Aktywne Wpisy

michal-panicz +39
źródło: temp_file118440627767015163
Pobierz
SzubiDubiDu +408
W robocie siedziałem w pokoju bab, ale to było nieszczęście, codziennie słuchać o ich dzieciakach, przepisach na ciasto i planach na wakacje. Też wypytywanka co u ciebie, a jak tam, a co ty taki nierozmowny? Ciekawe co mam mówić jak dzieci brak, kasy na wakacje brak a blacha na ciasto zerdzewiała 20 lat temu xD
Przesadzili mnie do pokoju gdzie 90% ludzi jest w delegacjach i siedzę z jednym gościem. Nazwijmy go
Przesadzili mnie do pokoju gdzie 90% ludzi jest w delegacjach i siedzę z jednym gościem. Nazwijmy go

Typy z 15 lat doświadczenia, a ja pytam:
„Jak działa Java Memory Model i co robi volatile?” – i chłop dostaje blue screena w mózgu.
„Różnica między HashMap a ConcurrentHashMap?” – cisza jak na cmentarzu.
„Zaimplementuj LRU cache w O(1)” – pot po plecach, ręce się trzęsą, IDE zamyka xDDD.
Dobra, to może Spring myślę sobie
„Bean lifecycle?” – oczy jak pięć złotych.
„Propagation REQUIRES_NEW vs NESTED?” – chłop odwraca głowę jakbym go obraził.
„Spring Security filter chain?” – a on: „no security to ważna sprawa” XDD.
To może bazy.
„Różnica między B-Tree a GIN/GiST w Postgresie?” – duka jak maturzysta na ustnym z polaka.
„EXPLAIN ANALYZE i czemu query nie bierze indeksu?” – chłop klęka, oddaje tarczę i miecz.
Chmury?
„Jak zrobić idempotentnego consumer’a dla SQS z DynamoDB jako storage?” – a on: „no ja w sumie to pliki z S3 kiedyś pobrałem za pomocą Pythona”.
„Czym się różni ALB od NLB i kiedy którego użyć?” – znowu cisza.
„Jak wytłumaczysz VPC peering vs PrivateLink?” – facet zaczyna bredzić o VPN-ach.
„Jak zabezpieczysz S3 przed publicznym dostępem przez misconfig?” – nic..
No to ostatni gwóźdź – Kubernetes.
„Różnica między Deployment, StatefulSet i DaemonSet?” – zaczyna halucynować.
„Co robi liveness probe vs readiness probe?” – patrzy jakby nigdy w yaml nie zaglądał.
„Jak działa Horizontal Pod Autoscaler i co ma wspólnego z Metrics Serverem?” – cisza, pot, zwis.
A my widełki mamy do 250zł/h.
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
źródło: IMG_8328
PobierzTylko naszła mnie refleksja, że jakby ktoś zadał takie górnolotne pytania w mojej branży, to też bym c---a odpowiedział. Teorie mam gdzieś w głowie, może bym coś wymyślił na poczekaniu, ale na rzetelną odpowiedź to by trzeba było poczekać kilka minut, albo i
@Ksiega_dusz: brutalnie zeszmaceni przez prawdziwego pasj0nata
Ale bardziej tu piłem do sposobu rekrutacji - co ma do rzeczy fakt że ktoś z-----e sobie głowie p--------i o żabach, teraz kluczowa jest (jeszcze bardziej jak kiedyś) umiejętności uczenia się na bieżąco i podejmowania decyzji na bazie szybko przyswojonych informacji
W------e sobie do głowy suchej teorii i umiejętność wyśpiewania jej na zawołanie to imho zaśmiecanie sobie glowy