Wpis z mikrobloga

Zarabiam więcej niż średnia krajowa (5k netto), do pracy jeżdzę zbiorkomem, nie jadam na mieście. Od czerwca jestem zmuszony wrócić do powiatowego do rodziców, bo nie mam zdolności kredytowej na kawalerkę 30 metrów ¯\_(ツ)_/¯. Janusze tak napompowali ceny, że za taką klitkę musiałbym zapłacić 450 tysięcy z wykończeniem i miejscem postojowym.

#nieruchomosci #mieszkanie #zycie #pieniadze #feels #zalesie #zarobki #polska #gospodarka
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@derton778: mi bardziej chodziło o oszczędności, po 10 latach odkładania 3k miesięcznie miałbyś 360k, znajdujesz jakaś różowa która ma ~200k oszczędności i jeśli jesteście "pewnie tego, że chcecie razem być" to budujecie niewielki domek za 560k. Macie wszystko bez kredytów.
Nawet samemu możesz ogarnąć jakaś działkę i postawić na niej nie duży domek za 360k, później powoli wykańczać go
  • Odpowiedz
@derton778: sorry już przesadzacie z tymi cenami wynajmu. W powiatowym 2500?
Ja mam w Gdańsku w Śródmieściu 50mkw i mieszczę się do 2800 ze wszystkimi opłatami w nowym budownictwie.
No nie jest to super, ale te 2500 w powiatowym wtf?
  • Odpowiedz
@Roman_ stary, ostatnio w lbn widziałem pokoje za 800/miesiac, znajomi na obrzeżach miasta wynajmują mieszkanie ludziom 40mkw za 2300 i zeszło następnego dnia po wystawieniu ogłoszenia ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@eltanol3000: Lublin to chyba nie powiatowe?
No w sumie ja cenę rok temu ustalałem. Teraz pewnie 2mln uchodźców zrobiły swoje, szczególnie w mieście na wschodzie.
@Pajonkek: ty mu stary każesz odkładać przez 10 lat 60% ze swojej pensji, żeby wtedy znajdując podobnie oszczędna laskę mogli sobie zbudować dom za pieniądze które dzisiaj na zbudowanie domu nie pozwolą? I to jak jesteśmy na początku hiperinflacji?

Raczej byś mu doradził,
  • Odpowiedz
dokładnie tak, tylko że jak wspominam o tym to mi XD piszą. Bo wiadomo, zarabiasz 15k to nadal według wykopków dziadować musisz, żeby odkładać. Powiem tak 15k to tak na średnie życie wystarczy w Polsce, jako same koszty. Ale zaraz znowu hejty polecą.

@Kiedysbedeczerwonka: Podobnie jak na zachodzie zarobki poniżej ~10k euro miesięcznie. Chcesz lepsze mieszkanie, to musisz zapłacić koło miliona euro
  • Odpowiedz