Aktywne Wpisy

adisoniusz +423
Ogladam 12 gniewnych ludzi. Czarno-biały film gdzie 12 typów siedzi w pokoju i dyskutuje. Ale to jest dobre
źródło: temp_file4807261444847723908
Pobierz
vieniasn +102
przygotowywanie i spożywanie pożywienia jest zdecydowanie zbyt męczące i żmudne a tu jeszcze trzeba składniki pozyskać no za jakie grzechy ludzie muszą jeść

Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
PobierzNo już nie bądź taki mondry. O ile nie każdy musi mieć auto, to każdy musi gdzieś mieszkać.
@KonserwatywnyMocny: Ale co ty chciałeś? kupić samochód z półki premium pracując za minimalną? W jakim kraju to jest możliwe?
Skala nadal by porażała
@KakaowyTaboret: ale ty rozumiesz że remont to nie jest jedna unormowana czynność i każdy będzie wyglądał inaczej i obejmował inny zakres prac? Kurna no, gościu. Jak nie ma się kasy na deskę barlinkową na podłogę to się kładzie panele laminowane.
@eaxata: Czyli ze firma im doplaca? Ale ci szegowie maja dobre serduszko, od 25 lat straty i jeszcze pracownikom dopłacaja, zeby 3500 zł mogli zarobić xDDDDDDDDD
@pogodny_mis65: Jeżeli autora nie stać na kupno, to będzie go stać na wymianę części, czy chociażby OC na tego rodzaju auto?
@troglodyta_erudyta: z jednej strony w Polsce niby da się więcej zarobić, z drugiej przecież ktoś musi wykonywać te prace na minimalnej, może nie musi kupować od razu BMW M3, ale z drugiej przecież
ale też przesadzasz
6 miesieczne wynagrodzenie - nie da rady, w EU na skutek "unijnych opłat od emisji" ceny aut tak mocno poszły w górę, że i odbiło się to (popyt podaż) na rynku
@Strigiformesman: same farby to kilka stówek a co dopiero najtańsze panele i meble z kartonu xD
To stan umyslu.
Bo faktycznie 911 to mogłaby być lekka przesada.