Dzisiaj pierwszy raz od nie pamiętam kiedy wybrałem się do miasta wojewódzkiego. Pierwsze moje kroki zaprowadziły mnie do sklepu chińskiego. U nas, na wiosce takich rarytasów nie ma. Jak ja za Tobą tęskniłem moje Ty winko.
Mam od paru miesięcy zamrożony sos ragu, i tak mysle, czy jeszcze jest dobry? Plus minus 5 miesięcy XD A druga sprawa, jeśli jest jednak dobry, to chciałabym zrobić makaron nadziewany tym sosem.. najpierw się gotuje makaron, nadziewa się i zalewa jakimś sosem i serem czy to ma być surowy makaron? Nigdy nie robiłam zapiekanek wiec nie wiem XD #gotujzwykopem #gzw
@Haerbin: moim zdaniem sos będzie jadalny, jak nie masz pewności to go rozmróź, podgrzej i spróbuj. Co to znaczy makaron nadziewany sosem? Chodzi o lazanię? Szkoły są różne, jedni dają surowy makaron, inni podgotowują, więc zrób jak uważasz.
Zgodnie z wynikami ankiety, dziś przeglądamy numer z gościem specjalnym - Dorotą Wellman. Kuchnia 11/1996; cena 2,90 zł (29 000 zł) Oto lista wszystkich przepisów zawartych w tym numerze, jeśli coś konkretnego kogoś zainteresuje, to mogę zrobić zdjęcie. #gotujzwykopem #magazynkuchnia #nostalgia #czytajzwykopem
Reklama na całą stronę czajników elektrycznych Philips - pocieszna, bo szczegółowo opisuje działanie tego nowatorskiego urządzenia i jego zalety jak to, że zajmuje mało miejsca i oszczędza czas. Rok 1996, czy wtedy czajniki elektryczne były takim ewenementem? Kiedy mieliście w domu pierwszy czajnik elektryczny? Pod koniec lat 90 pamiętam, że mama w pracy miała ceramiczny czajnik elektryczny ale taki plebejski że w środku była zwykła grzałka, nie takie fancy zachodnie cudaki Philipsa.
Artykuł prezentuje powaby kuchni szkockiej. Sztampowo trochę, bo leci whisky i haggis, ale z drugiej strony jakby robili taki artykuł o kuchni polskiej, to też zaczęliby pewnie od bigosu i żołądkowej gorzkiej. Autorka opisuje też inne popularne dania, jak owsianka, owsiane placuszki, fish&chips, oraz przygląda się szkockim posiłkom i trybowi życia (posiadówy w pubach). Przyjemny powiew wiedzy, przypominają mi się trochę czytanki z angielskiego, które opowiadały o rozmaitych aspektach życia codziennego w
Danie numeru, krokiety. Oryginalnie, krokiety to szeroko pojęty farsz opanierowany i usmażony. Tymczasem u mnie w domu "krokiety" to naleśniki nadziane np. kapustą i opanierowane. Krokietów w sensie pierwotnym nie było u mnie. Zastanawiam się, jak panierowany naleśnik przejął nazwę dość podobnego, ale jednak innego dania.
Bohaterem dzisiejszego numeru jest znana (ale czy lubiana?) Dorota Wellman. Nie mam telewizora, toteż widzę ją tylko na opakowaniach worków na śmieci gdyż reklamuje swoją osobą jakąś markę takich utensyliów. Czym pani Wellman zasłużyła sobie na niechęć internetu? Czy to tylko wina jej wyglądu? Serio nie mam pojęcia, jak ktoś wie to będę wdzięczna za oświecenie. W artykule o pani Wellman jest sporo ciekawych przepisów, np. na sałatkę wileńską, opisy przyjęć jakie
Pieczony królik, wyszedł miękki i soczysty, przyprawiłam tymiankiem. Królik miał wnętrzności, więc udusiłam je pokrojone z cebulą i zapiekłam z kaszą gryczaną, coś w stylu polskiego haggisa #gotujzwykopem
Stare technologie podgrzewania są najlepsze. Podpiecze kebaba czy cokolwiek innego i się nie popsuje od 30 lat albo i dłużej a #!$%@? nowa podgrzewaczka #!$%@? ja strzeli zaraz po gwarancji.
@agnis20: zjawisko celowego psucia się maszyn opisano już na początku XX wieku, tłumaczono to tym że producent musi tak robić bo sprzęty są cały czas ulepszane i jakby były takie trwałe to by hamowały postęp w tym ulepszaniu
Polecam wszystkim co lubią kuchnie azjatycka #gotujzwykopem #jedzzwykopem #jedzenie #chiny