Wpis z mikrobloga

@albi_77: nie zaprzeczam, ale najpewniej to nie była cieśń nadgarstka tylko bóle przeciążeniowe, cieśń to jest zupełnie inne schorzenie nie mające wiele wspólnego z myszką ale odnoszę się to tego bo koledzy wyżej akurat pisali o cieśni. Warto wiedzieć że ból nadgarstka a zespół cieśni nadgarstka to zupełnie inne rzeczy.
  • Odpowiedz
@ekektrykpozdalnym: To chyba zależy jak kto trzyma myszkę, bo od 20 lat używam praktycznie samych lekkich gamingowych - takich większych i płaskich. Chwytam mysz w mniej więcej "fingertip grip" (taki hybrydowy chwyt), więc kciuk jest trochę podniesiony i nie leży w całości na biurku, za to nadgarstek nie opiera się o grzbiet myszy tylko właśnie o biurko. Do tego podłokietniki w fotelu mam kilka centymetrów poniżej poziomu biurka więc ręka
  • Odpowiedz
@kptDoopa: Akurat wymiana klawiatury ma uzasadnienie. Mechaniczne są po prostu o niebo lepsze.

Ale udziwnień w postaci kastracji klawiatury bo komuś przeszkadza numeryczna (albo i więcej klawiszy) już nie rozumiem.
  • Odpowiedz
Do tego podłokietniki w fotelu mam kilka centymetrów poniżej poziomu biurka więc ręka naturalnie jest skierowana minimalnie w dół

@PolskaC: Czej, czej to podłokietnika się używa do opierania ręki? Ja całą rękę opieram na biurku razem z łokciem jeszcze zostaje pare cm do krawędzi, bebzonem prawie opieram się o krawędź biurka.

Gdybym chciał mieć łokieć na podłokietniku, to myszkę miałbym na krawędzi biurka o którą opierałby się nadgarstek.

Dla mnie
  • Odpowiedz
korzystam z logitecha G502 w domu i z jakieś g---o myszki pewnie za 20 zł w robocie i nigdy mnie nadgarstek nie bolał, a siedze w tym kołchozie już z 8 lat, zapchałeś sobie głowę jakimiś pierdołami o żabach i teraz na siłę próbujesz zainteresować tym innych.

@WolnyBLN: korzystałem z normalnych płaskich myszek przez blisko 30 lat i jako nerd korzystałem z nich dużo. Ale jak sobie trochę ponad rok temu
  • Odpowiedz
@skyer: może i nie była. Wiem tylko, że kompletnie w nocy, przez bóle w ręce, nie mogłem spać i jedno z rzeczy, którą zrobiłem, była właśnie zmiana myszki. I mi to bardzo pomogło :)
  • Odpowiedz
Czej, czej to podłokietnika się używa do opierania ręki? Ja całą rękę opieram na biurku razem z łokciem jeszcze zostaje pare cm do krawędzi, bebzonem prawie opieram się o krawędź biurka.

@ekektrykpozdalnym: Mam widocznie nieco większy bebech bo mój się opiera xD Ale siedzę tak samo, wystaje mi trochę łokcia za biurko, całe przedramię oparte na biurku. Może całe życie źle siedzę, ale nie widzę sensownej pozycji w której miałbym
  • Odpowiedz
@ekektrykpozdalnym: No ja właśnie najczęściej mam myszkę blisko krawędzi biurka, nadgarstek jest przed krawędzią, a o podłokietnik opieram może nie sam łokieć tylko część ręki zaraz przed łokciem. Mam biurko z regulowaną wysokością, a sam podłokietnik ma też regulowaną wysokość, kąt i położenie przód-tył, więc mogę dokładnie ustawić układ wszystkich elementów. Lubię po prostu siedzieć trochę dalej od monitora, który i tak jest już maksymalnie zbliżony do ściany :)
  • Odpowiedz
juz tylko moment, a moze chwila dziela ich od odkrycia takich bobrodziejstw xD.

@2Girls_1Cup: tylko zrozum że taka myszka ma swoje zastosowanie specjalne. nie chodzi zeby zastapic 1 do 1 zwykla myszke tylko potrzebna jest wtedy kiedy nie masz miejsca na ruszanie myszka lub z innego powodu nie możesz tego robic. przykladowo ludzie chorzy na cos, niepelnosprawni itp
kocurrek32 - > juz tylko moment, a moze chwila dziela ich od odkrycia takich bobrodzi...

źródło: 5dd0aba76f385fe8a008c30d800b0afb4dbedb791e25c566fe1f024f07699ba6

Pobierz
  • Odpowiedz
akby grali cale zycie w csa ti by nie wymyslali jakichs glupot jak pionowe myszki xD

@yahoomlody: tak, ale z innego powodu. Gracze csa:
* grają na low sensie tj. muszą wykonać większy ruch myszą, żeby przesunąć kursor w ten sam sposób
* raczej nie używają akceleracji (nie pamiętam jak to się nazywa, chodzi mi o ten mechanizm który bierze pod uwagę szybkość
  • Odpowiedz
@yahoomlody: mialem taka w robocie kilka lat temu, wiec jaka nowa moda. Ergonomiczne klawiatury/myszki to temat bardzo stary. Zresztą są rozwiązania pośrednie typu Logi MX-3, pochylone ale nie pionowe.

Btw, ja mam na stanie właśnie mx-3, myszki pionowe, ergonomiczne, ale grałem całe życie w cs'a więc i tak używam zwykłej xD
  • Odpowiedz
@yahoomlody:

by nie wymyslali jakichs glupot jak pionowe myszki xD

Do pracy nie ma lepszej myszki, do grania się słabo nadaje (od biedy ujdzie w jakieś strategie itp., ale do FPSów nie ma szans). Mam Evoluent D w wersji dla mańkutów do codziennego użytku i Razera Viper do grania. Szczerze polecam, bo mysz pionowa jest absolutnie przezajebista. Tylko trzeba się przestawić, zajęło mi to z tydzień zanim zacząłem naturalnie się
  • Odpowiedz
Natec euphorie. Używam od paru lat i szczerze polecam. Testowałem jakieś chińskie pionowe za 20 zł do tych Logitecha za 500 zł i od Natec jest najlepsza
  • Odpowiedz