Aktywne Wpisy

ly000 +89
Próbuję zrozumieć co takiego ludzie widzą w typowym nowym budownictwie i nie rozumiem tego. Tak, tak, niech sobie każdy buduje i mieszka gdzie chce, no ale zebrało mi się na narzekanie.
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy
źródło: image
Pobierz
mlody_sarmata_ +364
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Typy z 15 lat doświadczenia, a ja pytam:
„Jak działa Java Memory Model i co robi volatile?” – i chłop dostaje blue screena w mózgu.
„Różnica między HashMap a ConcurrentHashMap?” – cisza jak na cmentarzu.
„Zaimplementuj LRU cache w O(1)” – pot po plecach, ręce się trzęsą, IDE zamyka xDDD.
Dobra, to może Spring myślę sobie
„Bean lifecycle?” – oczy jak pięć złotych.
„Propagation REQUIRES_NEW vs NESTED?” – chłop odwraca głowę jakbym go obraził.
„Spring Security filter chain?” – a on: „no security to ważna sprawa” XDD.
To może bazy.
„Różnica między B-Tree a GIN/GiST w Postgresie?” – duka jak maturzysta na ustnym z polaka.
„EXPLAIN ANALYZE i czemu query nie bierze indeksu?” – chłop klęka, oddaje tarczę i miecz.
Chmury?
„Jak zrobić idempotentnego consumer’a dla SQS z DynamoDB jako storage?” – a on: „no ja w sumie to pliki z S3 kiedyś pobrałem za pomocą Pythona”.
„Czym się różni ALB od NLB i kiedy którego użyć?” – znowu cisza.
„Jak wytłumaczysz VPC peering vs PrivateLink?” – facet zaczyna bredzić o VPN-ach.
„Jak zabezpieczysz S3 przed publicznym dostępem przez misconfig?” – nic..
No to ostatni gwóźdź – Kubernetes.
„Różnica między Deployment, StatefulSet i DaemonSet?” – zaczyna halucynować.
„Co robi liveness probe vs readiness probe?” – patrzy jakby nigdy w yaml nie zaglądał.
„Jak działa Horizontal Pod Autoscaler i co ma wspólnego z Metrics Serverem?” – cisza, pot, zwis.
A my widełki mamy do 250zł/h.
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
W sensie, wiem, to będzie stało jak Cobol jeszcze z 40 lat
Ale matko, nigdy mnie nie ciągnęło tam, ale lepsze to jak C
po 2 cisniesz typów z devopsowania w aws + dockery i rzucasz marne 250/h? słaby b8.