Aktywne Wpisy
tcp-protocol +410
Tyle się ostatnio naczytałem nagonki na psiarzy, że aż pomyślałem sobie "kurde no nie, przesada". I wiecie co spotkało mojego syna dzisiaj podczas spaceru? Psiara z psieckiem u-----a mi syna bo ten śmiał bez słowa bez zaczepki mijać ją na rowerze na alejce w parku. Podczas próby zatrzymania i wytłumaczenia, że teraz proszę o dane, książeczkę szczepień po prostu sobie poszła i kazała jej nie zaczepiać i dać spokój. Na szczęście się
źródło: IMG-20251020-WA0003
Pobierz
LamajHarma +127
Jeśli masz problem z agresywnymi psami, nieodpowiedzialnymi właścicielami i śmiesznie niskimi karami za pogryzienia, to jesteś onucą i ruskim trollem bez życia xD Psiarze to jest serio jakaś sekta - powiesz coś złego na temat agresywnych psów i nagle chłopy z jakimiś labradorami się odpalają xD
#psy #psiarze
#psy #psiarze
źródło: comment_ZZ4ysuR7054dkCX0eh16e2aeXHKsax7y
Pobierz

Odcinek: https://www.youtube.com/watch?v=zSH9UUCWKqw
Znalezisko: https://www.wykop.pl/link/4816025/czytamy-nature-13-ai-i-big-data-w-klimatologii-pamiec-mala-czy-duza-nauka/
1) AI i Big Data w klimatologii 01:15
Dysponujemy dziś już nie tyle gigabajtami czy terabajtami, a petabajtami danych klimatycznych. Nasz glob okrąża ponad 600 satelitów monitorujących na żywo niemal każdy wyobrażalny parametr fizyczny i biologiczny. Co zrobić z tym nawałem danych? I jak wykorzystać współczesne techniki "głębokiego" uczenia maszynowego tak, abyśmy wraz z suchym wynikiem zaoferowanym nam przez sieć neuronową uzyskali też nieco wiedzy, zrozumienia i wglądu w funkcjonowanie świata przyrody? #klimat #sztucznainteligencja #deeplearning
2) Pamięć ulotna 11:04
Typowy pojedynczy neuron myszki pozostaje aktywny przez 20-30 milisekund. Jak to się więc dzieje, że zwierzęta te potrafią przechowywać pewne fakty w pamięci krótkoterminowej, aby po kilku sekundach prawidłowo wybrać - przykładowo - jedno z dwóch poidełek? Omawiane przeze mnie dzisiaj badanie kory ruchowej myszek mówi nam oczywiście również coś o nas samych. #neurobiologia #kognitywistyka
3) Mała i duża nauka 19:18
Zespoły badawcze robią się coraz większe i ze świecą szukać w "Nature" czy "Science" artykułu napisanego przez jedną tylko osobę. Jak to jednak wpływa na naukę? W opowiadanym przeze mnie dziś badaniu autorzy zbadali, jak nakładają się na siebie dwie skale: rozmiar grupy badawczej publikującej dany artykuł kontra stopień, w jakim artykuł ten "wzburzył" społeczność naukowców. W skrócie: mniejsze grupki silniej zaburzają naukę. Ale to nie koniec: autorzy opracowali piękną metodę wizualizowania wpływu danego artykułu na naukę: mamy więc świetny pretekst estetyczny, żeby przeczytać ich artykuł. #dataisbeautiful
Źródła:
1) Markus Reichstein, Gustau Camps-Valls, Bjorn Stevens, Martin Jung, Joachim Denzler, Nuno Carvalhais & Prabhat (2019). Deep learning and process understanding for data-driven Earth system science. Nature 566, 195–204. [ https://doi.org/10.1038/s41586-019-0912-1 ]
2) Inagaki, H. K., Fontolan, L., Romani, S., & Svoboda, K. (2019). Discrete attractor dynamics underlies persistent activity in the frontal cortex. Nature, 566, 212–217 [ https://doi.org/10.1038/s41586-019-0919-7 ]
3) Wu, L., Wang, D., & Evans, J. A. (2019). Large teams develop and small teams disrupt science and technology. Nature, 13.02.2019 [ https://doi.org/10.1038/s41586-019-0941-9 ]
#nauka #liganauki #ligamozgow #gruparatowaniapoziomu #conowegownejczer
@32cm, @aaadam91, @Ag3SbS3, @ancymonek, @Aquz, @ArtyQ, @atamcichobyc, @azzQ, @bagi1, @BeSmarter, @Bivara, @bochenek_piwa_poprosze, @Bool1410, @broczapa, @Brodzacy_w_Zbozowej, @byt199, @Ciascio, @ciemnagwiazda, @czemu_nie, @damroka17, @darnok23, @DezorientacjaKota,
@Ejdemson, @ElCidX, @Epidemiusz, @Eswemenasja, @fottiti, @Godzill, @gorzka, @Herflik, @hortu, @Isanell, @janekos, @Jin, @jwitos, @k8lin, @kaktus_z_ostrymi_kolcami, @kartofel, @Klara_Polzl, @krecik000, @Krul_Janusz_I_Passat, @krwawy_karzel, @kupuje_bulki_w_almie, @lesnywalker, @lezkaniebieska,
@MandarynWspanialy, @ManfredMacx, @MarcinusZ, @Matgolfin1, @Mleko_O, @mustika, @mynameis60, @niegadaj, @nyszom, @Obruni, @Obstrukcja, @OpticKestrel, @Patrykm, @plnk, @podli, @Prekambr, @przecietna, @Quimeen, @RFpNeFeFiFcL, @rhqq, @ropucha_paskowka, @Sarikaw, @scyth
@SzegeMege, @szypkafrytka, @Tapirro, @taraqui, @TheOranguTANK, @thevelvetunderground, @Tom_Ja, @TomAss83, @tractat, @Virsky, @wati, @WCXZ, @wojtas1978, @wolna_mediana, @wolny_kangur, @Yirmeyahu, @ZEKORI_, @zly_dzien
@shadow85, @misza_zg, @powsinogaszszlaja, @BionicA, @Newsio, @DzikaLesnaKuna, @Kokoi91, @mrleibo, @piomek, @Pan_Slawek, @tenloginjestpowazny, @JSkrzetuski, @powsinogaszszlaja, @akcer, @iAmTS, @ziemniak159, @Walther00, @Filodendron, @KudlataKaczka
@LukaszLamza: Zapraszam więc do pomocy. Trzeba rzodkiewki już wysiewać. Muszę wymienić ziemię,dosypać kompostu. Każda para rąk przyda się.( ͡° ͜ʖ ͡°) Będziesz miał swoją grządkę do objedzenia.
Dzięki za zawołanie.( ͡° ͜ʖ ͡°)
@LukaszLamza: że jak robi się za gorąco od globalnego ocieplenia, to program analizujący dane automatycznie się wyłącza. Ten system nazywa się "CPU Thermal Protection".
@LukaszLamza: Będę kusił. Wyobraź sobie, że masz przed sobą całą michę i chrupiesz...chrupiesz...chrupiesz bez opamiętania.( ͡° ͜ʖ ͡°) Może też innych skuszę do wysiania.( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_TXkn4VRyIbt5DKL6hlrsqBYW6vIOG5La.jpg
PobierzTaka refleksja po obejrzeniu fragmentu o pogodzie/klimacie i big data.
Wiem że artykuł skupia się na problemach z przewidywaniem pogody, które są związane z ograniczeniami technologicznymi. O ile się dobrze orientuję to jednak z przewidywaniem pogody w dłuższej perspektywie jest inny znacznie istotniejszy problem. Chodzi o chaos deterministyczny. Na jego skutek - nawet gdybyśmy mieli 100000 razy więcej danych i każda byłaby 100000 razy dokładniejsza, oraz dyspowalibyśmy 100000 razy