Aktywne Wpisy

chudykbr +207
źródło: temp_file3291322690648614519
Pobierz
enten +39
Po co ludziom praca w której spędzasz całe dnie od rana do wieczora i po pracy nie zostaje czasu na normalne życie?
To jest jakiś sposób ucieczki od problemów w normalnym życiu?
#nieruchomosci #mentzen #praca #pracbaza #korposwiat #polska
To jest jakiś sposób ucieczki od problemów w normalnym życiu?
#nieruchomosci #mentzen #praca #pracbaza #korposwiat #polska
źródło: 576526842_1352092049807494_5559341583576261898_n (1)
Pobierz

![Najdroższy rozwód w historii. Tyle Brytyjczyków kosztował Brexit [ANALIZA]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/1778c83b5aafbe42d7efc6b38e3aa250c0503b1be4805bf42ae4c844def24512,q80.jpg)

Mam 32 lata i pracuję w IT (C++ głównie, ale też trochę Pythona i trochę C#). Mam 11 lat doświadczenia.
W styczniu zostąłem zwolniony z poprzedniego projektu gdzie zarabiałem 24k (B2B, ryczałt) -amerykański klient się wysypał. Jednak szybko (miesiąc od dostania wypowiedzenia) udało się znaleźć nową robotę dostając srogą podwyżkę (zależy od mc, ale faktura na 35k to raczej norma, zdarza się, że na 40 - dużo dni roboczych i czasami trzaskam nadgodziny).
Mieszkanie kupiłem w 2021 za 6400pln/mkw na przedmieściach Wrocławia, niestety wtedy miałem mało oszczędności i brałem kredyt na wkładzie własnym 10%, przez co dostałem złodziejska marżę 2,7%. Obecnie rata mojego kredytu to niecałe 5k. Staram się o zrefinansowanie kredytu w innym banku, żeby skrócić kredyt o 7 lat nie zmniejszając raty. Opłaty za mieszkanie mieszczą się w 1300 (czynsz, prąd, internet).
Jeżdżę nowym autem, ale nie Teslą/BMW/Merolem/Audi, ale Hyundaiem w dobrej wersji - nie wyobrażam sobie wywalać 5k na leasing, żeby się "wozić". Płacę 2,5k raty, 5 lat leasingu, wykup 5% - wychodzi mnie jak raty 0 po cenie katalogowej.
Na życie wydaję ok 4-5k co miesiąc - jestem singlem, wydatki dzielę z młodszym bratem który u mnie pomieszkuje.
Po tych wszystkich wydatkach zostaje mi od 15 do 20k. Co z tym robię?
- poduszka na obligacjach (50k)
- poduszka na koncie oszczędnościowym na WIBORze (20k+)
- mam ok 20k na giełdzie zainwestowane
- kilkadziesiąt k w 2023 wydałem na nadpłaty kredytów.
- mam plan nadpłacać 8k/mc kredyt, reszta na inwestycje.
Nie mam lęków, nie czuję zaciśniętej pętli na szyi, nie boję się o przyszłość.
Dlaczego?
- Nie kupuję i nie będę kupować aut premium, ponieważ są mi zbędne. Mam dobrze wyposażonego średniaka i on mi wystarcza z nawiązką.
- Nie daję się namawiać na głupoty w stylu "mieszkania będą iść tylko w górę". Kupiłem tylko mieszkanie dla siebie i je utryzmuję, więcej nie zamierzam. Żadnego "samo się będzie spłacać".
- Jestem programistą, ale mam już 11 lat doświadczenia i technologię, która raczej zawsze się przyda (C++). Programuję samochody, satelity, aplikacje które potrzebują wysokiej wydajności. Nie kolejną pierdołowatą webapkę na apstora czy kolejny korposerwis. Wiedziałem, że bańka na startupach i webapkach walnie - no i walnęła. Nie kręciłem nosem, że "fuj C++, to niskpoziomowe!". Oferty na linkedinie dalej same przychodzą.
#programista30k #programista15k #pracait #kredyt #mieszkanie #kredythipoteczny
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: grap32
@mirko_anonim: popracuj nad baitami. To Teslę 3 czy BMW 3er leasinguje się w okolicach 2.5k
Większość modeli Hyundai to 900-1500zł, te najdroższe to okolice trochę ponad 2k /60miesięcy
Właśnie takie detale was gubią w
A anegdotka z Hyundaiem i oszczędnościami trochę śmieszna. Zarabiasz 35k i jarasz się odłożonym 100k? Oczywisty bait w którym się troche pogubiłeś w zeznaniach...
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
·
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
Bańka na „web appkach” w momencie gdzie już nie ma desktopowych apek prawie ehh xD w satelitach na RTOS standardem jest C, więc jedyna satelitę jaką zaprogramowałeś to ENke u starego pijanego, albo łazika w Colobocie.
A co do samej historii to nie widzę za bardzo powodu aby uznać ją za bait, chociaż nie wiem też po co powstała