Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.

@KonserwatywnyMocny: Ciężko się do tego odnieść, bo nie wiemy jaka to część twojego wynagrodzenia. Czy zarabiasz tak mało, czy wydajesz tak dużo?
  • Odpowiedz
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!

@KonserwatywnyMocny: zarabiasz minimalna i chcesz jeździć BMW M3? Przecież jeden serwis tego samochodu to dwie wypłaty. Opisz może jeszcze przypadek, że chciałbyś jeździć Maybachem albo Bugatti zarabiając minimalną.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Abstrahując już nawet od spadku wartości marek premium, i znacznie rozsądniejszym braniu ich w leasing zamiast kupowania, to dysponując minimalną krajową należy odpowiednio skroić oczekiwania do możliwości i zamiast spełniać marzenia o potężnym sportowym coupe, o wiele lepiej zainwestować w ekonomiczny pojazd który będzie zaspokajał podstawowe potrzeby, a nadwyżkę gotówki zainwestować we własny rozwój który pozwoli z czasem takie marzenia spełnić ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
chłop co myśli, że M3 za 15 tys kupi xD nie kupisz żadnej generacji za mniej niż 100 tys

@bylem_zielonko: no ale o to chodzi, że to stary szrot, który powinien iść do utylizacji. Ludzie się podniecają i biorą auto z piątej ręki bo BMW i do tego M.
  • Odpowiedz
Rata za mieszkanie w cenie tych dwóch aut to jakieś 2200 pln rzeczywiście zbędna fanaberia by gdzieś mieszkać... ;)

@KakaowyTaboret: nadal mówimy tutaj o minimalnej krajowej, i mieszkaniu 40+ metrów kwadratowych, nawet do 60.
Taki metraż w tych pieniądzach spokojnie można kupić w miastach gminnych czy powiatowych. I raczej taki metraż jest przeznaczony dla dwóch osób, nie dla jednej, więc rozłóż ten kredyt na dwie osoby.
Dla jednej osoby na
  • Odpowiedz
nadal mówimy tutaj o minimalnej krajowej, i mieszkaniu 40+ metrów kwadratowych, nawet do 60.

Taki metraż w tych pieniądzach spokojnie można kupić w miastach gminnych czy powiatowych. I raczej taki metraż jest przeznaczony dla dwóch osób, nie dla jednej, więc rozłóż ten kredyt na dwie osoby.

@Strigiformesman:

no dodaj do tego czynsz, opłaty, dentystę i wychodzi Ci, ze w sumie to nie ma za co żyć. Do tego w małych miastach auto
  • Odpowiedz
Kurła mirek na minimalnej i myśli o bawarze XDDD. Przecież dla takich ludzi są samochody po 5k na szrotach... OD kiedy to każdemu należy się bawara? I to "zobaczyć jakie auto mi się podoba wizualnie" XDDD
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: to jest bardzo smutne niestety taka jest nasza gospodarka, rozwijająca się. Nasze PKB per capita jest nadal o ponad połowę mniejsze niż w Niemczech czy Wielkiej Brytanii. To nie jest tak, że mało pracujemy tylko nasza praca jest mało efektywna przez brak nowoczesnych technologii, brak automatyzacji itd. Polak wykonuje 10 czynności i wszystkie ręcznie a John i Hans też wykonują 10 ale 8 robi za nich automat. Nie można
  • Odpowiedz
"(...)Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie"

...iś wybrał BMW, nawet mi cie k---a nie żal xD
  • Odpowiedz
No tak to jest jak się zarabia minimalna.
Nie stac cię na taki samochód kropka.
Myślisz że za granicą za minimalna stać cie bardziej?
Zawsze mam ubaw czytając takie dyrdymały.

Ja np nie marze o salonowym audi a8 bo mnie na niego nie stać i nie płacze, tylko szukam samochodu na który mogę sobie pozwolić.
  • Odpowiedz