Wpis z mikrobloga

Ale wymowa apple przez Polaków to rzeczywiście rak, nie wiem czemu większość ludzi nie potrafi tego ogarnąć. Rozumiem jakieś rzadko używane jak router, ale jabłko?!
  • Odpowiedz
Nie wiem, nie jestem ekspertką w IT ani historyczką specjalizującą się w postępię technologii.

@Phyrexia: Ani ekspertem językowym czy jakimkolwiek lingwistą. Wkurza Cię własne, błędne przekonanie, że ma być tak, a nie inaczej xD

Czas posypać głowę popiołem i skasować post ( ͡° ͜ʖ ͡°)

EDIT: No chyba, że słuchasz też w pracy REJDIOŁ, gdy inni po prostu włączają radio ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Sarpens: Moje przekonanie jest jak najbardziej właściwe. O ile nie cofniesz się w czasie i nie opatentujesz "rałtera" w UK, fakty stoją po mojej stronie. Jest on wynalazkiem amerykańskim, zatem wymowa amerykańska jest "bardziej poprawną."
  • Odpowiedz
nie wiesz

@sezzart: Odnoszę się do komentarza pana powyżej. Nie wiem czy ma rację, czy nie. Wiem tyle, że Google podaje jako wynalazcę routera Amerykanina. Sprzętowcy z Youtube'a zarówno z USA jak i Kanady mówią "rałter." Syntezator mowy wymawia "rałter." Moje na wierzchu. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Phyrexia: ja już 2 razy wylewu dostałem jak ktoś mówił ruter zamiast rałter i teraz zanim zaczne rozmawiać z kimś po angielsku to wymagam certyfikatu (no poza anglikami)
  • Odpowiedz
a ja uważam że przypierdzielanie się do tego jak ktoś coś wymawia jest typowo Polskie.

@miki_w: Słoma tobie z butów wystaje. W Ameryce sto razy prędzej by się do ciebie przyczepili, jeśli mówisz "ruter" zamiast "rałter".
  • Odpowiedz