Wpis z mikrobloga

Może to durny pomysł, pytać na wykopie, ale już nie mam pomysłu

Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej

- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w zależności od okresu 42-68
- USG jamy brzusznej - 1-5 % powiększona śledzona od nastolatka po mononukleiozie. Wszystko inne perfect
- Badanie bezdechu sennego - również nie to, właśnie odebrałem wyniki
- Żadne leki nie poprawiają tego nawet o 10 % od psychiatry, mogę nawet walnąć końską dawkę i każde combo i tak się wybudzę. Właściwie każdy suplement i roślina świata też przerobiona
- Wątpię, że to jakaś trauma czy coś, bo w sumie mam szczęśliwe życie, stresów niewiele
- Pozostały mi od dziecka dwa tiki, inne minęły, po wypadku w dzieciństwie - prześwietlony łeb 100 razy, neurlogowie etc przerobieni. Lekka anemia (prawdopodobnie genetyczna), w rodzinie choroby autoimmunologiczne - u mnie tez były, ale remisja, nic teraz nie wychodzi
- Jakaś zgaga czy coś też mnie nie wybudza, bo nie mam gastro i kolonoskopia też zrobione
- Przetrenowanie etc odpada, na wakacjach czy odpoczywając tak samo jest
- Próbowałem wszelkich szamanizmów, po spróbowaniu wszelkich sposób EBM ( ͡° ͜ʖ ͡°) i wszelkiej hieny snu, 2 h+ odstawione komputery, telefony, super poduszki, materace, wietrzone mieszkanie. nauka oddychania, metody relaksacyjne
- Ćwiczę siłowo, robie 3-7 godzin cardio tygodniowo, niski % BF od 3 lat biorę sterydy (ale problem ciągnie się latami) również jak byłem zapuszczony 10+ lat temu czy trenowałem przez 6-7 lat naturalnie. Zresztą na mostku też to samo.

Nie wiem czy mam to od dziecka czy nastolatka, nie potrafie sobie dokładnie tego zlokalizować, ale na pewno od szkoły średniej

Jakikolwiek trop, pomysły? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#zdrowie #bezsennosc #psychologia #psychiatria #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout #medycyna #sen
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Xinnoth: z takich pierdół miałem 90-270 ng/dl testa naturalnie i 0 estrogenu. Ale ćwiczyłem tak latami. Czułem się dobrze, własna firma, pewność siebie, ostry zarost, progres na siłowni git, nie miałem oznak niedoboru - zazwyczaj byłem w szoku że takie wyniki się pojawiały. Wbicie na testa ze snem też nic nie zmieniło
  • Odpowiedz
@Kasahara: Niestety mirku ale cię zasmuce, jeśli testowałeś leki od psychiatry i nic nie zmieniłeś, szczególnie że masz ten problem od dzieciaka podobnie jak ja, to musisz się z tym pogodzić i żyć. Aktualnie dzisiejsza medycyna pod względem leczenia snu więcej nie oferuje, bo obstawiam że podstawe jak higiena snu przerobiłeś?
  • Odpowiedz
@Kasahara: kurde stary, powodzenia i zdrowia z tym zasypianiem. Może nie wiem spróbuj jakieś zajęcia ruchowe relaksacyjne, rozciąganie, tai chi, yoga?

Przyznam, że nie miałem nigdy problemów z zasypianiem, ale nie byłem rozciągnięty i miałem zakwasy po treningach, więc żona robiła ze mną właśnie yogę (ona to dość konkretnie ćwiczy od ponad dekady i jest mocno wkręcona) i powiem, że nabrałem takiego luzu w ciele, którego nigdy wcześniej nie czułem.
  • Odpowiedz
@Kasahara: u mnie problemem było
1. Branie melatoniny - wybudzalem się po kilkanaście razy po niej, 3 tygodnie po całkowitym przestaniu jej brania przebudzenia spadły do 5-7 w nocy
2. Branie ashwagandhy po której defacto przez 2 lata miałem stany depresyjne. Po 2 miesiącach od zaprzestania brania wybudzalem się od 0 do 3 razy w ciągu nocy
3. Zawsze spałem na brzuchu co było najgorsze. Od kiedy zacząłem spać na
  • Odpowiedz
@Kasahara: bezdech bezdechem mnie też wykazywało, że wszystko ok, a nawet wtedy wiedziałem, że mam problemy z zatokami i mały przepływ powietrza tzn. budziłem się zmęczony. Jak to ujął laryngolog jak zobaczył wyniki badań bezdechu od innego lekarza "co ten grubas tu wypisał, przecież nie oddychasz przez noc prawie w ogóle. 2% przepływu to żaden przepływ". Zrobiłem operację zatok i prostowanie przegrody i śpię lepiej.
  • Odpowiedz
@Kasahara: Ty a ty miałeś zawsze jakieś zwierzaki w domu? Ewentualnie jakiś inny powód żeby było głośniej, często karetki jeżdżą czy głośni sąsiedzi? Ja mam na tyle lekki sen, że jak kot grzebie w żwirku w innym pokoju to potrafi mnie obudzić, chociaż tak sobie myślę, że Pewnie słuchawki testowałeś, więc marna rada
  • Odpowiedz
Badanie bezdechu sennego

@Kasahara: a miałeś robione pełne badanie polisomnograficzne? Z emg, eeg, ekg jednoczesnym podczas snu? Pamiętam że kiedyś omawiałem taki przypadek na studiach i był pacjent który sie tak wybudzał przez skurcze mięśni podczas fazy rem lub nrem, juz nie pamietam i dopiero elektromiografia to wykazała
  • Odpowiedz
  • 1
@stillrunning: był wiele razy 24/h holer i zwykły i ciśnieniowy
@Kruk_98 tak wszystko na raz szło
@bartt345 od dziecka do teraz mam po 2-6 zwierzaków w domu - jestem ze wsi, słuchawek nie testowałem, ale na pewno dobrze mi się śpi przy tym jak ktoś mówi
  • Odpowiedz
@Kasahara: skoro to było i neurologowie przerobieni to zakładam że już wykluczyli jakąś rzadką postać padaczki, a jesteś swiadomy tak totalnie podczas tych wybudzen? Czy masz moze objawy jakichs paralizow sennych, albo jakies lęki, koszmary? I głupie pytanie pewnie bo już pisałeś ze probowales wszystkich metod, ale czy robiles sobie takie krotkie drzemki po pol h w ciagu dnia? Wtedy sen jest plytszy w nocy zazwyczaj

Edit - bo widze
  • Odpowiedz
  • 3
@Kruk_98: nie diagnozowano pod kątem padaczki - znaczy lata temu gdzie w sumie miałem diagnozę - taki urok na jakąkolwiek dolegliwość jako dzieciak/nastolatek - w sumie badanie mogło polegać na ankiecie xDDD, teraz mam 37 lat; podchodzę ze wsi i w sumie rodzice byli ciemnogrodem i zawsze na wszystko było, ze udaję a jak zaprowadzali do lekarza to kompletnych idiotów. Dopiero jako 20-30 latek zacząłem dbać o siebie i też
  • Odpowiedz