . Rano guwniaki budza o 6 sami wstają przed 5. Do domu wracają ok 20 - zakupy, zajęcia dodatkowe dla dzieci.
Codziennie w samochodzie godzina dojazdu w dwie strony. Zanim guwniaki ogarną, obiad zrobią itd to jest 23.

maja piękny ogrod ale nie mają kiedy w nim siedzieć.
  • Odpowiedz
@testokrol nie wspomniałem bo jak przyjechałem do Anglii tak jak oni to mieliśmy spadek w postaci plecaka z ubraniami i czajnik od babci, laptop i pożyczony hajs na pokój i zakupy w aldiku. Dlatego napisałem wyraźnie, trzeba mieć w główce bo można tak łatwo wiele osiągnąć jak łatwo można się stoczyć, zalezy od ciebie
  • Odpowiedz
@kptDoopa: Well za działke plus wybudowanie domu zapłacisz jak za mieszkanie w dużym mieście, porównam Poznań działki można już za 500-600k pod domek ~100m kupić, wybudowanie masz około 500, jasne dochodzi wykończenie i umeblowanie, ale mieszkania tez musisz wykończyć. Popatrz na ceny w Poznaniu 1MLN za mieszkanie 80-90m2 to jest lekko, a sa i za 2MLN. Jasne mieszkanie w małym mieście powiatowym będzie tańsze, ale tańsze tez są działki. Mimo
  • Odpowiedz
@testokrol nie chce wnikać w to z przyzwoitości, znajomi kupują 3 dom, jeżdżą takimi furami, że głowa mała, dzieci, rodzina, super, przyjechali z niczym. No są tez inni, którzy po 15 latach dalej mieszkają na pokoju i pożyczają 2 dychy na flaszkę w poniedziałek
  • Odpowiedz
@Adwokat_Diabla czegoś nie wiesz i tyle, nie rób z ludzi z 3 domami przykładu „normalnego Polaka” bo nawet jak ktoś ma głowę na karku i zarabia tą dychę netto czyli lepiej niż średnia, to o takim domku może pomarzyć tylko na kredyt 30 lat no chyba, że mama/tata pomoże ale o tym już się nie dowiesz
  • Odpowiedz
  • 0
@niepokonany_kotecek najpierw zrobil na gotowo parter to mu zajelo okolo 2 lata i gore kolejny rok ewentualnie 1.5 roku. Wiekszosc czasu robil przed/po pracy a czesc prac zrealizowal na urlopie bezplatnym
  • Odpowiedz