Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ten wpis to jakiś trolling. Wiadomo że M3 to nie jest auto dla kogoś kto zarabia w Polsce minimalną.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: i potem ktos mowi ze w polsce brakuje mieszkań bo 30% polaków mieszka z rodzicami. Tak mieszkają z rodzicami bo zlotówka nie ma żadnej siły nabywczej i oszczędzają. Żadna ilosc mieszkan tego nie zmieni jak będą po 10-15k metr. Problem to jest zerowa siła nabywcza NAWET U NAS W KRAJU
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Wiesz, to nie jest zjawisko typowo polskie, ale występuje na całym świecie. Szarzy zjadacze chleba na etacie nie są w stanie odłożyć większych pieniędzy, bo wszystko przejadają. Tak ten system jest skonstruowany. Ktoś musi być trutniem.
  • Odpowiedz
Żyjąc od dekady w UK, tylko dwa razy kupiłem auto za więcej niż tygodniówkę. W Polsce odkładałem na pierwsze 'porządne' auto chyba z 2 lata. Musisz zrewidować oczekiwania, auto za 150k spełni dokładnie taka samą funkcję co auto za 15 a nawet 1,5k.
  • Odpowiedz
  • 0
@KonserwatywnyMocny ja żyjąc w Polsce zarabiam powyżej średniej jaką mają w DE i zrezygnowałem z kupna takiego M3 bo mnie nie stać. Jedno to koszt zakupu, a drugie koszt utrzymania. Równie dobrze mogłeś wkleić zdjęcie jakiegoś starszego Porshe i dziwić się, że Polaków pracujących za minimalną nie stać na auto przeznaczone dla bogatych ludzi.
Jeśli to Cię uspokoi to w każdym kraju osoba pracująca za minimalną nie może pozwolić sobie na
  • Odpowiedz
@Cztero0404: Ciężko zrozumieć te idiotyzmy które wypisujesz tu się zgadzam, jak chcesz wyrywać d--y na stare BMW to jeszcze raz napisze, kup sobie zwykłe stare e92 które jest x5 tańsze i przyczep znaczek M-POWER, będziesz miał to samo tylko silnik będzie robił mniej brum brum ale jak już napisałeś to jest dla ciebie nie istotne. Możesz sobie kupić także to nowe które ma więcej koni za 500tyś. tylko nie zapomnij
  • Odpowiedz
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie

@KonserwatywnyMocny: Jeśli jesteś w stanie odłożyć zawrotne 500 zł na miesiąc to auto za 155k nie jest dla Ciebie.
Przeżyjesz niezły szok jak przyjdzie Ci wymienić opony lub kupić polisę. Chyba nerkę sprzedaż.
  • Odpowiedz
@Strigiformesman: przestan. Jego nawet na stara dacie nie stac wiec twierdzi ze auta sa po 150k i go nie stac. Piwniczaka na nic nie stac;) mysle ze jak sie poszuka to za 20k idzie kupic auto ktorym nie strach do Portugalii pojechac:)
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Minimalną powinna zarabiać mała część ludzi, a przez to że jest podnoszona to coraz więcej ludzi będzie biednych.
Z takimi zarobkami nie myśli się o samochodzi a o odłożeniu na bilet miesięczny. Przecież nie będzie cię stać na utrzymanie ani nawet na paliwo do takiego samochodu. To jest mało praktyczna zabawka dla bogatych. Trzeba patrzeć realistycznie.
Zlikwidować cały socjal i znieść minimalną to praca zacznie się opłacać na zasadzie
  • Odpowiedz
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.

Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.

Wszedlem na strone z ogloszeniami jachtow, zeby sprawdzic jakis, ktory mi sie podoba i wyszlo ze odkladajac 3,5K miesiecznie musialbym zbierac jedynie 14 (lat).

Co to za idiotyczna argumentacja. Jak ktos
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Ale się ostatnio naroiło takich komuszych gównowpisów.
Kto wam nagadał że wszyscy są równi i powinni mieć taki sam dostęp do wszystkiego? Jeśli posiadane przez jednostkę umiejętności są warte 3,5k miesięcznie to nie powinna ona w ogóle myśleć o posiadaniu auta, a co dopiero o takim za 150k.
Cofnęliśmy się 100 lat w czasie, ludzie zapomnieli co to komuna czy o co tu chodzi?
  • Odpowiedz