Aktywne Wpisy

kopek +231
krzysztof48 +43
#paragonygrozy #napiwek #krakow Nie mój, ten kradziony ale tak się zastanawiałem w domu czemu dużo więcej zapłaciłem w tym lokalu. Miłego drogiego wypoczynku
źródło: temp_file570599887942943474
Pobierz

Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
Pobierz@Cztero0404: Są tacy ludzie, którzy urodzili się w miejscu/czasie/rodzinie, że dokładnie tak to im działa.
@KonserwatywnyMocny: Ciężko się do tego odnieść, bo nie wiemy jaka to część twojego wynagrodzenia. Czy zarabiasz tak mało, czy wydajesz tak dużo?
@KonserwatywnyMocny: zarabiasz minimalna i chcesz jeździć BMW M3? Przecież jeden serwis tego samochodu to dwie wypłaty. Opisz może jeszcze przypadek, że chciałbyś jeździć Maybachem albo Bugatti zarabiając minimalną.
@bylem_zielonko: no ale o to chodzi, że to stary szrot, który powinien iść do utylizacji. Ludzie się podniecają i biorą auto z piątej ręki bo BMW i do tego M.
@KakaowyTaboret: nadal mówimy tutaj o minimalnej krajowej, i mieszkaniu 40+ metrów kwadratowych, nawet do 60.
Taki metraż w tych pieniądzach spokojnie można kupić w miastach gminnych czy powiatowych. I raczej taki metraż jest przeznaczony dla dwóch osób, nie dla jednej, więc rozłóż ten kredyt na dwie osoby.
Dla jednej osoby na
@Strigiformesman:
no dodaj do tego czynsz, opłaty, dentystę i wychodzi Ci, ze w sumie to nie ma za co żyć. Do tego w małych miastach auto
Oh wait...
@KonserwatywnyMocny: Zmieniasz pracę na lepiej płatną albo żądasz podwyżki w obecnej firmie ¯\(ツ)/¯ Nie ma za co
...iś wybrał BMW, nawet mi cie k---a nie żal xD
Nie stac cię na taki samochód kropka.
Myślisz że za granicą za minimalna stać cie bardziej?
Zawsze mam ubaw czytając takie dyrdymały.
Ja np nie marze o salonowym audi a8 bo mnie na niego nie stać i nie płacze, tylko szukam samochodu na który mogę sobie pozwolić.