Wpis z mikrobloga

Przechadzam się po mieście ludzie w polsce nie są biedni, chodzą w markowych butach z logo za 3k, w kurtkach za 10k, pod moim blokiem stoją fury za parę baniek, lamborghini, najnowsze BMW, mercedesy. Restauracje z drogim menu wypełnione po brzegi. Pod piekarniami w których chleb kosztuje 30 zł, ludzie ustawieni w kolejce. Kurierów którzy dowożą żarcie na dowóz mijam 10 w ciągu 5 minut.
Skąd Polaków na to stać? Ja nie jem na mieście, gotuje w domu, nie zamawiam jedzenia bo ceny są kosmiczne. Wspomnisz że gotujesz w domu wyśmieją cię z pogardą bo oni codziennie zamawaiają żarcie na dowóz i żyją na dietach pudełkowych.

Ludzie mają najnowsze telefony. W Lidlu wszystkie czekolady dubajskie za 50 zł wykupione, a czekolady wedla zalegają na półkach, pistacje które kosztują 70 zł za kilogram - puste półki. Skąd Polacy mają na to pieniądze? Na instagramie dodają co miesiąc foty z wakacji na Karaibach. Skąd oni mają na to pieniądze?

#warszawa #polska #pieniadze #nieruchomosci #praca #pracbaza #pytanie #ekonomia #biznes #inflacja
piotr_p0lak - Przechadzam się po mieście ludzie w polsce nie są biedni, chodzą w mark...

źródło: Screenshot

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piotr_p0lak
U mnie w powiecie podobnie. Dzieciory w jakichś d--------h koszulkach i gadżetach. Starzy jeżdżą takimi samochodami, że chyba z rok czystej pensji trzebaby odkładać. A jednocześnie wcale nie czuć tu spokoju finansowego, wyższej klasy czy też dobrze płatnych miejsc pracy.

Taka mało wnikliwa odpowiedź, ale może nie chodzi o ilość zarabianych piniędzy, tylko o jakieś rzeczy odziedziczone, brak rozsądku i rezerwy na nieplanowane wydatki
  • Odpowiedz
@piotr_p0lak: No wow, też mi coś, w Warszawie jest bogactwo. Warszawa ma pkb per capita pewnie zbliżone do zachodu, co 3 auto na Śródmieściu to Porsche Cayenne/Macan, a co druga laska nosi torebkę LV. Ale pojedź sobie na wieś na podkarpacie to ludzie mieszkają w kwadraciakach wybudowanych za PRL z kradzionych materiałów, a na podjeździe stoi Matiz ulepiony z 5 aut.
  • Odpowiedz
@piotr_p0lak: To kwestia miejskiej bańki. W kilku największych miastach mieszka pewnie ~20% populacji i jednocześnie są to osoby z dużo wyższymi zarobkami niż reszta kraju. Jak kiedyś sobie liczyłem tak poglądowo to w takim Krakowie realna średnia to ponad 15k brutto, więc typowa para z miasta może mieć budżet powyżej 20k netto. Dodaj do tego fakt, że jednak nie każde auto to nowe BMW i mimo wszystko mało kto siedzi
  • Odpowiedz