Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Akurat uskładanie na zakup takiego auta to prosta sprawa:
- ludzie zazwyczaj to biorą w różnych formach "na raty" z założeniem że po 2-3 latach sprzedadzą i "zapłacą tylko odsetki"
- najtrudniej jest w sumie to jakoś sensownie ubezpieczyć oc+ac, bo musisz już mieć jakieś zniżki wtedy to wyjdzie 10-15k/rok
- no i zależnie od formy finansowania to jakoś 700-1000pln "odsetki"

Więc całkowicie rocznie to wychodzi jakoś 20-25k "kosztu" przy założeniu że "potem odsprzedajesz" - to
  • Odpowiedz
Na 15-letnie M3 nie pozwoli sobie człowiek na minimalnej nawet w UK, Skandynawii czy krajach Beneluksu ;)

W ogóle skąd przeświadczenie, że będąc na minimalnej powinno być w stanie człowieka stać na zakup mieszkania, nowego auta, elektroniki i wczasów zagranicznych 2x do roku... Minimalna powstała po to aby człowiek był w stanie przeżyć, wynajął pokój, miał na jedzenie i jakiekolwiek ubrania w zimę, ale aby też miał miał motywację dążyć do tego
  • Odpowiedz
Widzisz i już obrażasz xD zarabiam wielokrotność minimalnej i co to ma do rzeczy?

@KakaowyTaboret: bo ewidentnie nie wiesz o czym piszesz, a bronisz tego jakbyś znał to z doświadczenia. Jak zarabiasz minimalną krajową to nie wynajmujesz sobie ekipy remontowej, tylko sam zapierdzielasz z remontem po pracy. Jako samochód kupujesz coś pokroju audi A3 8L w 1.9 tdi w cenie niższej niż obsługa tego wrzuconego przez Ciebie BMW, bo jest
  • Odpowiedz
żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca

@KonserwatywnyMocny:
Zastanawiam się jaki trzeba mieć mętlik w głowie, żeby połączyć te dwie kwestie w jeden ciąg przyczynowo-skutkowy...? Ale pójdźmy dalej. Podoba się taki jeden dom w Konstancinie-Jeziornie za ciut ponad 12 mln złotych. Nie mogę go sobie kupić, bo praca w Polsce się nie opłaca. Przecież
  • Odpowiedz
Podnieśmy minimalną to na pewno będzie lepiej!!
A nie,... czekaj...

Głosujcie dalej na socjalistów z POPISu to na pewno zlikwidują biedę..., ustawą. Jak nie pierwszą do drugą, ew. trzecią.
  • Odpowiedz
@Adolf_HODLer: Co to za brednie. "A prawda jest taka że będziecie żyć dostatnio tylko wtedy kiedy nauczycie się najpierw żyć skromnie" - Nie zyje skromnie a zyje dostatnio. Toyotka w hybrydzie i LPG - normalnie spelnione marzenia . Nastawic sie na porażkę od początku - jakie to polskie.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny jak kij w mrowisko xd
8 lat życia przerabialem ten temat w Polsce.

Nie wazne co umiesz, czy jestes bystry czy nie, czy nie boisz sie pracowac, albo w jakiej branzy robisz. To państwo i ludzie w nim mieszkajacy solidarnie ściągną cie do swojego poziomu biedy materialnej i umyslowej.

Im szybciej to sobie uswiadowmisz, że w tym kraju nic sie nie da osiągnąć bez pleców i znajomości , tym lepiej
  • Odpowiedz
Przecież te wyliczenia pięknie pokazują że Polak pracujący nie różni się praktycznie niczym od niewolnika.

@KonserwatywnyMocny:
Ale to tylko od Ciebie zależy abyś nie zarabiał minimalnej, tylko posiadał wiedzę i umiejętności za które ktoś chce zapłacić więcej i wtedy okazuje się, że leasing czy kredyt na takie auto to tylko kilka procent miesięcznego budżetu domowego a rata za dom czy mieszkanie nie przekracza nawet 20% dochodu rodziny.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny nie rozumiem w czym problem.
Zawsze ktoś będzie miał więcej od nas, komuś będzie lepiej a komu będzie gorzej. Od wieków dla ludzi był to impuls do działania. Zawsze i wszędzie wszystko rozchodzi się o to, żeby mieć wiecej i lepiej niż inni. Dzisiaj marzysz o betce, a jak kupisz betke to będziesz myślał o bentleyu. Potem o Ferrari. Somsiad jak zobaczy, że masz Ferrari to stanie na głowie, żeby kupić
  • Odpowiedz
bo ewidentnie nie wiesz o czym piszesz, a bronisz tego jakbyś znał to z doświadczenia. Jak zarabiasz minimalną krajową to nie wynajmujesz sobie ekipy remontowej, tylko sam zapierdzielasz z remontem po pracy.

@Strigiformesman: w 2020 na same materiały poszło mi kilka tysięcy pln ile to minimalnych.

ako samochód kupujesz coś pokroju audi A3 8L w 1.9 tdi w cenie niższej niż obsługa tego wrzuconego przez Ciebie BMW, bo jest proste i
  • Odpowiedz
Może to auto jest za drogie? Patrząc bardzo powierzchownie miałbym problem, żeby wydać na to 15 000 zl.
  • Odpowiedz