Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 355
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!

@KonserwatywnyMocny: no jeśli zakładasz, że praca jest opłacalna tylko wtedy, kiedy możesz sobie pozwolić na samochód za 150k, to tak
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: ja w latach 2010-2018 zazwyczaj kupialem auta za 10k i jeździły do 5 lat bez większych problemów.
Teraz za 10k to kupić gruza który wymaga dużego wkładu własnego
  • Odpowiedz
  • 312
@KonserwatywnyMocny: to kim w takim razie jest Hindus, albo Chińczyk z prowincji, którzy do pracy jeżdżą rowerem (albo i nie) i mieszkają w domku z blachy falistej, a wykonują dokładnie taką samą pracę, co Polak za najniższą krajową, czyli są np przykręcaczami śrubek w kołchozie, albo kasują towary w jakiejś ich lokalnej biedrze?

Te 3500 netto to i tak jest sztucznie napompowana pensja, bo praca większości ludzi tyle zarabiających wcale
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: twierdzisz że z pensji minimalnej ciężko jest zapracować na drogi samochód? No ciekawe, bardzo ciekawe. Co jeszcze? Może odrzutowiec, albo helikopter?
A mieszkanie? Ciężko z minimalnej odłożyć na dom 200m w środku dużego miasta? Straszne.
Gdyby tylko były tańsze alternatywy, takie adekwatne do pensji minimalnej, to świat byłby lepszy.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Skąd przekonanie że niewykwalifikowany pracownik ma jeździć samochodem premium stworzonym przez sztaby wykwalifikowanych ludzi?
Ich praca jest warta więcej i słusznie.

Praca za minimalną to nie kariera. Ma tylko pomóc osiągnąć samodzielność, do czasu podniesienie kwalifikacji.
  • Odpowiedz
@pyszniarz mhm, czyli jeśli coś ma 15 lat to z miejsca musi oznaczać, że jest wytyranym szrotem. Gratuluje logiki. Ładnie utrzymane egzemplarze tego modelu właśnie tyle są warte, bo to auto jest absolutnie kultowe.
  • Odpowiedz
To nie jest żaden szrot tylko ostatnie M3 z V8 pod maską, stąd taka cena.

@pogodny_mis65: Błagam, zejdź na ziemię. @pyszniarz Ma rację i przestań sobie robić dobrze. To jest 15 letnie Bmw e92 od tamtego momentu wyszły 2 generacje serii 3 oraz następna generacja już jeździ na testach w kamuflażu, 150 tysięcy zł to jest jakaś totalnie odklejona cena no, ale wiadomo silnik robi brum brum jest V8
  • Odpowiedz