Wpis z mikrobloga

Od 4 miesięcy rekrutuje Senior Java Developera i mirasy, to jest kabaret jakiego świat nie widział.
Typy z 15 lat doświadczenia, a ja pytam:

„Jak działa Java Memory Model i co robi volatile?” – i chłop dostaje blue screena w mózgu.
„Różnica między HashMap a ConcurrentHashMap?” – cisza jak na cmentarzu.
„Zaimplementuj LRU cache w O(1)” – pot po plecach, ręce się trzęsą, IDE zamyka xDDD.

Dobra, to może Spring myślę sobie
„Bean lifecycle?” – oczy jak pięć złotych.
„Propagation REQUIRES_NEW vs NESTED?” – chłop odwraca głowę jakbym go obraził.
„Spring Security filter chain?” – a on: „no security to ważna sprawa” XDD.

To może bazy.
„Różnica między B-Tree a GIN/GiST w Postgresie?” – duka jak maturzysta na ustnym z polaka.
„EXPLAIN ANALYZE i czemu query nie bierze indeksu?” – chłop klęka, oddaje tarczę i miecz.

Chmury?
„Jak zrobić idempotentnego consumer’a dla SQS z DynamoDB jako storage?” – a on: „no ja w sumie to pliki z S3 kiedyś pobrałem za pomocą Pythona”.
„Czym się różni ALB od NLB i kiedy którego użyć?” – znowu cisza.
„Jak wytłumaczysz VPC peering vs PrivateLink?” – facet zaczyna bredzić o VPN-ach.
„Jak zabezpieczysz S3 przed publicznym dostępem przez misconfig?” – nic..

No to ostatni gwóźdź – Kubernetes.

„Różnica między Deployment, StatefulSet i DaemonSet?” – zaczyna halucynować.
„Co robi liveness probe vs readiness probe?” – patrzy jakby nigdy w yaml nie zaglądał.
„Jak działa Horizontal Pod Autoscaler i co ma wspólnego z Metrics Serverem?” – cisza, pot, zwis.

A my widełki mamy do 250zł/h.

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Odnośnie kubernetesa to nie wiem czy można o coś prostszego zapytać. Jedynie może pytania w stylu co to jest pod, albo do czego służy usługa, ale takie pytania to do juniora raczej.
  • Odpowiedz
Nie znam odpowiedzi na żadne z zadanych pytań, no ale ogólnie z kodowania to znam tylko jakieś podstawy, których i tak bym nie opisał jakby ktoś zapytał na ulicy.

Tylko naszła mnie refleksja, że jakby ktoś zadał takie górnolotne pytania w mojej branży, to też bym c---a odpowiedział. Teorie mam gdzieś w głowie, może bym coś wymyślił na poczekaniu, ale na rzetelną odpowiedź to by trzeba było poczekać kilka minut, albo i
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: pamiętam jak mój wtedy przyszły przełożony zadał mi najmniej pytań na rozmowie w historii aż się dziwiłem że to już potem w pracy wyszły kwiatki że on i osoba która przyjął do pracy nie widziała różnicy między lista a setem xDDDD
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Skoro po 4 miesiącach nie znaleźliście kandydata - obniżcie wymagania ew. zmiana formy rekrutacji. Może wiedza domenowa? Jak wyglądał przepływ E2E? Niestety ale oskariat przejmuje IT, świrusy dawnej ery wymierają - w kontraktowaniach 90% ekipy to takie ancymony. Wybierasz maupe z największym potencjałem a nie wiedzą.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz największym problemem jest często znalezienie dobrego środka, między rozmową merytoryczną a sprawdzaniem charakteru. Ja seniorów np. zawsze pytam o rzeczy, które sami mówią, że robili. Np. Koles mówi że pisał sumaryzacje tekstu longformerem. Pytam więc, jak działa sumaryzacja tekstu i czym jest longformer. I na takim czymś wywala się 80% seniorów.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Pytanie ile czasu zostało przepalone na tę rekrutację? Czy w tym czasie można by było podciągnąć kogoś do wymaganego poziomu? Okazać się może że w 4 miesiące mamy wdrożonego w projekt kolegę z wymaganą wiedzą.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: "Jak działa Java Memory Model i co robi volatile" - banalne, wiem to mimo, że nie jestem java devem, miałem javę na studiach. "Różnica między HashMap a ConcurrentHashMap" - kolejny banał. "Zaimplementuj LRU cache w O(1)" - mam nadzieję, że nie trzeba tego implementować, szczególnie w javie, mógłbym ci powiedzieć jak wygląda przykładowa implementacja w deq albo LinkedLiście. Springa to mam gdzieś ale pytania raczej z gatunku banalnych z
  • Odpowiedz
Od 4 miesięcy rekrutuje Senior Java Developera i mirasy, to jest kabaret jakiego świat nie widział.

Typy z 15 lat doświadczenia, a ja pytam:

@Ksiega_dusz: brutalnie zeszmaceni przez prawdziwego pasj0nata
  • Odpowiedz
@masterdick: podrzucę swoje trzy grosze. Ja pracowałem z praktykami i wolę o kutego Mariuszka. Praktyk zrobi copy paste 200 linii tego samego kodu i zadowolony. No raz mozna, trzy razy okej nie ma tragedii no ale za czwartym mozna wyciągnąć jakiegos wzorca projektowego by nie pisać tego samego testu czwarty raz xd
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Te rzeczy są do wyplucia przez chat gpt w 2 sekundy w momencie kiedy ich potrzebujesz. Już widzę jak ktokolwiek ochoczo (łącznie z tobą) śpiewa o strategiach indeksacyjnych w postgresie, gdzie w 99% przypadków nikogo to nie obchodzi bo default (b-tree) wystarcza i nie ma potrzeby zagłębiać się dalej. Co do chmury to kolejne iksde. Jak często (jako java developer) deployujesz serwisy kolejkowe od podszewki, albo setupujesz privatelinki? Ty
  • Odpowiedz
@szmichal nie no ogólnie zgoda, jakieś code monkey to bez sensu

Ale bardziej tu piłem do sposobu rekrutacji - co ma do rzeczy fakt że ktoś z-----e sobie głowie p--------i o żabach, teraz kluczowa jest (jeszcze bardziej jak kiedyś) umiejętności uczenia się na bieżąco i podejmowania decyzji na bazie szybko przyswojonych informacji

W------e sobie do głowy suchej teorii i umiejętność wyśpiewania jej na zawołanie to imho zaśmiecanie sobie glowy
  • Odpowiedz