Wpis z mikrobloga

Od 4 miesięcy rekrutuje Senior Java Developera i mirasy, to jest kabaret jakiego świat nie widział.
Typy z 15 lat doświadczenia, a ja pytam:

„Jak działa Java Memory Model i co robi volatile?” – i chłop dostaje blue screena w mózgu.
„Różnica między HashMap a ConcurrentHashMap?” – cisza jak na cmentarzu.
„Zaimplementuj LRU cache w O(1)” – pot po plecach, ręce się trzęsą, IDE zamyka xDDD.

Dobra, to może Spring myślę sobie
„Bean lifecycle?” – oczy jak pięć złotych.
„Propagation REQUIRES_NEW vs NESTED?” – chłop odwraca głowę jakbym go obraził.
„Spring Security filter chain?” – a on: „no security to ważna sprawa” XDD.

To może bazy.
„Różnica między B-Tree a GIN/GiST w Postgresie?” – duka jak maturzysta na ustnym z polaka.
„EXPLAIN ANALYZE i czemu query nie bierze indeksu?” – chłop klęka, oddaje tarczę i miecz.

Chmury?
„Jak zrobić idempotentnego consumer’a dla SQS z DynamoDB jako storage?” – a on: „no ja w sumie to pliki z S3 kiedyś pobrałem za pomocą Pythona”.
„Czym się różni ALB od NLB i kiedy którego użyć?” – znowu cisza.
„Jak wytłumaczysz VPC peering vs PrivateLink?” – facet zaczyna bredzić o VPN-ach.
„Jak zabezpieczysz S3 przed publicznym dostępem przez misconfig?” – nic..

No to ostatni gwóźdź – Kubernetes.

„Różnica między Deployment, StatefulSet i DaemonSet?” – zaczyna halucynować.
„Co robi liveness probe vs readiness probe?” – patrzy jakby nigdy w yaml nie zaglądał.
„Jak działa Horizontal Pod Autoscaler i co ma wspólnego z Metrics Serverem?” – cisza, pot, zwis.

A my widełki mamy do 250zł/h.

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: I tak dokładnie drodzy koledzy wygląda brak ciągłego uczenia się, rozwoju. Siedzenie na dupie w ciepłej posadce latami, a później brutalna weryfikacja
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz identyczna sytuacja jest w ai. Znaleźć seniora, który realnie jest seniorem graniczy z cudem. Kandydaci z 10 lat expa nie wiedzą czym są embeddingi, piszą że od 5 lat używają modeli językowych, a jak pytasz czym się różni bert od gpt zonk. Nie wiedzą. Rekrutacja techniczna jest w obecnych czasach mordęgą.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Jak ktoś ma potencjał na taki zakres wiedzy/pytań to już dawno porobił leetcody, znalazł dobrą fuchę i nie planuje zmian. Robisz tylko taką sesję teoretyczną na początek czy też dajesz jakieś otwarte pytania?
  • Odpowiedz
  • 3
@JamesJoyce @wpiot: Są też otwarte luźne pogawędki, ja ogólnie śmieszek jestem, wypisałem tylko niektóre pytania. Nie jestem gburem seniorem, ale rekrutacja jest jaka jest bo jestem aktualnie liderem projeku, a naprawdę szukamy kogoś mocnego. Zatrudnić kogoś jest łatwo, ale naprawdę potrzeba ogarniętego typka co umie dobrze w Jave/Springa/AWS'a/Kubernetesa. Z Leetcodów nie pytam bo to bullshit. Nie oczekuję także poprawnych odpowiedzi, ale jak dobrze przejrzysz te pytania co wymyśliłem to
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz nieźle, chłop ora do jakiegoś startupu, gorzej niż do FAANGu ale to dobrze. Sam nie lubię pracować z „praktykami” jak kolo tutaj pisze że 15 lat w webdevie siedzi i po co coś wiedzieć, wystarczy robić XD
  • Odpowiedz