Wpis z mikrobloga

Może to durny pomysł, pytać na wykopie, ale już nie mam pomysłu

Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej

- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w zależności od okresu 42-68
- USG jamy brzusznej - 1-5 % powiększona śledzona od nastolatka po mononukleiozie. Wszystko inne perfect
- Badanie bezdechu sennego - również nie to, właśnie odebrałem wyniki
- Żadne leki nie poprawiają tego nawet o 10 % od psychiatry, mogę nawet walnąć końską dawkę i każde combo i tak się wybudzę. Właściwie każdy suplement i roślina świata też przerobiona
- Wątpię, że to jakaś trauma czy coś, bo w sumie mam szczęśliwe życie, stresów niewiele
- Pozostały mi od dziecka dwa tiki, inne minęły, po wypadku w dzieciństwie - prześwietlony łeb 100 razy, neurlogowie etc przerobieni. Lekka anemia (prawdopodobnie genetyczna), w rodzinie choroby autoimmunologiczne - u mnie tez były, ale remisja, nic teraz nie wychodzi
- Jakaś zgaga czy coś też mnie nie wybudza, bo nie mam gastro i kolonoskopia też zrobione
- Przetrenowanie etc odpada, na wakacjach czy odpoczywając tak samo jest
- Próbowałem wszelkich szamanizmów, po spróbowaniu wszelkich sposób EBM ( ͡° ͜ʖ ͡°) i wszelkiej hieny snu, 2 h+ odstawione komputery, telefony, super poduszki, materace, wietrzone mieszkanie. nauka oddychania, metody relaksacyjne
- Ćwiczę siłowo, robie 3-7 godzin cardio tygodniowo, niski % BF od 3 lat biorę sterydy (ale problem ciągnie się latami) również jak byłem zapuszczony 10+ lat temu czy trenowałem przez 6-7 lat naturalnie. Zresztą na mostku też to samo.

Nie wiem czy mam to od dziecka czy nastolatka, nie potrafie sobie dokładnie tego zlokalizować, ale na pewno od szkoły średniej

Jakikolwiek trop, pomysły? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#zdrowie #bezsennosc #psychologia #psychiatria #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout #medycyna #sen
  • 127
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kasahara c-d ci nie pomoze. Do neurologa. Neurolog da ci recke na jakas slabsza aurorke, przed snem ladujesz o,15g. Znam pare osob ktorym to pomoglo na podobne problemy.
Podejdz do tego tak ze to lek. Moja matka pali na bole reumatyczne wynikłe z lat pracy na produkcji, tez mi ciezko bylo jej wytlumaczyc.
  • Odpowiedz
@Kasahara: Na górze dobrze piszą.
THC usypia jak powalone, walnij blanta przed snem z czystego zielska i idź spać jak Cię zmęczy

Mi na szczęście pomaga słabsze C-D i śpię po tym jak dziecko, i wysypiam się jakbym spał cały dzień
  • Odpowiedz
@Kasahara:

Badanie bezdechu sennego - również nie to, właśnie odebrałem wyniki

Robiłeś jedno badanie? To radziłbym zrobić jeszcze jedno, gdzieś indziej. Mam znajomego który też został dopiero za drugim razem zdiagnozowany. Teraz sobie śpi w takiej masce specjalnej (xD) i mówi że meeeega pomogło
  • Odpowiedz
  • 2
Może jakieś suple wspierające ośrodek GABA + melatonina?

@RamtamtamSi: zjadłem każdy suplement świata, GABA + Melo też. Najbardziej mnie dołuj, ze absolutnie wszystkie dziania pojedynczo czy skumulowane nie dają nawet 10 % poprawy

10 % może dało napicie się na noc, ale nie będę chlał, aby spać

Chyba jedyne co mi zostaje jakiś ośrodek
  • Odpowiedz
@Kasahara: thc/m-------a to jest błędna ścieżka, rzeczywiście szybciej zaśniesz ale to nie jest przecież problem. M-------a podobnie jak a-----l zaburza możliwość wejścia w głęboki sen, więc sensu w tym dużego nie ma.

Niektórym pomagają bardzo wysokie dzienne dawki witaminy D (10000+ IU), dodatkowo jakbyś podejrzewał, że jesteś gdzieś na spektrum autyzmu (nie sugeruje, że jesteś xD sam jestem imo niediagnozowanym autystkiem jak pewnie sporo osób na wykopie) to bardzo pomocna
  • Odpowiedz
  • 4
@Xinnoth: melatonina przerabiana przez lata i zarówno w średnich dawkach 1-5 mg jak i małych np. 0,3 mg. Marihuanę też podchodzę sceptycznie, bo bedzie jak z alkoholem. Zresztą ja nie mam problemu z zaśnięciem i wybudzaniem się non stop w potężnej ilości. Pomagał/pomaga trochę muchomor (skasowano o mi o tym post), ale nie na tyle aby był game changerem (choć może dawać poszlaki, że coś z GABA...). I tak wiem
  • Odpowiedz
  • 0
@Lubielampki: ta, przebadane wszystko co się da i wyglądam jak komandos na papierze, plus obecnie zero jakichkolwiek innych dolegliwości mam czy problemów zdrowotnych, nie robiłem 24 godzinnego badania pod obciażeniem w szpitalu ale wątpie

@RamtamtamSi pytanie czy aby na pewno działa, może po prostu mniej pamiętam te wbudzenia? A jakosć snu tak samo w dupę. U mnie jest to 5+ małych wybudzeń, ze je pamiętam albo nie i 2-3
  • Odpowiedz
  • 0
@Ronnie96: tak, przerobione z każdej grupy leki jak i połączenia u 3 różnych psychiatrów, w wybudzeniach bez różnicy, jedyne co zamułka 2-3 h po wstaniu jak je brałem i słabe poranne treningi
  • Odpowiedz